0

П оредната нова версия на операционната система на iPhone – iOS 17, е вече налична и притежателите могат вече да актуализират.

Преди това обаче нека видим какво е новото, което платформата предлага.

На живо

Една от най-коментираните нови функции е т.нар. гласова поща на живо (Live Voicemail). Тя транскрибира съобщението на обаждащия се в реално време. Така приемащият обаждането може да чете какво му казва обаждащият се, докато той говори на другия край на връзката. Така, вместо да прослушвате гласовата си поща часове или минути по-късно, го правите в реално време. Позвъняванията от непознати номера вече ще отиват директно към Live Voicemail, ако е включена настройката „Заглушаване на обаждания от непознат номер“. Същевременно чрез FaceTime вече ще могат да се оставят видеосъобщения, ако не приеме видеоразговор. Към приложението вече са добавени и нови функционалности – като емоджита и други ефекти и филтри, които се активират чрез прости жестове.

Сири

Вече ще казвате само Siri, за да активирате гласовия асистент на Apple. Преди това се случваше чрез произнасянето на „Хей, Siri“. Така според Apple призоваването на помощника ще става по-естествено, а отпадането на „хей“ ще даде възможност на Siri да обработва по-добре последователни заявки. Така например вместо да питате: „Хей, Siri, колко е висок връх Мусала?“ и „Хей, Siri, колко е висок Вихрен“, ще можете да кажете „Siri, колко висок е Шакил О’Нийл?“, а след това „А Вихрен?".

NameDrop

Новата функция NameDrop улеснява обмена на информация за нов контакт. Притежателите на iPhone просто могат да доближат устройствата, както досега правеха за споделяне на файлове чрез AirDrop, само че вече и за име и телефонен номер за нов контакт. Контактите пък ще вървят със снимки, но не както преди. Тук идва новата функция Contact Poster. Тя позволява на потребителите да проектират персонализирано изображение, което да се показва при разговор. Всеки потребител ще може да избира снимката, която да се показва за съответния обаждащ се. Да, точно така – можете да сложите крокодил за тъщата.

Аutocorrect

Autocorrect също получава цялостно обновление. Това става чрез „най-съвременен езиков модел за машинно обучение на устройството за предсказване на думи“. Освеженият дизайн трябва да поддържа по-добре писането и да предлага корекции на ниво изречение, които да могат да коригират повече видове граматически грешки. Така собствениците на iPhone вече ще виждат препоръки за предсказуем текст, докато пишат. Това прави добавянето на цели думи или завършването на изречения много бързо и лесно. Новата клавиатура на iOS 17 ще изучава навиците на писане и изразяване с течение на времето. След това ще коригира думи, които често грешите, както и ще се научи да не поправя думи, които нарочно грешите – примерно като във „Всеки сам си преценя“. Тази актуализация поне засега ще бъде от полза само на тези, които използват основно или често английски за общуване.

Режим

StandBy е нов режим на цял екран. Той превръща iPhone-а в стойка с видима информация, предназначена да се гледа от разстояние, когато смартфонът е далеч или се зарежда. Например, когато оставите устройството на нощното шкафче или на бюрото, можете да персонализирате дисплея с часовник, любими снимки или най-използваните widgets. По-късно тази година се очаква и новото приложение Journal. Други актуализации включват споделен геймплей чрез допирането на телефоните, споделяне на конкретни пароли чрез работни и лични контакти, намиране на рецепта от снимка на дадено ястие и още.