0

О ткриването на сезона за лов на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня на 1 октомври потвърди очакванията на ловците, че популацията на дивите свине в страната се възстановява. Първият излет се превърна в истински ловен празник за много дружинки, паднаха първите прасета, но по-важно е, че денят се превърна в тържество на приятелството и задружността.ю

Свидетелства

Много дружинки публикуваха фотосвидетелства за успешните си гонки на сайта на НЛРС СЛРБ www.slrb.bg. Например ловците от с. Гостилица, които са в състава на ловно-рибарското сдружение „Стринава“ – Дряново, са горди с изстрела на Красимир Пенчев, който повали едър глиган, вдигнат от кучетата на гоначите Васил Трънков, Йордан Йорданов и Валентин Марев.

Ловната дружинка в Бучино-Рилци от благоевградското ловно сдружение започна деня наистина празнично още по време на инструктажа с красива торта за рождения ден на своите членове Костадин Димитров и Ради Олев. Още на първата гонка кучетата на Костадин Димитров – Жана и Урко, показаха уменията си и докараха слуката на председателя на дружинката Владислав Стоянов. Той отстреля първите две прасета за тази година. Малко по-късно и Веселин Стойчев направи дубъл – още две отстреляни от него диви свине допълниха чудесното начало за дружинката.

Слука

И ловците от великотърновското село Плаково, които миналата година не са имали никаква слука, се радваха на добър късмет – гонките приключиха с три ударени прасета – един приплод и два добри глигана по 120 кг. Поздравленията бяха за Чавдар и Йонко, както и за председателя на дружината Ясен Иванов. Всички спазваха неговия призив по време на лова да не се стреля по майки, с което да се подпомогне възстановяването на популацията в тяхното землище.

В Смолянско откриването на груповия лов на дива свиня се очакваше с вълнение, тъй като в района няма пернат дивеч, прелетни и водоплаващи. Ловната дружина в с. Елховец, община Рудозем, след прекрасно организирана гонка край държавната граница в м. Поляната отстреля три диви свине. Майстори на точния изстрел са ловците Илия Кабаков, който повали две, а третото е късмет на Трендафил Русев.