0

П реживявали ли сте някога един и същи сън всеки път, когато сте подложени на силен стрес? Може би се оказвате гол на среща или се опитвате да избягате от чудовище? Колкото и да е странно, всички виждаме приблизително едни и същи сънища, когато сме уплашени, тъжни или объркани. Ето какво означават те.

1. Бягство

Майкъл Ленъкс, психолог и тълкувател на сънища и автор на книгата Llewellyn's Little Book of Dreams, нарича този тип сънища „101 стресови сънища“. Всъщност този сън (когато бягате от някого или нещо, но усещате, че „то” ви настига) е въплъщение на натрупан страх и тревога.

Кели Бълкли, изследовател на сънищата и автор на „Въведение в психологията на сънуването“, казва, че първо би попитала човека, който сънува това, дали има нещо в живота му, което го притеснява. Човекът може да се чувства уязвим от някакъв проблем или конфликт. Повторението на този тип сънища подсказва емоции, които трудно могат да бъдат изразени с думи. Просто казано, може би ако бягате от нещо насън, някаква ситуация в живота ви изглежда в истинския смисъл на думата неизбежна.

2. Гол на публично място

Ленъкс вярва, че сънуването да бъдеш гол на публично място е "перфектният символичен израз" на така наречения синдром на самозванеца. Много хора се страхуват, че техните колеги например ще „разберат“, че всъщност са напълно некомпетентни. Разбира се, този непрофесионализъм фигурира само в главата на човека, той по никакъв начин не отразява реалните му познания. Ако сънувате, че внезапно се появявате гол в офиса на шефа, където е в разгара си заседание на борда, това може да означава нещо подобно: „Ще видят кой съм всъщност и ще ми се смеят“. Вашият страх говори за неувереност и ниско самочувствие.

3. Неподготвен за изпит

Дори много десетилетия по-късно, когато отдавна са приключили с училище, не е необичайно хората да сънуват сън, в който ги извикват на дъската или им дават изпитна работа (класно, контролно, матура) и те откриват, че дори не разбират задачата. Настъпва паника, искате да избягате, но сте приковани на място от суровия поглед на учителя.

Ленъкс вярва, че подобни сънища са свързани с високи нива на тревожност на работното място. „Гимназията или колежът са първите места, където научаваме за отговорността. Сънят може да показва, че сте изправени пред неоправдано напрежение в работата”, смята той.

4. Загуба на всички зъби

Насън първо усещате дискомфорт в устата си, а след това зъбите ви започват да се рушат - един по един или едновременно, като пясък. Обикновено изпитвате ужас, примесен с отвращение. „Загубата на зъби - казва Ленъкс - говори за чувство на несигурност.“ Зъбите имат няколко функции: очевидно те ни позволяват да ядем, но освен това благодарение на тях ние се усмихваме искрено.

Чрез загубата на зъби ние символично се лишаваме от възможността да се храним, да се грижим за себе си, да изразяваме радост и щастие. Възможно е също този сън да говори за невъзможност за изразяване на собствено мнение.

5. Нестабилност

Падането насън според Кели Бълкли говори за несигурност, когато буквално не се чувствате подкрепени. Може би нещо в живота ви, което сте възприемали като нещо стабилно и надеждно, изведнъж е престанало да бъде такова.

Падането е неконтролирано движение. Вероятно заедно със загубата на подкрепа чувствате, че сте загубили контрол над живота си, че развитието на събитията не зависи от вас.

6. Смърт на любим човек

Един от най-лошите сънища е, когато ваш близък умре и вие останете съвсем сами, съсипани от смъртта му. Често тези сънища са много подробни и ярки: виждате ясно погребението, цветята и плачещата му майка. Понякога се събуждате облени в студена пот. Но всъщност смъртта в съня е просто символ на промяна, казва Ленъкс. Когато някой умре в съня ви, това може да показва промяна в отношението ви към човека. Не непременно по негативен начин, но тази промяна ви притеснява до известна степен.

7. Изпускане на влак или самолет

В тези сънища тичаме към гарата, пристанището или летището и виждаме, че нашият кораб вече е отплавал, самолетът се е издигнал във въздуха, локомотивът се отдалечава. Преживяваме мощен прилив на разочарование и отчаяние. „В контекста на работа изпускането на влак или самолет е индикатор за просрочени крайни срокове“, казва Майкъл Ленъкс.

Освен това човек, който има такива сънища, е склонен да преувеличава драмата на ситуацията. Закъснението с един час с рапорт пред шефа все още не е същото като закъснението за международен полет.

8. Шофиране

Този сценарий има много вариации, с едно общо нещо: в тези сънища вие шофирате. Като цяло да си зад волана е доста ясна метафора за контрол над собствения живот. Така че трябва сами да разтълкувате съня си.

Ако изглежда, че колата се движи без ваше знание или без да полагате съответно усилие, най-вероятно чувствате загуба на контрол над собствения си живот.

Мрачно задръстване за цяла нощ – това е усещане за застой. Шофирането без книжка е прословутият „синдром на самозванеца“, който вече обсъдихме по-горе.

9. Убийство

Вие се смятате за кротък човек, в реалния живот не ще посегнете на никого. Но в съня си се превръщате в кръвожаден убиец. Какво означава това? Според тълкуването на сънищата това съвсем не е насилие над човешко или друго същество, а означава, че ще се замогнете по непочтен или нечестен начин. Това е промяна, която може да не ви допада или пък нещо, което ще се случи против волята ви – ще бъдете подведени или използвани за нещо и това ще ви обърка. Обратното, ако някой се опитва да ви убие в съня ви, ще се радвате на здраве, благополучие и дълъг живот.

10. Катастрофа

Ако попаднете или причините катастрофа насън, това може да означава промени в реалния живот, независимо дали се стремите към тях и дали ги искате. Ако умирате при въпросната катастрофа, това е знак, че трябва да преосмислите нещо. Ако сте на задната седалка по време на катастрофата, някой друг е поел кормилото и направлява живота ви.