0

М узикалният театър играе оперетата "Царицата на чардаша" тази вечер в памет на тенора Арон Аронов, който почина на 85-годишна възраст през юли тази година.

Творбата на Калман е емблематична за неговата кариера, преминала на сцената на Музикалния театър. За 45 години творчески път Аронов играе в 975 спектакъла на "Царицата на чардаша" в ролята на Едвин и 134 пъти - ролята на Фери Бачи.

Калман

„Царицата на чардаша“ на Музикалния театър е класическа и в същото време съвременна трактовка на оперетата на Калман. Модерното в нея е не само в динамиката на действието, но е изведено и във взаимоотношенията между героите. Почитателите на оперетата ще се насладят на богатата оркестрация в музиката на Калман, увличащото и изпълнено с комични обрати либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография. Режисьор-постановчик е Адриан Холендер, режисьор - Марияна Арсенова, диригент – постановчик - Любка Биаджони, сценографията и костюмите са дело на Иван Савов, хореографията на Мариан Стефанов, хормайстор е Людмил Горчев.

Солисти

На 8 октомври в „Царицата на чардаша“ гледаме солистите: Добрина Икономова (Силва), Пеньо Пирозов (Едвин), Катерина Тупарова (Щаси), Александър Мутафчийски (Бони), Христо Сарафов (Фери Чаби), Светлана Иванова (Цилика). В останалите роли участват: Румен Григоров, Лъчезар Лазаров, Иван Панев, Георги-Маноел Димитров, Александър Василев, Грозданка Филипова. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Лилия Абаджиева поставя "Зимна приказка" в театър "Възраждане"

Режисьорът Лилия Абаджиева поставя Шекспировата „Зимна приказка“ на сцената на театър „Възраждане“. Премиерата е днес и утре.

Сценографията и костюмите са дело на Васил Абаджиев. В спектакъла участват Свежен Младенов, Йордан Ръсин, Васил Витанов, Георги Златарев, Боян Младенов, Навид Афзали, Габриел Петков, Георги Власев и Калоян Бочев. „Шекспир е философски и психологически iCloud на света. Творчеството му е вселена, път за себепознание и изследване на човешката природа. Той поставя героите си в гранична ситуация, там където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия. През поезията на приказното той изразява вътрешния свят на героите си през всичките им бездни и копнежи. Със “Зимна приказка” той съчувства на човека в неговите падения и оневинява греховете и злодеянията му. Една история за любов, власт и безпричинна, разрушителна ревност, покаяние и опрощение. Приказка, в която доброто надмогва злото и възстановява погубената хармония. Вълшебна приказка за духове и чудовища и любовта като романтичен призив към възвишеното, казва Лилия Абаджиева.

Една задръстена звезда идва в Сатирата

"Една задръстена звезда" е 359-ата премиера в Сатирата. Премиерата е на 10 октомври, съобщават от трупата.

Автори на пиесата са Слав Танев и Боряна Иванова. "Това са имена, които не са известни в драматургичните среди, но аз работя с тях доста отдавна и харесвам начина им на мислене", каза Калин Сърменов. Той е режисьор на спектакъла, негови са и стиховете, които актьорите изпълняват. В ролята на задръстената жена е Полин Лалова, съседът е Петър Калчев, пожарникар - Иван Панев, полицай - Борислав Захариев, приятелка - Александра Сърчаджиева, журналистка - Елена Атанасова. Участват и студенти от театралния колеж "Любен Гройс". Сценографията е на Антония Попова и Кирил Наумов, а костюмите са на Боряна Семерджиева. Хореографията е на Татяна Янева. Музиката е на Асен Аврамов. 3D анимацията е на Петър Петров.

Виктор Калев представя Грамофонът в Мадрид

Виктор Калев ще “завърти” плочата на живота си за първи път в Мадрид, съобщават за БТА от Нова Дума – вестника на българите в Испания.

Автобиографичният концерт-спектакъл “Грамофонът” ще бъде поставен на 8 октомври (събота) от 18:30 ч. местно време на сцената на TeatroGoya multiespacio.

"Ще бъда себе си в представлението. Но едновременно с това ще изиграя около 30 различни хора, ще изпея около 20 песни с гласовете на оригиналните им изпълнители. Без грим и перуки. Иска ми се всеки да може да припознае своите вълнения в този спектакъл", казва Виктор Калев. Представлението е изградено върху лични истории на актьора и популярни песни на български изпълнители. Текстовете са на Ваня Щерева.