Минипайчета с круши по рецепта на Марта Стюарт
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 1/4 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.ч. студено безсолно масло
- 170 г студено крем сирене
- 3-4 с.л. леденостудена вода
За пълнежа:
- 2 големи яйца
- 2/3 ч.ч. + 1 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. + 1 с.л. безсолно масло
- 1 шушулка ванилия
- 3 с.л. настърган джинджифил
- 2 твърди, но узрели круши
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- За тестото сипете брашното, студеното масло, нарязано на кубчета от по 6 мм, и крем сиренето в кухненски робот. Пулсирайте, докато продуктите се смесят. В движение добавете студената вода. Щом може да се оформи топче при стискане с ръка, тестото е готово. Разделете тестото на две, оформете го на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 45 минути.
- За пълнежа разбийте яйцата с 2/3 ч.ч. захар в купа, докато сместа стане бледожълта и се сгъсти. Добавете брашното, лимоновия сок и 1/4 ч.л. сол. Разбъркайте.
- В тенджерка, на умерен огън, разтопете 1/2 ч.ч. масло (110 г) заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и фино настъргания джинджифил, докато маслото придобие кафяв цвят, за около 5 минути. Прецедете сместа през фина цедка в купата с кексовата смес. Разбъркайте до хомогенност.
- Разтопете останалата 1 с.л. масло в тиган. Добавете предварително обелените и нарязани на кубчета от по 6 мм круши, останалата 1 с.л. захар и 1/4 ч.л. сол. Гответе крушите в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време. След като крушите изстинат за около 10 минути, ги добавете в кексовата смес.
- Разточете всеки диск тесто на кръг с дебелина 3 мм. Изрежете по 5 кръгчета (диаметър 13 см) от всеки диск. Поставете всяко кръгче тесто в гнездото на форма за мъфини, като надиплите краищата му и притиснете внимателно по дъното и стените на гнездото. Напълнете всяко гнездо с 1/4 ч.ч. от пълнежа. Поставете формата в хладилник за 30 минути. След това печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 35-40 минути. Извадете пайчетата от формата и ги поставете върху решетка да изстинат за около 20 минути. Поръсете с пудра захар.
Тънки бисквити с меласа по рецепта на Марта Стюарт
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. + 2 с.л. брашно
- 1 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3/4 ч.л. сол
- 1 ч.ч. безсолно масло
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 голямо яйце + 1 жълтък
- 2 с.л. захаросан джинджифил
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1/3 ч.ч. меласа
- 1 ч.ч. едра кристална захар
Начин на приготвяне:
- В купа смесете сухите съставки - брашно, смлян джинджифил, сода бикарбонат и сол. Разбъркайте.
- В друга купа разбийте маслото със стайна температура заедно със захарта. Добавете прясно настъргания джинджифил, яйцето и жълтъка. Разбийте до кремообразност.
- Без да спирате разбиването, добавете на порции сухите съставки и меласата, като ги редувате. Покрийте тестото с прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за 1 час.
- Оформете малки топки от сместа с помощта на малка лъжица за сладолед (= 1 ч.л.) и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Охладете за 30 минути.
- Подредете по 12 топчета в тава, постлана с хартия за печене, на 5 см разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 12-14 минути, докато краищата станат тъмнокафяви. Охладете ги 5 минути върху решетка. Съхранявайте ги до 2 дни в контейнер.