0

В андали унищожиха свещени произведения на изкуството в Южна Австралия, за които се смята, че са на около 30 000 години. Образците представляват издълбани изображения във варовиковите стени на пещерата Кууналда, имат специално значение за аборигените в региона. Смята се, че вандалите са копали под стоманена порта, преди да надраскат "Внимавайте, това е пещера на смъртта" по стените.

„Това е откровено шокиращо - каза главният прокурор на Южна Австралия и министър по въпросите на аборигените Кям Махер пред радио ABC. - Тези пещери са едни от най-ранните доказателства за аборигенско присъствие на тази част от страната.“ Старейшина на племето Мирнинг Буна Лоури каза пред Би Би Си, че за първи път е чул за „опустошителния“ вандализъм от медиите и каза, че това е още един пример за „постоянното неуважение“, което хората му са изпитвали. „Това е злоупотреба с нашата страна и това е злоупотреба с нашата история“, каза той. „Това, което си отиде, си отиде и никога няма да си го върнем.“

Пещерата Кууналда е включена в списъка на националното наследство от 2014 г. Отговорните за вандалския акт могат да бъдат изправени пред наказателно преследване. Федералното правителство беше критикувано както от старейшини, така и от експерти спелеолози, които твърдят, че са повдигнали въпроса за това, че мястото не е добре осигурено и защитено, още преди месеци. Ако бъдат заловени, тези, които са повредили аборигенски обект или артикул, в момента са изправени пред глоба от 10 000 австралийски долара (6700 американски долара) или до шест месеца затвор съгласно законите за аборигенското културно наследство на Южна Австралия.