0

Минипайчета с круши по рецепта на Марта Стюарт

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 1/4 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. студено безсолно масло   
  • 170 г студено крем сирене
  • 3-4 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

  • 2 големи яйца
  • 2/3 ч.ч. + 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. + 1 с.л. безсолно масло
  • 1 шушулка ванилия
  • 3 с.л. настърган джинджифил
  • 2 твърди, но узрели круши
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. За тестото сипете брашното, студеното масло, нарязано на кубчета от по 6 мм, и крем сиренето в кухненски робот. Пулсирайте, докато продуктите се смесят. В движение добавете студената вода. Щом може да се оформи топче при стискане с ръка, тестото е готово. Разделете тестото на две, оформете го на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 45 минути.
  2. За пълнежа разбийте яйцата с 2/3 ч.ч. захар в купа, докато сместа стане бледожълта и се сгъсти. Добавете брашното, лимоновия сок и 1/4 ч.л. сол. Разбъркайте.
  3. В тенджерка, на умерен огън, разтопете 1/2 ч.ч. масло (110 г) заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и фино настъргания джинджифил, докато маслото придобие кафяв цвят, за около 5 минути. Прецедете сместа през фина цедка в купата с кексовата смес. Разбъркайте до хомогенност.
  4. Разтопете останалата 1 с.л. масло в тиган. Добавете предварително обелените и нарязани на кубчета от по 6 мм круши, останалата 1 с.л. захар и 1/4 ч.л. сол. Гответе крушите в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време. След като крушите изстинат за около 10 минути, ги добавете в кексовата смес.
  5. Разточете всеки диск тесто на кръг с дебелина 3 мм. Изрежете по 5 кръгчета (диаметър 13 см) от всеки диск. Поставете всяко кръгче тесто в гнездото на форма за мъфини, като надиплите краищата му и притиснете внимателно по дъното и стените на гнездото. Напълнете всяко гнездо с 1/4 ч.ч. от пълнежа. Поставете формата в хладилник за 30 минути. След това печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 35-40 минути. Извадете пайчетата от формата и ги поставете върху решетка да изстинат за около 20 минути. Поръсете с пудра захар.

Тънки бисквити с меласа по рецепта на Марта Стюарт

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. + 2 с.л. брашно
  • 1 1/2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3/4 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. безсолно масло
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1 голямо яйце + 1 жълтък
  • 2 с.л. захаросан джинджифил
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1/3 ч.ч. меласа
  • 1 ч.ч. едра кристална захар

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете сухите съставки - брашно, смлян джинджифил, сода бикарбонат и сол. Разбъркайте.
  2. В друга купа разбийте маслото със стайна температура заедно със захарта. Добавете прясно настъргания джинджифил, яйцето и жълтъка. Разбийте до кремообразност.
  3. Без да спирате разбиването, добавете на порции сухите съставки и меласата, като ги редувате. Покрийте тестото с прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за 1 час.
  4. Оформете малки топки от сместа с помощта на малка лъжица за сладолед (= 1 ч.л.) и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Охладете за 30 минути.
  5. Подредете по 12 топчета в тава, постлана с хартия за печене, на 5 см разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 12-14 минути, докато краищата станат тъмнокафяви. Охладете ги 5 минути върху решетка. Съхранявайте ги до 2 дни в контейнер.