0

К азват, че в Колумбия можеш да видиш най-красивата гледка на света, в Хималаите да гъделичкаш човешката си суета за това, че си се качил на покрива на планетата, Алпите могат да те зашеметят с могъществото си.

В България се намира най-специалната планина. В Родопите можеш да срещнеш Орфей наяве и това не може да ти се случи никъде другаде. И не става дума за организирани туристически атракции, нито за бабини деветини. А за реални преживявания, за които хората, на които им се е случило, разказват с особено чувство, сякаш са се върнали от друг света.

Едно от най-мистериозните места, на които може да попаднеш в Родопите, се намира близо до Девин. Това е пътят над ждрело между Ягодинската пещера и Дяволското гърло. Първата е известна и като пещерата на сватбите, защото се смята, че влюбените, които са се врекли във вечна вярност там, издържат на клетвата си.

Усещането в Ягодинската пещера е на светлина и радост и не случайно се свързва с тържеството на живота. 

Дяволското гърло оправдава името си. Ако нещо падне във водите на пещерата, повече никога не може да бъде намерено. Преди години водолази са се гмуркали, за да изследват пътя на подводните води, но от тогава повече никой не ги е видял. 

Хадес 

Легендите свързват тази мрачна скална паст с трагичната любов между тракийския музикант Орфей и любимата му Евридика, която умира. Тя става пленница в царството на сенките Хадес, а един от отворите му към белия свят е Дяволското гърло. На Орфей му дават шанс да върне любимата си. Условието било да се изкачва към земята с Евридика, която го  следва, но той не е имал право да се обръща, за да я вижда. Орфей не издържал и малко преди да стигнат до светлината на деня, почти на изхода на пещерата се обърнал да се увери дали любимата му е след него. Така в един миг на нетърпение я губи завинаги. 

Пропаст и скали

Ако си се решил да преживееш мистерията на връзката между отвъдното и белия свят, то трябва да посетиш и двете пещери. Между тях е тесен планински път, по който може да мине само една кола, а разминаването става с изчакване. Търпението и вярата, че ще успееш да продължиш невредим, са решаващи за оцеляването. От едната ти страна са скали, а от другата пропаст, която се спуска към Буйновската река. Гледката наоколо е удивителна, а чувството е страхопочитание. 

Докато пълзиш по тесния път със стаен дъх, всякакво съмнение, че се движиш в процеп между други светове изчезва. Наградата, когато пристигнеш, е да присъстваш на сватба в Ягодинската пещера. Празникът е много цветен и красив, защото най-често всички участници в тържеството са облечени с красиви родопски носии. А музиката на гайдите те праща в небесата. 

Тунелът

За да стигнеш до Дяволското гърло, поемаш обратната посока към Триград и караш по ждрелото. Малко преди входа на мистериозната дупка трябва да преминеш през тунел. Точно това е мястото, където са видели Орфей. Появил се е на две жени, а наоколо не е имало жива душа. От тунела излязъл русокос младеж, тръгнал към тях и поел към скалите вдясно и безследно изчезнал. Те успели да снимат възхитени, преди да изчезне, но на кадъра по-късно се виждал само тунелът. След това спрели след тунела и започнали да изследват наоколо за процеп или място, където може да се влезе между скалите, но така и не открили. Нямало дори пътека, по която може да се тръгне нагоре и да разсее мистериозното изчезване на младежа.

Хората от Девин твърдят, че това е Орфей, който малцина имат честта да срещнат. 

Вкусът на свободата с последните кехаи 

Една от най-вълнуващите гледки близо до Девин е при потомците на последните кехаи (пастири), които живеят под самото небе. Можеш да се обадиш и да те вземат с джип до там, а другият вариант е пеш или на кон. Те  обитават хълмовете над село Настан. Щом стъпиш на земята, зад гърба ти се разкрива покъртително красива гледка на чашата на язовир „Цанков камък“. Около теб пасат стада полудиви коне, а протягайки ръка, докосваш небето. Можеш да преспиш в къща за гости, където електричеството се доставя само от солари на покрива. Застлано е с китеници с топли цветове. Вечер се събират всички на богата трапеза, скована от дърво, на светлината на звездите и месечината. Стопаните сами си правят сирене, месото е истинско. Ухае на треви и свобода. 

Въздухът е копринен, басейнът сваля стрес и килограми

Едни от най-големите почитатели на Девин са туристите от Израел. Те идват на цели групи за лечебните минерални води. Те лекуват предимно дископатии, артрити и белодробни заболявания. Въздухът в родопския град е мек като коприна и хората с най-страшната болест – хронична обструктивна белодробна недостатъчност (ХОББ), осъдени на бавно задушаване, дишат без проблем. Чистотата на въздуха съперничи на този в Сандански и Марикостиново.

45 мин. плуване в минерална вода в Девин сваля моментално стреса и напрежението и действа успокоително на хора, подложени на огромно напрежение. Успокоява и дископатийни болки, и то моментално. Най-любопитното е, че водата помага на хора, които искат да свалят килограми, вероятно защото изворите влияят на обменните процеси в организма, коментираха специалисти.

В хотелите сменят водата в басейните всяка седмица, а в Израел веднъж на половин година.

Във възторг сме от Девин и най-вече от обслужването в СПА хотел „Девин“. Това споделиха туристи от Израел. Гостите се радват на обслужването, което според тях в много случаи надминава като качество петзвездни хотели в Израел. На първо място поставят изключителната вежливост и човешка доброта както на персонала, така и на хората от града. Сменят ни халатите всеки ден, храната е чудесна. Те разказват, че си имат всичко, но повечето от зеленчуците са расли в пясък и оранжерии, а много от тях са генномодифицирани.

На тръгваме обичайно пазаруват в огромни количества местно сирене и колбаси. А на изпроводяк си поръчват задължително овен на чеверме. 

Надсвирване с гайди в Гела

Надсвирването с гайди се провежда в село в разгара на лятото през август. То се е превърнало в традиция и привлича много гости всяка година. Песните, кръшните хора и гайдарските мелодии огласят Родопа планина в продължение на два дни. Много от посетителите избират да нощуват на открито под звездите на палатка. Базовият къмпинг е с капацитет от 500 палатки и се намира на Илинденските хълмове на Карлък – родопския рид. От там се открива невероятна панорамна гледка към родопските гори и поля. Три са възрастовите групи, в които се провежда надсвирването – до 14 години, до 20 и над 20 години. Има конкурсен характер, започва сутринта и продължава, докато се изчерпят желаещите за изява. В програмата има и безплатни уроци от майстори гайдари.