0

П рочутият арт детектив Артиър Бранд откри „Светата кръв“-реликва, която съхранява капки от кръвта на Иисус Христос.

Преди няколко дни Бранд получил анонимна пратката. Когато чул звънеца през нощта, той отворил вратата, но там нямало никой. В краката си видял картонена кутия. В нея се оказала "Светата кръв" на Христос, една от най-свещените реликви на католическата църква, пазена от хиляда години в храма на абатство Фекан, в северната част на Франция.

Нидерландският детектив разкри, че планира да предаде светинята на полицията, която трябва да я предостави на френските сили на реда. И те да я върнат на френското абатство, където се почита от XII век.

Индиана Джоунс

Наричан "Индиана Джоунс на света на изкуството", 52-годишният Бранд е един от най-известните арт детективи в света, с чието име се свързват не една и две реликви. Нидерландецът е откривал творба на Пикасо, пръстен на Оскар Уайлд и бронзовата композиция "Конете на Хитлер".
Но да държи в ръцете си реликвата "Светата кръв" на Христос е изключително емоционално за него. "За католик това е най-близкият контакт с Иисус и легендата за Светия граал", казва той. "Това е религиозно преживяване", добавя Бранд.

Реликварий

Когато отваря пратката пред вратата си, експертът със задоволство установява, че реликвата е непокътната. В златния реликварий, висок 30 сантиметра, има два оловни контейнера с капчици от кръвта на Иисус, събрани при разпъването му на кръста според вярващите.
Обект на поклонение от католиците повече от хилядолетие, светинята бе открадната от храма на абатството в нощта срещу 2 юни, две седмици след отслужването на традиционната годишна "Меса на Светата кръв".

Кражбата

"Крадецът най-вероятно е останал до времето за заключване на църквата и е напуснал с артефакта", обяснява Артър Бранд. Кражбата предизвика огромен отзвук в целия християнски свят. Полицията веднага започна разследване.
Пратката, мистериозно доставена до вратата на Бранд, съдържа още медни плакети с литургии, изображения на светци и чаша с орнаменти, всички задигнати от абатството миналия месец.
„Светата кръв“, както и останалите артефакти от пратката тепърва ще се изследват за автентичност. Това трябва да се случи както от полицията, така и от независими експерти. 

Съмнение

Според Бранд обаче няма съмнение в автентичността на реликвите. Участието му в разплитането на мистериозното им изчезване започва няколко дни след кражбата, когато получава имейл от анонимен подател. Той казва, че пише от името на друг човек, според когото откраднатата реликва е в къщата му. Но да пазиш в дома си открадната кръв на Иисус е проклятие, поясни детективът. Затова, когато крадците осъзнали какво са задигнали, разбрали и че няма как да го продадат и затова решили да се освободят от него. Детективът показа имейл, в който подателят настоява да предаде на него откраднатото, за да не влиза в пряк контакт с абатството и да стои далеч от полицията. Детективът бил уведомен, че ще получи реликвата с доставка до дома си в неопределен ден и час, разказа той пред АФП, цитиран и от БТА.

Свещеният граал пазен на Албиона 

В християнството Свещеният граал се смята за чаша, купа, потир или друг съд, от който за първи и последен път в живота си пие Иисус Христос по време на Тайната вечеря. По-късно чашата е използвана от Йосиф от Ариматея, който е събрал последните капки кръв, след разпятието, когато го погребвал. Твърди се, че Йосиф отнесъл граала във Великобритания, където бил пазен. По-късно дирите му се губят, като някои смятат, че от Албиона е преместен във Франция.