0

К улинарната звезда Ути Бъчваров ще се пренесе директно от Карибите на българската трапеза за рождения си ден на 1 март.

„Ще заколим едно прасе, както е по стара нашенска традиция“, сподели той пред „Телеграф“.

Хотел

Истината е, че Бъчваров сам си е направил подарък за рождения ден с тази ваканция отвъд океана. „Ще се прибера на 29-и, ден преди празника си. Ще празнувам с приятели и с моите прекрасни дъщери. Обещал съм им между 1 и 3 март да бъдем заедно, когато са националните ни празници“, разказа Ути. Карибите са мечтаната дестинация на звездния готвач и тази година той успя да си я осъществи за повече от 10 дни. „Пожелавам на всеки най-искрено да я посети. Но във вариант, в който на него ще му хареса, защото това са острови, които са описани като най-романтичните, най-екзотичните... най-най-най в много справочници на туристи, изследователи, пътешественици и т.н., човек трябва да знае какво му харесва на него“, казва пътешественикът. Кулинарят споделя, че той не харесва ол инклузив хотелите, тъй като навсякъде по света те са еднотипни с плюс минус някоя звезда.

На партито

 На партито
личен архив

Престъпност

Ути и негови приятели, с които споделя пътуването, си направили една каскадна обиколка по различните острови там. „Лично аз винаги съм обичал да пътувам в движение извън магистралите на туризма. Разстоянието между островите не е голямо, около 60-70 км е, а това не е много. Ако си вземеш ферибот или лодка, е 7-8 часа и не е толкова дълго. Аз кацнах на един остров, който се казва Saint Lucia, това е британско владение. Ако човек е гледал филма „Карибски пирати“, ще види – тук е битката между Франция и Англия още от времето на пиратите. Има голяма разлика между френските и английските владения. Това място е едно от най-спокойните, защото част от островите са доста бандитски и до ден днешен. Трафикът между Южна и Северна Америка минава през тези острови и върлуват едни от най-големите наркобанди от света. Понякога раят е леко привиден, скрит е леко по джунглата“, разказва звездата. „От друга страна на тези острови могат да се открият уникални и екзотични места, което е и целта на моето пребиваване. Има много екзотични ястия. Интересна линия на готвене има, която има огромно влияние от Индия. На част от островите има голяма популация от индийски заселници. Ямайка стил е част от храната, която се консумира тук с много интересни подправки“, допълва той. Бъчваров не пропусна да посети и най-култовото парти на островите. „Тук на Карибите е нещо като петъчно събитие. Специално на Saint Lucia е едно от най-емблематичните партита. Както се казва на наш език – размазахме се. Gros Islet e прословутото място, където се случват култовите петък вечери. Евтин ром в големи количества, силна музика, подпийнали весели туристи и усмихнати хора. На улицата се правят коктейли, хвърчат барбекюта, пълно е с чужденци. Като дискотека на открито, всеки се весели както намери за добре“.

Пирати

Ути сподели, че определено е очарован от кухнята им. „Има страхотна тенденция да се преовкусяват нещата и едно от най-вкусните неща, които човек може да яде на Карибите, определено е печените и мариновани пилета. Те са много емблематични. На барбекютата има хиляди пернати. Особено техните кълки, овкусени с най-различни миксове, намачкани в хаванчета с много подправки. Много е вкусно, особено с няколко рома и сироп от тръстика. Много му се услажда всичко на човек“. Той винаги си взима по нещо за неговата кухня, като последния път, когато бе в Испания, си закупи гювеч от битака. „Определено ще си взема някоя друга подправка с мен за България. Аз правя един голям пазар, когато посещавам някоя нова страна. Човек винаги трябва да се опитва да намери всички незамаскирани от потока на туристи места и храна, което е много трудно. Когато не си местен, не можеш да различиш лесно прикритите туристически ресторанти от истински местните. А и местните хора там не сядат по заведенията, така че всичко, което ядем, е туристическо приготвено. Пробвах и уникална супа с миди, паста и 3 вида нахут“, споделя кулинарят. „Едно от най-интересните приключения тук е това, че ще видя истински номади пирати, така наречените съвременни пирати. Това са милиони лодки, дошли от всички краища на света. Това са хора, които обикновено дават в собствените си страни нещо под наем, имат доходи и на 30-40- и 50-годишна възраст си купуват едни малки яхти и стоят тук с години. Плават от остров на остров. Това са едни пиратски сборища, където всички лодки са закачени една на друга. Плаващи градове от яхти, микс от нации“, допълва готвачът.

Гледка от яхтата

 Гледка от яхтата
личен архив

Ути с морска звезда на Карибите

 Ути с морска звезда на Карибите
личен архив