0

Р аницата е един от първите школски аксесоари, които родителите трябва да набавят. Колкото и прилежни да са ползвателите, обикновено се налага тя да се сменя поне на две години, а често и в началото на всяка учебна година. Много дебати се водят през годините за тежката раница, която е непосилна за носене и прегърбва детето. Така или иначе, докато не се реформира образователната ни система така, че да не се налага да се носят учебни пособия в училище, тя ще продължи да е най-важният аксесоар на детето.

Избор

Оказва се, че най-труден е изборът за първолак, защото на пазара се намират стотици раници с различен модел, цвят и форма. Родителят е този, който трябва да прецени коя раница ще е максимално удобна, защото със сигурност ще се пълни до откат. В началния курс децата обикновено носят не само учебници и тетрадки, но и различни материали. Така че раницата трябва да е достатъчно голяма, но и достатъчно лека, за да не изкривява гръбнака. Цените са най-различни - от 30-50 лв. до над 200 лв., за всеки по джоба. И тъй като всички сме виждали как девойки от горния курс ходят на училище с голяма дамска чанта, а младежите с торбичка - под мишница, този аксесоар може и да се спести или най-малкото да се ползва раницата от 8-и клас примерно за горния курс. Най-малкото за да не се влиза в излишни разходи.

Съвети

Подготвката за старта на учебната година би било добре да не става на 14 септември. Хубаво е основните неща да се купят по-рано, а за последния момент да остане попълване на липсите. Със сигурност ще има и допълнително пазаруване, защото след първите учебни дни става ясно какво точно искат учителите. Ако се състави предварителен списък с необходимите учебни материали и пособия, това ще облекчи най-вече бюджета, защото може да се направи точна сметка, както и да се проучат цените. В момента учебниците са безплатни за учениците от 1-ви до 7-и клас. В гимназиалния курс и тази учебна година ще си купуват учебните книжки. За следващата обаче те ще са безплатни за всички до 12-и клас. От тази година учениците могат да ползват „Дигиталната раница“, подготвена от Министерството на образованието и науката. Там са качени безплатни учебници и всякакви допълнителни материали, които са напълно безплатни, само да има желание за учене.