С ега е сезонът на най-вкусните картофи и сякаш манджите с тях са най-много. Ето и идеи от receptite.com.
Веганско руло
Необходими продукти:
За обвивката:
- 1 ч.ч. леща
- 1 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 180 г гъби
- 150 г замразен спанак (може и пресен)
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. пшеничен зародиш
- черен пипер, щипка индийско орехче
За плънката:
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на дребно
- 1/4 ч.ч. галета
- 1 картоф, сварен и намачкан
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.л. сушена мащерка и 1/2 ч.л. сушен градински чай (салвия)
- магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
За обвивката на рулото лещата се измива и сварява в 4 ч.ч. вода, като след завирането на водата котлонът се намалява и лещата се оставя да къкри до готовност. Чесънът и гъбите се задушават в зехтина на умерен огън, като се разбърква, докато гъбите омекнат. Добавят се спанакът, лещатата, соевият сос и пшеничният зародиши. Сместа се подправя с черен пипер и индийско орехче. Бърка се, докато сместа се загрее. В намаслена форма за хляб с размери 23 х 13 х 8 см се сипва около 2/3 от сместа и се притиска по стените на формата, така че да се получи черупка като улей с дебелина около 1 см.
За пълнежа лукът се задушава в зехтина до златистокафяво. Добавят се останалите съставки за пълнежа и се задушават около 5 минути. Пълнежът се изсипва в улея, направен от лещата, и се покрива с останалата лещена смес. Пече се на 180 градуса за около 40-45 минути или докато лещата хване лека коричка отгоре. След като се извади от фурната, рулото се оставя за 10-15 минути. По стените на тавата внимателно се плъзга шпатула или нож, за да се отлепи по-лесно рулото. Обръща се в продълговата чиния и се реже на филии. Гарнира се с магданоз.
Пататник във фурна
Необходими продукти:
- 1,5 кг картофи
- 1 глава лук
- 200 г сирене
- 3 яйца
- 150 г масло
- 1 ч.л. джоджен
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Картофите се стържат на едро ренде, а лукът на ситно. Маслото се разтопява. Всички продукти се смесват, изсипват се в намаслена тава и гозбата се пече в умерена фурна.
Панирани пълнени картофи
Необходими продукти:
- 10 големи картофа
- 100 г гъби
- 2 яйца
- 200 г кашкавал
- 300 г бекон
- 100 г пушено сирене
- 1 глава лук
- черен пипер, сол
- пресен лук
- яйце и брашно за панирането
- магданоз
Начин на приготвяне:
Сварявам картофите, обелвам и ги нарязвам на две половини. Издълбавам с лъжичка. Запържвам нарязания на дребно лук, бекона и гъбите. Разбивам яйцата и към тях добавям запържените и охладени лук, гъби, бекон, също кашкавала и пушеното сирене, нарязани на кубчета, пресния лук, магданоза, подправките. Пълня картофите, захлупвам, овалвам в брашно и яйце и пържа.