0

С кукери жители и гости в разложкото село Елешница ще посрещнат Великден. Възкресение Христово се отбелязва тук по автентичен начин. Кукерските групи на трите махали - Гуджилец, Плаж махала и Средната, ще се превърнат в атракцията на празничния ден. Маскираните мъже, жени, младежи и деца ще възкресят добротата в хората. Млади и стари пазители на традициите от Елешница и цялата страна ще окупират площада пред кметството, облечени в български носии.

Събуждане

С игри и чанове ще прогонят злите духове и ще „събудят” природата и доброто у хората. Уникалният карнавал привлича традиционно стотици гости от страната и чужбина, за да отпразнуват по различен начин Великден и да усетят красотата на традицията.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работили по всички краища на страната, по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.

Танци

Площадът на Елешница и тази година ще се разтърси от танците на 400 кукери – сред тях ще има от бебета до 80-годишни възрастни хора. Карнавалните шествия на трите махали се водят от млади майки с няколкомесечни бебета - бъдещето на селото, следвани от страховити кукери, а след тях са групите на артистите. Всичко това се превръща в пъстро, красиво, темпераментно хоро.

Тази феерия от звуци, багри, ритми провокира сетивата и сърцето на всеки заиграва.