0

П ремиерният по родните кина „Гол за победа“ разказва с хумор и съпричастие истински случки с най-слабия национален футболен отбор, съществувал някога.

Режисьор на тази забавна история и направо комедия е придобиващият все по-голяма популярност не само сред киноманите Тайка Уайтити (настоящият мъж на Рита Ора). Познат ни е от филми като „Джоджо Заека“, „Лов на диви хора“, сериалите „Какво правим в сенките“ и „Мандалорецът“, а също „Тор: Рагнарок“ и не много харесвания от феновете „Тор: любов и гръмотевици“. Сега подготвя да режисира първия филм от нова поредица за галактиката на „Междузвездни войни“. Та в „Гол за победа“ новозеландецът Уайтити се връща към така характерния си стил и странно за някои чувство за хумор.

Самоа

В „Гол за победа“ се разказва истинска случила се история, поне в основната си повествователна част. Националният отбор на Американска Самоа (Източна Самоа преди) е влязъл в рекордите на „Гинес“ и всякакви статистики като най-слабия, играл някога футбол.

Загубил е в квалификации с Австралия с катастрофалните 0:31 гола разлика през 2001 г. Когато става действието на филма, през 2011 г., наближава мондиалът в Бразилия 2014 г. и заедно с него идват битките от квалификациите в зона Океания.

Местните много силно искат да вкарат поне един гол, с който да победят. И викат треньор от Европа. Проблемът е, че тази красива малка островна държава в Тихия океан (в наши дни населението е 45 000 души) има приоритети в други спортове, но не и във футбола, а играчите й са на равнището на училищен отбор.

Та холандецът Томас Ронген, който също има доста неудачи, с нежелание приема офертата да бъде треньор на този отбор. Но чудото се случва след няколко седмици тренировки. Местните футболисти добре си знаят, че не са особено способни в този спорт, но поне играят от сърце, макар и по правило винаги да губят.

Любопитно

„Гол за победа“ е основан върху документалния британски филм от 2014 г. Next Goal Wins (както всъщност се казва на английски и игралният на Уайтити). Фасбендер в ролята на треньора холандец показва нови способности на актьорския си талант. Знаем го от толкова драматични и екшън роли като в Assassin's Creed, „Срам“, „Светлина между два океана“, „Стив Джобс“, предисториите на „Х-Мен“, „Пришълецът: Завет“, „Прометей“ и др.

„Гол за победа“ е сниман в края на 2019 г. А по това време вече се е разгорял скандалът с един от основните актьори във филма - Арми Хамър, обвинен в изнасилване на кандидатка за кино и друга слава, а по-късно в още изнасилвания и дори в канибализъм. Неговите представители оттеглят поддръжката си и сцените с Арми са презаснети с нов актьор – Уил Арнет, който също се справя чудесно.