0

Е дна „тъмна“ песен успя да събере над 100 хил. гледания в интернет броени дни след своята премиера. Видеото „Аз знам“ събра изключително бързо фенове около себе си, които нямаха търпение да разберат кои са YASHA – създателите на песента. Оказа се, че зад това нестандартно име стоят младият бизнесмен Васил Василев – YASHA, и артистът и текстописец Симеон Минев – Siimbad. Двамата изграждат цялостна премиум концепция, която включва: музика, текст, философия и социално движение, обърнато към поколението Z.  

Васил Василев е всъщност бъдещ юрист и действащ предприемач в областта на иновациите. Типичния си бохемлък и нестандартен поглед към живота наследява от интересния си дядо – известния колекционер на изкуство Александър Георгиев. В момента Васил работи по патентоването на полезен модел за зелена енергия и иновативни бизнес концепции с повече от едно действие. 

Симеон Минев избира своя творчески псевдоним Siimbad заради лична история свързана с легендарния пътешественик. Симеон споделя, че като дете е излизал често с лодка в морето със своя дядо. Тогава е слушал от него завладяващите истории за Синбад Мореплавателя и след време като почит към тези ценни спомени приема артистичното си име.  

- YASHA! Много се заговори за вашия нов проект, наречен така. Но какво всъщност е „яша“? 

Васил: Yașa идва от Yașamak, което преведено от турски означава живей. Повечето хора приемат живота за даденост, като случайност, като подарък. А според мен е точно обратното. Тук сме с цел и мисия.

– Siimbad: Пречупено през призмата на нашата философия и разбирания за живота, искаме да покажем една друга светлина на музиката в България, а именно идеята, че дори в най-тъмните кътчета на музиката се крие красота - облечена в поезия, готова да те накара да се замислиш, да се забавляваш, да почувстваш и да живееш истински.

- YASHA е огромна концепция, която включва музика, текст и движение, обърнато към поколението Z. Песента „Аз знам“, с която стартира вашата идея, е огледало на това поколение. Какво е посланието ѝ към младите?

– Siimbad: Нямаме за цел да ангажираме нашите слушатели с конкретни идеи и послания. Изкуството е красиво, защото в него всеки може да открие капка истина за себе си. 

– Васил: Падам си по “истината в очите”, но повярвайте ми, това се харесва на хората. Поколението Z е брутално и веднага разбира кое е истина и кой говори на езика “ала-бала”.

- С какво се занимават Васил и Симеон извън светския живот и музиката? 

– Васил: Васил в лицето на Yasha се опитва като всеки млад и амбициран младеж да стане нещо повече от това, което му е отредила България. Старая се да работя постоянно. Сега съм в процес на създаване на нова онлайн платформа за изкуство - Capri`s. Ще отдам почит на българското творчество, като ще се опитам да му придам значимост не само в България, но и на Балканите. 

- Легенди се носят за мъжките приятелства, но има ли нещо, което може да ви скара и раздели? 

– Siimbad: Фокусът ни е повече от ясен и имаме добра симбиоза помежду си. Преглъщаме егото си в името на добрия продукт. Ако си способен да преглътнеш егото си заради общата кауза, нищо не може да те спре да усетиш вкуса на успеха. Най-големият афродизиак за нас е именно тръпката от опита. Учим се и продължаваме напред

– Васил: Ако позволим такова 20-годишно приятелство да бъде разрушено, това ще бъде само и единствено загуба за нас двамата, а ние не обичаме да губим.

- Дадохте заявка, че в клиповете ви ще има красиви коли и красиви жени. Това ли е най-важното за един мъж? 

– Siimbad: Най-важното за един мъж, за да може да се нарече така,  е да създаде семейство, да осигури прехраната, да осигури покрив над главите и да бъде опора! Парите, колите и жените са преходни, ако ниските страсти блазнят човек, той е обречен да се погуби в безкрайния кръговрат на модерните времена. Зад маската на лукса, който показваме, се крие послание, което само най-верните фенове ще усетят и разберат.

- А какво следва след „Аз знам“? 

– Васил: Следват парчета, които са и клубни или които може да слушаш в  автомобила си на  дълъг път.

– Siimbad: Следващият клип ще е първата Metaverse продукция в България. Във всеки проект хората ще виждат ново лице на Yasha и мога да заявя смело, че може да очакват изненади в различни музикални жанрове и колаборации с неочаквани артисти. 2024-а е нашата година, ще покажем на хората, че с много труд, много желание и правилен фокус всичко е възможно!