0

С тигмата на Гениите. Така някои наричат хората, които се прочуха като левичари. В тази категория попадат Чарли Чаплин и Алберт Айнщайн, Джими Хендрикс и сър Пол Маккартни, Рафаел Надал, Веселин Маринов. Христо Стоичков също.

Модерния ляв от България всъщност не само стреля гениално с левия крак, но и държи лъка на цигулката с лява ръка, което се вижда от снимки на едно парти в Маями. А това го поставя в братството на левичарите без уговорки.

Повод 

Всички членуващи там имат повод да почерпят, защото 13 август е обявен за световен ден на леворъките. Честването е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на левичарите. Оттам вадят пъстра статистика, според която 10% от населението на Земята е от левичари. От тях мъжете са повече от жените. Друг прелюбопитен факт сочи, че при раждането на близнаци шансът да са левичари е над 70%. Още една зависимост гласи, че колкото по-възрастна е родилката, толкова по-голяма е вероятността детето й да е левичар. 

Мозък

Изследвания показват, че мозъкът на левичарите и десничарите функционира по различен начин. При десничарите той е по-специализиран, като дадена зона е предназначена за определено действие. При левичарите това не е така. Ето защо те доста по-бързо се възстановяват при дадена болест или при инсулти. Тези хора имат предимство и на боксовия ринг, тъй като са по-устойчиви на крошета. В същото време техните удари са по-опасни, тъй като идват под по-опасен ъгъл към противника. Неслучайно някои от най-добрите боксьори в историята са левичари.

Доста интересно изследване прави Томас Ричардсън, британски еволюционен биолог. Той анализира представянето на почти 10 000 боксьори и бойци по смесени бойни изкуства. Изследователят открива, че левичарите са твърде много сред бойците и също така печелят по-висок процент от битките. Според Ричардсън в исторически план при по-насилствени епохи в човешката история левичарите са били доминиращи във физически сблъсъци и следователно по-способни да разпространяват гените си. Рицарите левичари пък са имали предимство при нападението на средновековни замъци. Стълбищата са се виели по посока на часовниковата стрелка, поради което десничарите имали сериозни проблеми. 

Таланти

Детските психиатри съветват хлапето да не се насилва да пише с дясната. Градската мълва носи, че така навремето са настоявали на царя на шлагера – Веселин Маринов, който също е левичар, но държи микрофона с дясна ръка. Дясното полукълбо на мозъка, което огледално контролира левите крайници, „отговаря" за музиката, изкуството, творчеството, гениалните проблясъци, възприятията, чувството за пространственост. Десняците са под опеката на лявото полукълбо, което се грижи за речта, езика, писането, логиката, математиката, точните науки.

Някои от най-популярните президенти на САЩ са били левичари: Джон Кенеди, Джордж Буш-старши и Роналд Рейгън.  Барак Обама също. В областта на технологиите най-известни левичари са създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, на „Епъл“ Стив Джобс, на империята Фейсбук - Марк Зукърбърг. 

Политиците

Но когато говорим за политиците, успехът им наред с нестандартното мислене може да се обясни и с една доста интересна теория. Според нея политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци. 

Известни леворъки политици и държавници през вековете са: Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски монарси. 

Волан

Много страни, при които движението на автомобилите е дясно, са били част или свързани по някакъв начин с френската колониална империя. Знае се, че Наполеон щурмувал по десния фланг, което му осигурявало ефект на изненада над противниците. След това той въвежда системата за движение вдясно в държавите, покорени от армията му. Там никой не искал да му противоречи и селяните карали каруците си вдясно.
Думата "ляв" обаче има негативно значение. На латински „синистер“ означава "ляв" и "зъл", докато на санскрит съществува една и съща дума за "ляв" и "порочен". Заради суеверия в древността левичарите, като по-различни от другите хора, са били заклеймявани и подложени на гонения. Ето защо почти няма сведения за тях, защото те са се крили. Все пак се знае, че такива са били Аристотел, Александър Македонски, Нютон, както и геният на ренесанса Леонардо да Винчи. 

Светът е създаден за десничари

Малцина се замислят, но светът е направен за десничари. Бутоните на елуредите приоритетно са отдясно, лостът на автомобила, дръжките на вратите. Трудно е да си представим как изведнъж всичко трябва да стане наобратно - сякаш влизаме като Алиса в Огледалния свят. 

За писането да не говорим – вместо да бутате изречението напред, когато пишете, трябва да го влачите на върха на химикалката, сгъвайки китката до счупване. Според древните философи всички са родени "десняци", но само гениалните преодоляват този недостатък. Може би са били прави, защото едни от най-богатите и влиятелни хора на нашето време са в този отбор.

Създателят на Фейсбук – Марк Зукърбърг, също е левичар. Той създаде най-мощната и скъпа социална мрежа, която се превърна в нещо като световно правителство в сянка. Други гении на нашето време - Стив Джобс и Стив Визняк, също са били левичари.