0

С ега е сезонът на най-вкусните картофи и сякаш манджите с тях са най-много. Ето и идеи от receptite.com.

Веганско руло

Необходими продукти:

За обвивката:

  • 1 ч.ч. леща
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 180 г гъби
  • 150 г замразен спанак (може и пресен)
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. пшеничен зародиш
  • черен пипер, щипка индийско орехче

За плънката:

  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на дребно
  • 1/4 ч.ч. галета
  • 1 картоф, сварен и намачкан
  • сол и черен пипер
  • 1/2 ч.л. сушена мащерка и 1/2 ч.л. сушен градински чай (салвия)
  • магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

За обвивката на рулото лещата се измива и сварява в 4 ч.ч. вода, като след завирането на водата котлонът се намалява и лещата се оставя да къкри до готовност. Чесънът и гъбите се задушават в зехтина на умерен огън, като се разбърква, докато гъбите омекнат. Добавят се спанакът, лещатата, соевият сос и пшеничният зародиши. Сместа се подправя с черен пипер и индийско орехче. Бърка се, докато сместа се загрее. В намаслена форма за хляб с размери 23 х 13 х 8 см се сипва около 2/3 от сместа и се притиска по стените на формата, така че да се получи черупка като улей с дебелина около 1 см.

За пълнежа лукът се задушава в зехтина до златистокафяво. Добавят се останалите съставки за пълнежа и се задушават около 5 минути. Пълнежът се изсипва в улея, направен от лещата, и се покрива с останалата лещена смес. Пече се на 180 градуса за около 40-45 минути или докато лещата хване лека коричка отгоре. След като се извади от фурната, рулото се оставя за 10-15 минути. По стените на тавата внимателно се плъзга шпатула или нож, за да се отлепи по-лесно рулото. Обръща се в продълговата чиния и се реже на филии. Гарнира се с магданоз.

Пататник във фурна

Необходими продукти:

  • 1,5 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 200 г сирене
  • 3 яйца
  • 150 г масло
  • 1 ч.л. джоджен
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Картофите се стържат на едро ренде, а лукът на ситно. Маслото се разтопява. Всички продукти се смесват, изсипват се в намаслена тава и гозбата се пече в умерена фурна.

Панирани пълнени картофи

Необходими продукти:

  • 10 големи картофа
  • 100 г гъби
  • 2 яйца
  • 200 г кашкавал
  • 300 г бекон
  • 100 г пушено сирене
  • 1 глава лук
  • черен пипер, сол
  • пресен лук
  • яйце и брашно за панирането
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Сварявам картофите, обелвам и ги нарязвам на две половини. Издълбавам с лъжичка. Запържвам нарязания на дребно лук, бекона и гъбите. Разбивам яйцата и към тях добавям запържените и охладени лук, гъби, бекон, също кашкавала и пушеното сирене, нарязани на кубчета, пресния лук, магданоза, подправките. Пълня картофите, захлупвам, овалвам в брашно и яйце и пържа.