0

Г лухарчето ни пази от изневяра, вярвали са древните българи, а и до ден днешен някои практикуват номера с това растение.

Не случайно в народните песни от стари и съвсем нови времена се пее за китки за обич, които момите и жените вият, за да омаят момците и мъжете.

Семена

От прастари времена се смятало, че жените слагат глухарчета в дрехите, джобовете или багажа на мъжете си при далечно пътуване, за да не помислят те за изневяра. С глухарче се правят и едни от най-обвързващите магии за любов. Но условието е преди това двамата да са свързани от Бог със съответните ритуали за сватба. По принцип се слагат семена от глухарче, а не изсушеното растение. В някои части на родината са слагали и семена от копър. За по-сигурно старите българки са вярвали, че трябва да поръсят мъжете си с изсушен босилек и стрит на прах. Но това трябва да стане тайно и задължително насън.

Наказание

Друга силна магия за любов и срещу изневери се прави с помощта на зърна леща, но тя може да навлече и голямо наказание, ако не се спазват обещанията. Според древното поверие съпругата обикаля магазините и от 40 различни взима по едно зрънце леща. Ако няма толкова магазини, то трябва да вземе от 40 различни места – най-вече от 40 различни къщи. Зърната ги вари, а после ги замесва и слага в хляба. Този хляб дава на мъжа си и така го обрича да й бъде верен, като по време на печенето на погачата тя трябва да даде обещание, че също ще е вярна на съпруга си и да го обрече, че няма да й изневерява с други булки. В някои райони на страната се приема, че жената трябва да направи погачата с лещата предишната вечер, а след това да запали свещичка пред нея и да се помоли за вярност. Тя също трябва да се обрече на верността, защото заклинанието й ще се обърне срещу нея и ще последват злини не само срещу невестата, но и срещу съпруга й, който й бил верен.

Принципно магиите за любов и вярност са доста опасни и дори много опитни и вещи в занаята избягват да ги правят, защото могат да навлекат непоправими проклятия за цял живот. Както маг Розали разказа пред „Телеграф“, понякога поръчаната магия за вярност може да се превърне в магия за смърт. Защото често пъти не се знае какво се прави, а друг път е съвсем целенасочено. Но може да се прави магия двама да са верни до гроб и в един момент това да се превърне в скоростен път към гробището и за двамата. Затова – внимателно с магиите!

Тайно

Според тайно познание, предавано от незапомнени времена, когато девойка види първия поникнал житен клас, го откъсва и го слага до огнището, за да я ухажват ергените. Но за да предизвика любовното желание на момъка, в когото е влюбена, тя трябва да си измие лицето и ръцете с отвара от семената на копър (за които по-горе казахме, че помагат и срещу изневери). Подобен ефект може да постигне и със запарка, направена от листа на трендафил (а не на обикновена роза) и девесил.

Според древните поверия девойката, като види първия поникнал и изпълнен със зърно житен клас, го откъсва и го слага под възглавницата си, за да бъде ухажвана от момците цяла година.

За много силни, ако не и най-силните любовни билета старите българи са приемали омайничето и обичника. А пък с омразниче се смята, че то унищожава омразата и предизвиква любов, но също може да се ползва и с обратен ефект.

Перуниката също се смята за любовно биле, но тя принципно има и други големи магични сили. С нея трябва внимателно да се борави, защото и тя може да предизвика обратния ефект, дори много силен, и мъжът завинаги може да намрази жената, която е искала да го привърже към себе си. Перуниката по принцип е от най-силните цветя на вещиците и самодивите. Смята се, че ако девойка с чисти помисли нарече китка с перуника (обикновено и босилек към нея и роза), и ако мине момъкът, който тя харесва, та й вземе китката и си я сложи в пояса или в джоб близо до сърцето, то той завинаги ще бъде влюбен в нея.

Свещите омагьосват за добро и лошо

Освен с билки и китки древните българи са правели магии за любов със свещи и други предмети.

Със свещи в световен мащаб са най-разпространените магии за влюбване, но с тях често се постига и обратен ефект и именно със свещи се правят и най-големите черни магии. Свещите трябва да са от пчелен восък и колкото повече замърсявания има в производствата им като парафин, толкова по-опасна, даже смъртоносна, става играта на любов.

Както изследователката на старите българи и писателка каза пред „Телеграф“: „Старите българи са били мъдри хора и са осъзнавали, че са част от голямата вселенска хармония. Приемали са я с разбирането, че трябва да живеят в мир със земята, която ги храни. Затова са почитали земните дарове и са пазели всяко растение и животно. Считали са, че във всяко живо същество се крие дух. Тези духове могат да бъдат добри към човека, ако той се грижи за тях. Но могат и да го накажат сурово, ако не проявява почит към природата.“