0

У тре в Сливен ще се проведе отново епархийски избор, който трябва да избере двама кандидати за нов Сливенски митрополит, един от които следващата неделя – 26 май - ще бъде определен от Светия синод.

Първият избор в Сливен се състоя на 18 февруари. На него 42-мата епархийски избиратели гласуваха доверие на епископ Йеротей - викарий на овдовялата епархия, и на епископ Михаил – викарий на Ловчанска митрополия. 

Скандали

На заседанието си на 12 март обаче Светият синод касира избора, защото двама местни свещеници – братята Силвестър и Евгений Янакиеви, подадоха сигнал до синода, че в почивка по време на гласуването за втория епископ свещеници и миряни са се наговорили да бъде избран епископ Михаил, като уж по-слаба кандидатура и накрая синодът в София да избере епископ Йеротей.

Против решението за касирането на избора тогава гласуваха митрополитите Гавриил Ловчански, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски и Даниил Видински. Впоследствие към тях се присъедини и Пловдивският митрополит Николай. Междувременно синодът възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който управлява овдовялата след смъртта на митрополит Йоаникий на 9 януари епархия, да извърши пълна финансова ревизия.

Протест

Касирането на избора предизвика остра реакция сред миряните и свещениците от Сливенската епархия, като се стигна и до гладна стачка от сливенския свещеник Иван Янков. Те отправиха сериозни обвинения срещу братя Янакиеви за нарушения на църковния устав и финансови злоупотреби.

Сливенските избиратели организираха протест пред сградата на Светия синод, към който се присъединиха свещеници и миряни и от други епархии, а от Пловдивската митрополия бе организиран контрапротест. 

Списък

На 24 април Светият синод обяви нова листа от достоизбираемите епископи, един от които да бъде новият Сливенски митрополит. В нея останаха 6 имена от първоначалните 10. Извадени от списъка на кандидатите са епископите Йеротей и Михаил. Освен тях избирателите няма да могат да гласуват и за епископите Поликарп и Висарион.

Така в листата остават Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак. Говорителят на синода, Старозагорският митрополит Киприан, не обясни мотивите, довели до изваждането на четиримата епископи от списъка.