0

Н ай-мащабният фестивал за магично изкуство в Източна Европа ще събере в Габрово велики магьосници от цял свят. На ход е новото издание на единствения по рода си фестивал на магията и илюзиите: „Златна котка“ 2024.

Фокус

Традиционно вече 13 години събитието се реализира в столицата на хумора Габрово. Както всяка година, организаторът Дани Белев се старае да има присъствие на световни имена. От Франция за събитието у нас пристигат геният Дейвид Стоун и великият Ян Фриш, които освен че ще взривят публиката на галавечерта с изпълненията си, ще проведат и два мастъркласа.

Приз

Галавечерта ще е на 16 март в спортната зала „Орловец“ в Габрово. “Златна котка“ е единственият по рода си фестивал на магията и илюзиите: Габрово ще събере на едно място велики имена от света на илюзионното изкуство, които ще демонстрират своите умения и ще се борят за авторитетния приз „Златна котка“. От тази година състезанието за статуетката „Златна котка“ и титлата „Най-добър магьосник“ е сертифицирано по стандартите на FISM. Официален гост на събитието е Валтер Ролфо ‒ най-големият телевизионен продуцент на магични предавания в Италия и главен организатор на следващото Европейско и Световно първенство, съответно през 2024 и 2025 г.

Надпревара

В състава на журито ще влязат президентът на FISM Андреа Байони, вицепрезидентът Хавиер Тапиас, Серж Один – президент на френската асоциация на магьосниците, и аристократичният Лий Алекс от Англия ‒ световнопризнат капацитет в изкуството. Специално място както в екипа, така и в сърцата на публиката заема българската гордост на световната магична сцена Дани Белев.

*Автор: Василена Маринова