0

„За съжаление отдавна вече идвам не повече от веднъж годишно в Стара Загора, което за мен е голяма радост, но става все по-трудно. Да, артистичен директор съм на Операта, но това е по-скоро символично, помагам с името си и може би с майсторските класове, които водя.“

Това сподели специално за „Телеграф“ Веселина Кацарова, световната оперна прима и заклета старозагорка, въпреки че от 1997 година е гражданка на Швейцария. Преди дни дивата долетя в родния си град за 53-тото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) и за четвъртия майсторски клас, който води и ще приключи на 29 ноември.

На път

„Пътувам непрекъснато, водя класове в цял свят. Имам спектакли почти без прекъсване“, довери още тя и не скри, че умората е все по-чест неин спътник. Съвсем неотдавна е работила в Токио с клас от 30 певци, после в Шанхай - с 35. „Това е огромно натоварване, а вече съм над 55 и няма да ставам по-млада и по-силна. Но искрено вярвам, че младите хора трябва да повярват на нас, от по-възрастното поколение, и този е моят начин да допринеса за това“, без притворство и кокетство довери изключителната дама.

Педагог

Тази година под вещото й ръководство опит, знания и пример ще събират изпълнители от Япония, Беларус, Китай, Русия. Звездата се смее, че този път се случило така, че българите в старозагорския й майсторски клас са най-малко на брой. „Винаги провеждаме заниманията си в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Обожавам това място. Притежава изумителна позитивна атмосфера, невероятна зареждаща енергия. А аз вярвам в енергийните сили, пея с енергия, отдавам енергията си на околните“, анализира примадоната, чийто път към голямата сцена започва именно на Фестивала на оперното и балетното изкуство през далечната 1987 година.

Съвпадение

Впрочем през 1992 г. Веселина Кацарова дебютира като Олга в спектакъла “Евгений Онегин” в Операта в Цюрих, който пък през погледа на режисьора Славчо Николов тази година ще сложи началото на ФОБИ в Стара Загора на 23 ноември. Финалът ще бъде на 9 декември със спектакъла на Софийската опера „Валкюра” от Вагнер, която ще се представи пред извънстолична публика за първи път. На 29 ноември е концертът на участниците в майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов.

Програма

„Зрителите ще видят 5 опери, като посягаме към наистина редки заглавия. А започваме с „Евгений Онегин“, защото това гениално произведение на Чайковски не е виждало бял свят в Стара Загора 50 години, а през 2023 г. светът отбелязва 200-годишнината от създаването на една от най-великите литературни творби в света - романът в стихове “Евгений Онегин” от А.С. Пушкин. Премиерите ще са на 23 и 24 ноември“, разказа директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

В програмата е включена “Летящият холандец” от Вагнер, която ще стъпи на старозагорска сцена на 26 ноември непосредствено след премиерата си във Варна. 50 години след първата легендарна постановка Държавната опера - Русе ще представи отново “Лето 893” от Парашкев Хаджиев. Единствената балетна вечер е със спектакъла на Пловдивската опера „Дългата коледна вечеря“ с хореограф Раду Поклитару.