0

Ц еремония по представянето на нов български костюм на Манекен Пис (символ на белгийската столица) ще се състои в понеделник, 26 септември, в 11,00 ч. местно време в кметството на Брюксел.

Повод за събитието е Денят на българската независимост. Новият български костюм – традиционна кукерска носия, е изработен по проект на Анелия Антова, студент от катедра „Мода“ на Националната художествена академия, която победи в конкурса за изработване на авторски костюм за символа на Брюксел, организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолството на България в Брюксел. Участниците в събитието ще могат да се запознаят лично с автора на костюма и с идеите, вдъхновили изработването му.

След церемонията в кметството посетителите ще могат да се включат в шествието до Манекен Пис, който ще ги посрещне с новата си кукерска носия. „Вярваме, че страшната кукерска маска на Манекен пис ще прогони злите духове и новият му костюм ще носи на жителите и гостите на белгийската столица здраве, късмет и благополучие“, споделят организаторите.

Церемонията ще се състои в Salle des Milices на Hôtel de ville de Bruxelles на адрес: 1 Grand Place, 1000 Bruxelles. Вход от лявата страна на главния вход на кметството.