0

П оне 100 лв. излиза прегледът на детето при педиатър на частно в болници и поликлиники, показа проверка на „Здраве с Телеграф“.

Сумата набъбва още повече, ако състоянието на малчугана изисква да бъдат направени пълна кръвна картина и тестове за различните респираторни инфекции, които върлуват в момента. Тогава родителите трябва да извадят от джоба си още 60-70 лева. Прегледите в някои частни клиники са с по-висока цена през уикенда, разказват родители.

Права

Малките пациенти имат право на безплатна помощ, ако отидат в дежурен кабинет, с който джипито им е сключило договор за обслужване на пациентите в събота и неделя. Някои родители прескачат тази възможност и отиват директно на платен преглед при педиатър.

По празниците на доста майки и татковци се наложило да потърсят помощ на частно заради многото почивни дни. Така родителите на 9-месечната Александра се озовали в спешен детски кабинет на частна болница. Бебето им вдига висока температура, която стига до 39 градуса. „Малкото ни дете се разболя ден преди Бъдни вечер. Прегледът излезе 120 лева. Оказа се с неуточнена вирусна инфекция. Четири дни по-късно тя все още поддържаше висока температура и се наложи пак да идем на преглед“, разказва майката на малката Александра. Цената на вторичния преглед била 60 лева. За да се ориентират в ситуацията, лекарите предложили да я тестват за грип тип А и Б, както и за ковид. Цената на теста била 37 лева. Пълната кръвна картина, както и показателят за възпаление CRP, по който лекарите могат да се да ориентират дали става въпрос за вирусна или бактериална инфекция, стрували 8 лева.

„Чакахме два часа и половина, като бяхме предупредени, че ще е така. След това получих предложение за оценка на прегледите и написах, че им е необходим минимум още един педиатър, защото е абсурд един човек да се справя с всички болни деца, които чакаха с часове, кашляха ужасно и имаха висока температура“, разказа още майката на детето.

Състояние

В държавните болници прегледите, които не са спешни, също се таксуват. Там цените варират между 50 и 100 лева. Така например на 6-годишния Иван се наложило да посети УНГ специалист в София през уикенда. При стъпването в болницата родителите му попълнили декларация, че състоянието на детето не е спешно – т.е. не кърви, няма внезапна загуба на слух и т.н., след което си заплатили прегледа.

Съвети

Добре е родителите да знаят, че трябва да търсят помощ в съответната болница спрямо състоянието и симптомите на детето си. Така например при съмнение за усложнение от варицела, чревна инфекция или друго инфекциозно заболяване те трябва да се насочат към детските отделения на Инфекциозна болница. При хирургичен проблем или травма – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а при нужда от очен лекар те трябва да се насочат към Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“. При необходимост от спешна консултация с УНГ специалист през уикенда единственият вариант е УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Търсете помощ при повече от 3 дни температура

Температура, която продължава повече от три дни при децата, изисква консултация с педиатър. Така може да бъде преоценено състоянието на малките пациенти. Лекарите се ръководят от златното правило за трите дни. Ако температурата се задържи повече от това, трябва да се установи дали вирусната инфекция не е минала към бактериална. Това налага нов вид терапия. Независимо от факта, че температурата помага в борбата с вирусите, при малки деца и кърмачета тя може да бъде и доста опасна. Повишени стойности над 39 градуса при бебета и малки деца може да доведат до развитието на фибрилен гърч. Пеленачета под двумесечна възраст с температура задължително трябва да бъдат консултирани с лекар. Повод за преглед също е силна и нестихваща болка в корема, както и неконтролируема диария или повръщане. Други сериозни симптоми, налагащи своевременен преглед, освен температурата са постоянен плач, затруднено дишане, трудноподвижност в главата или скованост в шията, летаргично и замаяно състояние.

Зачервени устни и нос издават грипа

Зачервените очи, нос и устни са издайниците на грипа. Това споделя д-р Теа Александрова от детското спешно отделение на „Пирогов“ в своя профил mamadoc.bg в социалната мрежа Instragram.

„Детето има червени устни, нос и очи. Това, от една страна, се дължи на високата температура, но е налице и една генерализирана зачервеност. Когато при нас дойде такъв пациент, ние само по външния му вид започваме да мислим за този вирус“, разказва тя.
Друг признак, че малчуганът е с грип, е високата температура. Детето вдига пикови, много високи стойности на температурата - между 39-40 градуса. Запазете спокойствие и дайте лекарства за понижаването на температурата. Съблечете детето и приложете външни методи за охлаждане. В комбинация с температурата се проявяват симптомите, които са характерни за всички респираторни инфекции като хрема, кашлица и главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите.
Ако са налице тези три признака, тествайте малчугана за грип. Така лекарите лесно ще се ориентират каква терапия да назначат на болното дете.