0

Б аба Ванга предсказала кошмара на 11 септември в Ню Йорк, припомнят британски медии.

Покрай годишнината на трагедията отново излизат спомени и въпросното пророчество на Ванга, за което се твърди, че е изказано през 1989 г.

Ужас

Британските медии цитират предсказанието на Ванга, което според тях гласи: „Ужас, ужас! Американски братя ще паднат, след като бъдат нападнати от стоманени птици. Вълците ще вият в някой храст и ще блика невинна кръв“.

Като под „братя“ явно се разбират кулите близнаци на Световния търговски център, в които се удариха самолетите на терористите. А стоманените птици от видението на Ванга са съответните самолети. При това на английски думата за храст съвпада с фамилията на тогавашния президент Джордж Уокър Буш, което създава допълнително напрежение в предсказанието. А вълците са синоним на терористите от „Ал Кайда“.

Всъщност се смята, че думите на Ванга по-скоро са: „Страх, страх! Американските братя ще паднат, накълвани от птици железни. Вълци ще вият в гората и невинна кръв ще се пролее като река". Но при превода нещата на английски малко или много се променят.

Твърди се, че това предсказание е изречено от Ванга. Най-силно първоначално го твърдят руските медии, за тях то е сто процента вярно, но в последните години не го припомнят много-много. Затова пък сега, в последните десетина години, към него се присъединяват и английски издания, а също и израелски.

Край

Едно от израелските издания - „Джерусалем пост“, миналата година дори даде още подробности за въпросното предсказание на Ванга. Като тогава твърдеше, че то е част от много по-голяма картина и в него българската пророчица говори за края на света, който ще започне с въпросното падане на американските братя и че това щяло да промени коренно всичко.

Иначе първата голяма искра щяла да бъде дадена през 2025-а, тоест догодина. Но самият свършек на света – такъв, какъвто го познаваме, щял да бъде през 5079 г.

Британският „Дейли Стар“ също твърди, че Ванга е направила подобно предсказание. И припомня нейни други предвиждания, като тези за катастрофата и кончината на лейди Даяна, избухването на атомната централа в Чернобил, избирането на Барак Обама за президент, които според изданието Ванга е била предрекла.

Според цитирания от „Джерусалем пост“ голям материал за Ванга през 2025 г. ще се случи инцидент, който да запали огъня за началото на окончателния край на човечеството, а конфликт в Европа сериозно ще намали населението на континента.

През 2028 г. гладът за енергия става сериозен и човечеството ще обърне взор към Венера. През 2033 г. ще се случи драстична промяна на климата, според изданието е възможно полярните шапки да се разтопят и значителни части от сушата да бъдат потопени.

През 2076 г. комунизмът ще се върне и ще завладее целия свят. В 2130 г. човечеството ще осъществи контакт с извънземни, но нещо ще се обърка. В 2170 г. климатът ще се влоши и по света ще настъпи суша. В 3005 г. на Марс ще има цивилизация, която ще воюва със Земята. През 3797 г. хората ще напуснат родната си планета и ще се отправят към непознати части на Вселената.

През 5079 г. идва големият финал. Светът ще свърши, поне този, който познаваме.

Това се твърдеше във въпросната статия, но мнозина предполагат, че просто някой си е направил неуместен майтап с журналистите на едно толкова уважавано издание и е написал сценарий, който повече подхожда за „Стар Трек“, отколкото за казано от Ванга, особено с всичките тези години.

Войски

Преди години по „Дойче веле“ имаше материал, посветен на Ванга. И в него се твърдеше, че някои от предсказанията на българската пророчица, сравнявана с Нострадамус, наистина са се сбъднали. Немците тогава твърдяха, че в началото на 1968 г. Ванга промълвила: "Помнете Прага... пролет... черни облаци се събират над града. Война". И наистина нещо се случва в Прага след 8 месеца, през август 1968 войските на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия и слагат край на Пражката пролет.

Според същата агенция пророчицата видяла и убийството на Индира Ганди. През 1969 г. Ванга имала подробно видение за убийството на индийската министър-председателка. Тя казала: "Ще я погуби роклята й. В дима и огъня виждам оранжево-жълта рокля!". Уточнява се, че Индира Ганди е застреляна от охраната си на 31 октомври 1984 г. Индийската министър-председателка се готвела за важна среща и решила да не облича под роклята си тежката бронирана жилетка, което се оказало фатално.

Перестройката в Русия също е предсказана от Ванга. През 1980 г. пророчицата предрича, че съвсем скоро "от постовете си ще си отидат важни ръководители... ще дойдат също така нови диктатори... очаквайте промени, големи промени към по-добро".

На 10 ноември 1982 г. умира генералният секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз Леонид Брежнев, заменилите го един след друг на поста Черненко и Андропов така и не придобиват политическата тежест на Брежнев. „А след няколко години начело застава Горбачов, който поставя началото на перестройката", твърди „Дойче веле“.

Трагедията с атомната подводница Курск също е била предвидена от Ванга. Тя я пророкува през 1980 г.: "Курск ще потъне под водата и целият свят ще го оплаква". На 12 август 2000 г. потъва руската атомна подводница "Курск". Загиват всичките 118 членове на екипажа, припомнят германците.

Сянка

А що се отнася до кулите близнаци в Ню Йорк, които бяха съборени от самолетите на терористите през 2001 г., то се твърди, че подтик за това възможно Осама е получил от една реклама през 1979 г. на пакистанските международни авиолинии PIA (Pakistan International Airlines). Тогава пакистанците създават ефектна снимка на сянка, която минава по символа на Ню Йорк - кулите близнаци. С това те рекламират полетите на авиокомпанията през Париж или през Лондон до Ню Йорк.

Вече се появиха спекулации, че всъщност пакистанците са предсказали 10 години преди Ванга (ако изобщо го е направила) терористичния акт върху кулите на Световния търговски център в Голямата ябълка.

Но трябва да се припомни, че години наред, след като ужасът бе извършен, самият Осама бин Ладен се укриваше в Пакистан. Има също голяма вероятност той да е видял въпросната реклама и оттам да го е осенила идеята или поне тя да му е дала някаква насока по какъв начин да удари Ню Йорк.

Не трябва да се забравя и това, че самият Бин Ладен е имал отношения – уж приятелски, а после силно напрегнати, с агенти на американски тайни служби. Бил е в Ню Йорк и напълно възможно е там да е видял рекламата, която да му даде идеята за разбиващи се самолети в стратегически важни сгради. Може би въпросите са повече, отколкото отговорите.