0

Т юркян Севен е сред най-обичаните кулинарни блогъри. Нейната Фейсбук страница „Щипка серотонин” има над 95 000 последователи. Може да я последвате и на https://www.instagram.com/turkanseven.

Тюрлю гювеч

И на турски се казва Тюрлю. Може и без месо, може на фурна, може в гювеч, може и всичко заедно сурово да се готви, но тогава зеленчуците стават на каша. Така постепенно се запазват „по-живи“. А леко поизпържени са по-вкусни.

Сложих в тенджера 500 г дребно нарязано телешко месо, похлупих капака и го оставих да къкри, докато си пусне и впие течността. Към полуготовото месо прибавих половин килограм лук (аз сложих арпаджик), 4-5 чушки, около 300 г зелен фасул, поръсих с малко олио и позапържих леко зеленчуците с месото. Сложих 1 супена лъжица доматен концентрат, разбърках леко и долях с вода. Прибавих черен пипер, пул пипер и 5-6 скилидки чесън. Оставих ястието да къкри със затворен капак още около 45 мин. През това време обелих картофите и патладжана и ги нарязах на едри кубчета (аз използвах 2 големи картофа и 2 патладжана). Сложих в тиган много малко олио и леко позапържих първо картофите, после патладжана и после ги прибавих към ястието 10 минути преди да сваля тенджерата от огъня. Посолих, готвих още 10 минути и ястието е готово. Да ви е сладко, приятели!

Споделям това, на което ме научи свекърва ми. Завършвам гювеча за плътност с две яйца, разбити с чаена чаша прясно мляко. Ще се радвам да опитате.

Илчи кюфте

Това ястие изглежда трудоемко, но всъщност е много забавно и още толкова е и вкусно. Приготвя се в различни версии в различните райони на страната, но аз ще ви предложа най-лесната и в същото време най-вкусна версия.

За плънката: Задуших 1 голяма глава лук с 2 с.л. олио, прибавих 300 г телешка кайма (не много мазна)... Позволих й да си пусне и изтегли водата, посолих, прибавих 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. едро смляни орехи (даже начупени), магданоз (по желание), изключих котлона и оставих да се охлади.

През това време сложих в съд, удобен за месене, 2 водни чаши ситен булгур, долях с 1,5 водна чаша гореща вода, разбърках, затворих с капак и го оставих да набъбне около 10 мин. След това към булгура прибавих 1 яйце, 3 средни сварени картофа (рендосани на дребно), 1 с.л. доматена салча, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. брашно. Започнах да меся сместта упорито чак докато се образува хомогенна, леко лепкава, неразпадаща се маса, подходяща за приготвяне на кюфтенца (месих около 10-15 мин.). Сместа трябва да е гладка, за да не се напука по време на пърженето. Ако е нужно, регулирах с малко вода или брашно.

Сега започва най-забавният процес... Късате парче от сместа, правите кръгло кюфтенце и после издълбавате кюфтето с помощта на показалеца на дясната ръка, като в същото време въртите кюфтето с лявата. Работите непрекъснато с намокрени ръце (сложих снимка, която се надявам долу-горе да ви покаже за какво става дума). Пълните издълбаните кюфтенца с плънката, затваряте краищата и придавате овална форма с леко остри краища. Стените на кюфтетата трябва да са по възможност най-тънки, но не се притеснявайте, ако се получат дебелички, това се получава с опит (между другото този път и моите се получиха леко дебелички). Така се приготвят всички кюфтета. После се пържат в обилно олио, докато почервенеят, слагат се върху салфетка, за да се попие излишното олио, и се сервират топли.

Пиле с ориз (капама)

Сварявам пилето (в случая бутчетата) с морков, сол и черен пипер на зърна. Ориза приготвям по следния начин: задушавам 2-3 гл. лук и 5-6 стръка зелен лук (колкото повече е лукът, толкова по-вкусно се получава ястието) в смес от краве масло и олио. Прибавям измития ориз и го пържа заедно с лука около 5 мин. Прибавям черен пипер и сол по вкус. Разстилам ориза в тавичката, нареждам пилето отгоре и доливам с прецедения бульон, така че да надмине ориза около 2 пръста. Пропорцията ми ориз/вода е около 1:2 (ако обичате по мек ориз, сложете повечко бульон). Поставям във фурната на 200 гр., поръсвам обилно с пресен джоджен и пека, докато омекне оризът.

Крилца на скара

Кисело мляко, пиперкова салца, зехтин, сол. Подправките са по желание. Аз слагам мащерка, пул пипер, кимион, черен пипер и мъничко стрит чесън. Крилцата се мариноват и изчакват в хладилника най-малко 5-6 часа. Да ви е сладко!

Артишок с бакла

Слагам в широка и плитка тенджера 5-6 артишока, така че отворът им да гледа нагоре (тук ги продават изчистени, обелени, потопени в лимонова течност, за да не почернеят). Прибавям 1 гл. лук, нарязана на дребно, 2 чаши гарнитура от грах, моркови и картофи (може замразена, консервирана или прясно приготвена), 1/2 чаша зехтин, сок от половин лимон, сол, 2 ч.л. захар, 1 чаша вода. Готвя, докато омекне артишокът и остане почти на зехтин. Сервирам, поръсен обилно с копър. Консумира се хладък.