0

Н а 22 октомври Старозагорската опера, съвместно с Националния дворец на културата ще представи за първи път в София на сцената на зала 1 своята впечатляваща продукция на операта „Фауст” от Шарл Гуно. Премиерата на великата оперна творба се състоя с голям успех в рамките на уникалния за България и Балканите фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2022.

Кукли

Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора. Гостуването в София се реализира с любезното съдействие на Палмс Мюзик. „Фауст” – операта с кукли, привлича вниманието със своята необичайна трактовка на гениалната творба на Гьоте/Гуно, представена атрактивно, но придържайки се към мощната традиция на класицизма и романтизма. Творческият екип допълва внушенията със съвременни елементи, а в спектакъла се тълкуват такива вечни теми като изкушението, суетата и личния избор. Куклите, със своето изразително въздействие са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят.

Послание

Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек трябва сам да намества основни морални и житейски ценности заради деформациите, които му поднася стихията на живота. На 22 октомври в ролята на младия Фауст зрителите ще видят румънския тенор Адриан Думитру, а в ролята на Стария Фауст – Николай Моцов. Големият български бас Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Мефистофел, а очарователната Беса Лугичи от Косово ще блесне в ролята на Маргарита. В ролята на Зибел ще се превъплъти мецосопраното Петя Петрова, в ролята на Вагнер – Иван Кабамитов, Марта ще е Тереза Бракалова. Младата оперна надежда Йосиф Славов ще изпълни ролята на Валентин. Атрактивната и пищна постановка е дело на творческия екип: режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки (кукли), диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.

Екип

Над 300 души са ангажирани в създаването на това визуално впечатляващо, вълнуващо, модерно и поучително естетско произведение. В постановката, която обединява работата на два екипа – оперния и кукления, участват солисти, хор, балет и оркестър, детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.