0

Н а 12 април светът чества международния ден на авиацията и космонавтиката. Денят идва от полета на първия човек в Космоса Юрий Гагарин през 1961 г. Вече повече от половин век странни факти и конспиративни теории витаят около неговото житие, а някои от тях са свързани с България.

Контакт

Приживе феноменалната пророчица Ванга казвала, че както Юрий Гагарин, така и другите космонавти след него, между които и българите – Георги Иванов и Александър Александров, под една или друга форма са осъществявали контакт с инопланетен разум в орбиталното пространство или след това на Земята. Пророчицата от Рупите обяснявала, че всеки човек, минал определена граница в стратосферата вече е бил фиксиран на ДНК ниво от братя по разум от Космоса. И след това те са следели всяка негова стъпка. Според близки на феноменалната жена тя стояла до радиоточката и при всяка мисия в орбита чакала най-после някой от летците да каже онова, което тя отдавна знаела, че не сме сами във Вселената. Веднъж пророчицата даже се троснала: „И колкото грахово зърно не казаха от онова що видеха горе!“ С това Ванга дала да се разбере, че на летците им е било забранено да говорят за извънземните в орбита. Ванга уверявала близки и познати, че в орбитата живеят не само извънземни същества, но и духовни създания от рода на ангелите и архангелите. Но най-интересното било, че горе те лесно можели да бъдат видени дори от хора, които не са надарени със свръхестествена дарба като нейната.

НЛО

Именно това реди и една конспиративна теория – съветският пилот Гагарин е видял нещо – НЛО или създание в орбита и е поискал да се допита до дарбата на Вангелия Гущерова, както е паспортното име на пророчицата. По това време славата на всевиждащата българка от Петрич вече си пробивала път оттатък Черно море. Гагарин идва в Страната на розите само месец след като се завръща от Космоса - в началото на месец май. Визитата му е част от пропагандната обиколка, с която героят на СССР трябва да покаже превъзходството на социалистическия Източен блок над капиталистическия Запад.

Някои твърдят, че тогава „Колумб на Вселената“ се е срещал с Ванга, но това е слабо вероятно, тъй като графикът му е бил разписан до минута. Освен това драконовските мерки по охраната на Гагарин са били изключителни. Първият космонавт се вози в бронирана чайка, навсякъде е придружаван от оргсекретаря на ЦК на БКП Борис Велчев и генерал Димитър Гръбчев – началник на УБО. А в тълпата има десетки агенти под прикритие.

Борис Велчев (със светлия костюм) е неотлъчен спътник на Гагарин по време на посещението му в България

 Борис Велчев (със светлия костюм) е неотлъчен спътник на Гагарин по време на посещението му в България

Според коментарите под сурдинка тогава първият в Народната република – Тодор Живков, се е опасявал точно в България да не направят атентат провокация на космическия герой. А той посещава Плевен, Пловдив, Бургас, Казанлък и Стара Загора. Преди приземяването в София български летци го посрещат с почетен ескадрон от изтребители. На самото летище Живков държи пламенна реч, излъчвана по радиото и телевизията. В нея той казва следното: „Вестта за Вашето пристигане на българска земя развълнува дълбоко мало и голямо по нашите градове и села. Вие извършихте в името на мира и за благото на цялото човечество чутовен подвиг“.

Тодор Живков държи пламенна реч на летище София при посрещането на първия космонавт.

 Тодор Живков държи пламенна реч на летище София при посрещането на първия космонавт.

Научни колективи

Програмата на Гагарин от 22 до 25 май през 1961 г. предвижда среща с ученици, работнически и научни колективи. Свидетелите разказват, че космонавтът е бил изумен колко близки са езиците ни, защото разбирал всичко на плакатите. Той спонтанно поискал да посети една от църквите ни, тъй като е бил вярващ човек, но му било отказано по идеологически причини. Друга строго пазена тайна гласи, че Гагарин стискал Библия и казвал молитва и по пътя към кораба „Восток 1“ преди излитането си от космодрума в Байконур.

Втория път, за когато се спряга, че Гагарин вероятно е търсил среща с Ванга е през лятото на 1966 г. Тогава първият човек в Космоса дошъл на почивка в Созопол заедно с красивата си съпруга Валя. Те били придружени от тяхно приятелско семейство, но така и не им останало време да отидат до Петрич.

Свидетели от ония години описват един доста куриозен момент. Видният гост и приятелите му решили да отидат до Бургас с полет на „БГА Балкан“. След излитането в един момент Гагарин станал в пасажерския салон, потропал на пилотската кабина и пожелал да пилотира самолета АН 24. Командирът на полета нямало как да откаже честта на един космонавт да поеме руля.

Пропаганда

Само две години след ваканцията на Българското Черноморие - на 27 март 1968 г. светът е разтърсен от вестта, че Юрий Гагарин е загинал при тестове на изтребител МиГ-15. Ненадейната му кончина веднага дава храна на поредната доза конспиративни теории и хипотези. Една от тях реди, че съветските власти се уплашили от нарастващия култ към героя, а катастрофата е била инсценирана. Тази теория засега няма потвърждение и се приписва по-скоро на прозападната пропаганда.

Българската пророчица Ванга обаче насочва хипотезите в съвсем неочаквана посока. Скоро след трагедията тя започва да твърди, че Гагарин не е загинал, а всъщност е взет от извънземните секунди преди катастрофата. Пришълците си го били заплюли още при излитането в орбитата по неговия ДНК адрес и са го изтеглили с лъч на височина от 10 000 метра. След катастрофата тяло не е било намерено, за това ковчегът му е положен празен, вярват милиони фенове на конспирациите.

Будилникът

Извънземната хипотеза се лансира и от звездата на руското кино Вячеслав Тихонов, познат у нас от филма „17 мига от пролетта“. През 1979 година той прави визита при Ванга, а тя го смаяла със следното откровение: „Ти защо не изпълни желанието на твоя най-добър приятел? Той е Юрий Гагарин. Когато заминаваше на последния си изпитателен полет, той дойде у вас да се сбогува и каза: „Нямам време да купувам, затова много те моля да купиш един часовник – будилник, все едно че аз съм го купил, и да го държиш на бюрото си. Нека този часовник ти бъде спомен от мен.”

В този момент Тихонов припаднал, защото всичко това било вярно. Като се свестил разказал, че наистина с Гагарин са били големи приятели и той много тежко е изживял неговата загуба. В суматохата след катастрофата е забравил и така и не е купил този часовник. „Но трябва да знаете всички: Юрий Гагарин не е умрял. Той беше взет!”, казала на изпроводяк пророчицата.

Летецът се обадил по телефона от Оня свят

В родината на Пушкин се тиражира доста странен случай. При него посмъртно съобщение от Гагарин получил негов близък приятел. Павел Попович твърди, че точно на рождения му ден (5 ноември) по телефона във фамилния дом се обадил човек. Неговият глас толкова приличал на космонавта, че Попович спонтанно възкликнал „Юра, ти наистина си жив“. Павел е убеден, че това е бил самият Юрий Гагарин. Каза ми така: „Павло, извинявай, обаждам се да ти честитя рождения ден, но не казвай на никого". Никой освен Гагарин никога не ме е наричал Павло, връща лентата назад руснакът.

Вдовицата на Гагарин разказва друг потресаващ случай. Веднъж млад мъж позвънил в апартамента й и предал папка с писмо от... космонавта. Тя попитала странника защо мъжът й не дойде лично да й го предаде, той отвърнал, защото още не е дошло времето. Вдовицата на космонавта се изумила, защото когато отворила плика, почеркът съвпаднал с този на мъжа й.

Проф. Лъчезар Филипов: И американците срещаха НЛО

Астрофизикът проф. Лъчезар Филипов приживе оповести доста случаи, при които не само космонавти, но и астронавти са срещали разум в Космоса или НЛО. Повечето летци обаче не са докладвали, тъй като от ВВС са щели да ги обявяват за неблагонадеждни.

„Изглежда в състояние на безтегловност започва да работи онова, което древните са наричали трето око, даващо връзка с фините светове. Много космонавти, но и астронавти от САЩ разказваха след години, че са имали чувството за контакт с други форми на живот - същества, някаква субстанция, дори ангели“, разкри родният учен. За такива преживявания споделят астронавтите Едгар Мичъл (шестият човек разходил се по повърхността на Луната ), Гордън Купър и Доналд Слейтън (участвали в проект „Меркурий”), както и руските летци – Игор Волкин, Алексей Леонов, а Муса Манаров дори заснема НЛО.

“При разговори в България и в чужбина по конференции някои от тях са ми казвали: „Абе имаше такова нещо“, но избягваха да говорят. Повечето се страхуваха навремето да докладват, за да не зачеркнат кариерата си“, разказва проф Филипов. И до днес се спори дали това да били халюциногенни или реални преживявания.