0

М ахмурлия седи вече половин час пред огледалото в банята и се взира в него тъпо.

Жена му не издържа:

- Абе, Иване, какво стоиш там като истукан?

Нашият изщраква с пръсти и посочва ухилен към огледалото:

- Да бе, Иван беше. 

Празниците са в разгара си. Идват най-масовите именни дни в България – Йордановден и Ивановден. А някои още не са изтрезнели от новогодишните тържества. Ето как зодиите се справят с тежкия махмурлук.

Козирог

Козирогът има махмурлук според правилата. Вечерта Козирогът поставя на нощното си шкафче чаша вода и опаковка аспирин, в хладилника има буркан със зелев сок, а от предния ден Козирогът си е приготвил и богата крем супа. Е, предвидил е и стек студена бира, разбира се. Козирогът ще употреби всичко това в правилната последователност и ще реши, че ефективността на метода е явно преувеличена. И ако е така, нека всичко отиде на вятъра! По-лесно е да се напиеш отново, отколкото да изтърпиш такива мъки. Разбира се, Козирогът има бутилка твърд алкохол на склад и за този случай. Защото Козирозите винаги имат план Б.

Водолей

Тежкият махмурлук е единствената причина, която може да накара Водолея да намрази този прекрасен свят. Затова след големия запой Водолеите се затварят в спалнята, крият се под завивките и хвърлят начумерен поглед оттам крайно нелюбезно. На любими хора. Факт е, че роднините на махмурлията Водолей са необичайно притеснени и постоянно тичат да проверят дали Водолеят е жив или просто е преуморен. А е така, защото той няма никакво намерение да сподели с тях какво му е. В крайна сметка махмурлукът е и единствената причина, която може да накара Водолея да мълчи. Ходете на пръсти и не го притеснявайте. Поне четири часа така. Водолеят ще е като партизанин на разпит – каквото и да го питате, няма да каже нищо. Но после ще компенсира и така ще ви се развика, че ще съжалите сто пъти.

Риби

Рибите не страдат от махмурлук, те умират от него. Умират естествено, като по филмите: викат за помощ със слаб глас, гримасничат изразително и искат вода, леген и телефон. Защо телефон? Рибата ще въздъхне и ще каже: „О, остави ме, остави ме, върви тихо по делата си, не обръщай внимание, за всеки случай. Ако се наложи да извикам линейка например...” Естествено, след това откровение и най-безсърдечният злодей няма да посмее да остави Рибока сам и цял ден ще се навърта около него, чудейки се какво да направи, за да му попречи да напусне този смъртен свят преди време. Ако е трагичен герой, спокойно. Мъжете винаги драматизират. Но ако е жена, при такива мъки не е зле вечерта грижите и състраданието на половинката да се материализират в златна гривна или нови обици. Това със сигурност ще изпари спомените от тежката сутрин. 

Овен

Овенът смята, че симптомите на абстиненция са за слаби хора. Затова махмурлията Овен прави всичко възможно да се преструва, че всичко е наред. За да не издава, че кожата й е с цвят на мухлясало сирене, дамата Овен рано сутринта първо се привежда в приличен вид: прическа, фон дьо тен, пълен грим, елегантна рокля. И след това отива до най-близкото кафене за закуска. Само в кафене, а не в заведение за бързо хранене. В кафене, ако нещо се случи, може да притича до празната тоалетна. Мъжът Овен също е образец на елегантност. Но колкото и да е изтупан, кръвясалият поглед не може да се скрие. 

Телец

Телецът се събужда в паника. Предния ден дамата Телец е получила прозрение: тя е умна, красива и неповторима. И всички край нея не струват. Затова се е отделила с бутилка в ръка и е прекарала времето с любимия си човек – себе си. Но днес, с натежала глава, се сеща, че докато е била в уединение, е напляскала няколко убийствени поста във Фейсбук и сега се срамува от действията си, защото със сигурност си е проличало, че нещо с нея не е наред. Никак не е красиво да излееш душата си пред десетки приятели, с много от които никога не сте се виждали и общували на живо. Ами сега? Какво ще си помислят познатите непознати за нея? Дали ще е достатъчно да изтрие постовете и да се прави, че не са съществували? Или да потърси остър нож на изгодна цена? Къде, по дяволите, се продават ножове за харакири? Защото все пак не е особено приятно да се самоубива с неподходящ нож. Мъжът Телец също е махмурлия. Но животът е хубав, защото за разлика от жената Телец той никога не се е приемал за Господин Съвършенство. Пък и в хладилника има остатъци от храна, които ще му дооправят настроението. И утре е ден. И да паднем, и да бием, пак ще се напием – девизът на Телеца.

Близнаци

Махмурлукът при Близнаците е мистериозно и непредвидимо нещо. Всичко зависи от това кой конкретен вътрешен глас  на Близнаците проговори вчера: „Това е, не бива да се наливаш повече!“ Ако го е послушал, то сутринта ще бъде най-обикновена: душ, чай, социални мрежи - трябва да види колко лайка са събрали снимките от вчерашната запивка! Но ако тъмната страна е надделяла предишния ден, Близнакът се събужда и започва да задава въпроси: „Къде съм? Кои са всички тези хора? Добре де, що за град е?!”

Рак

Ракът е еталон на трезвениците. Ако някоя дама се преструва, че пие цяла вечер, но всъщност само вдига чашата към устните си, можем да кажем с увереност: тя е зодия Рак. Раците се напиват изключително рядко, но точно. Защото ако в чашата има нещо силно, мадам Рак моментално ще заспи точно на същото място, където се е преструвала, че пие. И на сутринта ще започне да се покайва шумно. Ще кърши ръце, ще се зарича, че това никога повече няма да се повтаря. Известни са случаи, когато махмурлии от зодия Рак са били толкова запалени по самобичуването, че са се записали в “Анонимни Алкохолици” още сутринта. До вечерта обаче ги изписват. След логичния въпрос: „Слушай, ти оплакваш ли се или се хвалиш?!”

Лъв

Лошото утро на Лъва започва с мисълта: „Дали не оставих лошо впечатление у околните вчера?!” Репутацията е на първо място! Околните веднага трябва да уверят Лъвицата, че предния ден е била красива и блестяща както винаги. Насред уверенията тя ще навири гордо глава и ще се опита да стане, за да я видят в целия й блясък. Проблемът е, че краката й не се държат толкова величествено и се подгъват. А това е нещо, което самовлюбената Лъвица трудно може да понесе. Тогава тя ще потърси начин да излее раздразнението си. И чупенето на чинии ще е най-малкото в програмата, която се готви да изнесе. Мъжът Лъв понася ситуацията с повече достойнство. И ако го питате как е прекарал новогодишната нощ, ще ви отговори – като подарък. Така си е, цяла нощ е лежал под елхата, опакован в лампички и гирлянди.

Дева

Ако ще пиете с Дева, не забравяйте, че определено трябва да се отървете от него или нея в края на вечерта. Дори да пропуснете вратата три пъти поред, пак си тръгнете. Някак си. Не можете да спите в една стая с пияна Дева, много е опасно! Защото сутрин Девата става рано, взема студен душ и отива да тича. Пиенето си е пиене, но здравословният начин на живот е на първо място! Проблемът е, че Девата ще повлече вчерашните си приятели по чашка със себе си. Съпротивата е безсмислена! Но ако жертвата успее да се пребори и да се скрие под леглото, Девата ще посвети остатъка от деня на лекции за опасностите от пиянството. И докато жертвата не се покае, не може да разчита на милост. Максимумът, на който е способна Девата, е да сервира чаша вода. Не от съжаление. Само за да може жертвата да има сили да слуша здравословната лекция по-нататък.

Везни

Везните обичат махмурлука. На сутринта дамата Везни се събужда, поглежда часовника си, спомня си, че има махмурлук и с радост отново заспива. Няколко часа по-късно тя става, прави си сандвич, изпива няколко литра чай, поръчва си пица, вади кофичка сладолед от фризера и се връща в леглото. И прекарва там цял ден, разцъквайки с дистанционното любимите си сериали. Като цяло махмурлукът е причина най-накрая да не прави нищо с чиста съвест. Основното нещо е да поддържа болезнено изражение на лицето си. За да не предположи никой, че Везните всъщност нямат махмурлук. Що се отнася до мъжа Везни, там е малко по-сложно. Но ако не знае кой е и откъде е, винаги може да повика кучето, да му дъхне в муцуната и да му нареди: „Шаро, търси!“.

Скорпион

Скорпионът никога не прекарва махмурлука си сам. Женският Скорпион дори е готов да рискува и да преспи с непознат само и само да не се събуди самотен на сутринта. Защото сутрешният махмурлук е най-приятният етап от едно качествено напиване. Факт е, че тялото на Скорпиона е в състояние да преработи целия погълнат алкохол без най-малкото неудобство за самия него. Скорпионите не страдат от махмурлук, защото Скорпионите никога не се напиват до безпаметно състояние. Това означава, че на сутринта може щастливо да тровят приятелите си по чашка, разказвайки ярко техните подвизи от вчера. Скорпионът помни всичко. Освен това именно Скорпионът ще напие всички и ще ги вдъхнови за пиянски подвизи. За да може да се забавлява за тяхна сметка на сутринта.

Стрелец

Сутринта на махмурлията Стрелец е завладяващо пътешествие из най-близките закусвални в квартала: сутринта Стрелецът наплисква лицето си с вода, навлича дънките си и отива до най-близкия Макдоналдс, където се тъпче с няколко хамбургера от най-големия размер. После отива до „Кентъки“, където си поръчва кофа за двама. Изяжда я сам. И продължава маршрута до най-близката пицария, където си взима две пици XXL. Разбира се, че няма да подмине и дюнерджийницата. И когато накрая се завърне у дома щастлив, с разкопчани дънки, може да си направи бананово-млечен шейк – казват, че помагал при махмурлук. Но докато отпива от него, ще го осени мисълта, че е малко странно да се налива с течности, когато бе друго е препил. Да не вземе да му стане лошо?