0

В секи четвъртък пред гишето за свещи в столичната митрополитска църква „Света Неделя“ чинно се подрежда опашка от хора. Болшинството от миряните споделят, че са дошли да запишат имена, свои и на близките си, за прочутата Киприянова молитва. При четенето й отецът споменува хората от списъка, като се вярва, че това има силата да гони злото от дома и от човека, да разваля магии, да лекува, да хармонизира семейния живот.

Тайни човешки

По понятни причини хората не са словоохотливи и не споделят какъв им е точно проблемът. Възрастна жена обобщи, че всички са дошли заради различни злощастия в живота си. Надяват се православната „екзорсистка“ служба, извършена от свещеника, да им помогне да разсеят надвиснала над тях прокоба.

Столични духовници обаче споделиха, че напоследък доста хора идват, тъй като са изпратени от различни врачки. „Те са взели пари, не са свършили работа, а са проводили „клиентите си“ в храма за Киприянова молитва“, възмущават се искрено духовници.

Житие

Силата на молитвата се дължи на факта, че самият Свети Киприян, живял през III век, е бил велик магьосник. Той обаче служил на тъмни сили и Дявола, но в един момент решил да се обърне към Бога и да стане негов служител. Обратът в живота му идва след като неуспява да направи магия за любов на християнката Юстина. Той взел пари да я омагьоса от кандидат-жених, но никакви дяволски заклинания не му помогнали. Заради това повярвал в Христа и със знанията си той вече започнал не да вреди, а да помага на хората да се справят с направените им заклинания. Преди векове Киприяновата молитва се е четяла само в църква и само от свещенослужител. Текстът й не е излизал на бял свят официално, а „по неведоми пътища“. За първи път в България той е разпространен от емигрантка от Одеса.

Подготовка

Преди човек да поиска да му бъде прочетена Киприянова молитва, трябва сам да се запита какво смята, че ще постигне с нея. Дали злото, от което се бои, не е самият той и това, от което бяга, не е ли вътре в него. Защото ако самите ние не сме готови да признаем слабостите си и да се покаем, то и молитвата не би могла да ни помогне.

Подготовката преди четенето на свещения текст също е от изключително значение. На първо място и свещеникът, и вярващият, за когото ще се моли ходатайство от Св. Кирпиян пред Бога, трябва да спазват строг пост в продължение на няколко дена. Монаси разкриха, че важно условие, което често пъти се пренебрегва, е мирянинът да се е запознал предварително с житието на свети Киприян.

Според вярващите Киприяновата молитва е най-силна, когато се чете лично. Тогава енергоинформационното поле се концентрира директно върху присъстващия и ефектът е много по-силен в сравнение с четенето на общи молитви. За самия ритуал е нужно да се носи дреха, която вярващият да облече след това.

Киприяновата молитва може да помогне и за намирането на истинска любов и задомяване на човека, за когото се чете, обясниха миряни, дошли с голяма надежда в църквата „Св. Неделя“. Там тя се чете всеки четвъртък в 10 часа заранта. В същия ден и час се прави и в манастира Св. Мина в столичния кв. „Бенковски“.

Казвала се е от трима или петима отци

В миналото изпълнението на Киприяновата молитва е било изключително строг ритуал, изпълняван от повече от един, но нечетен брой свещеници - трима или петима. Те се подготвяли с бдение и строго спазване на църковните канони, досущ като във съвременните холивудски филми за екзорсисти.

Днес свещениците са на мнение, че в обстановката на масово разпространение у нас на ориенталски и африкански суеверия и магии, както и на негативизма, който хората трупат заради тежкия живот и недоимъка, трябва да се стимулира самостоятелна молитвеност у дома. Идеята е да може вярващият постоянно да има досег до Божествената благодат и защита.

Техните съвети са краткият вариант на Киприяновата молитва да се чете при нужда и в дома. А ако се чете за малко дете, е добре да се прави над главата му. Не случайно отци на православието учат, че молитвите на родителите също са свети.

Киприяновата молитва

Против магии, уроки, лоши езици и болести, която се чете само от свещеник след препоръчаната от него подготовка.

Владико Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който всичко държиш,
Святи и благословени и Вечносъществуващ Цар на царете и Господи на господарите!
Слава на Тебе седящия в светлината пред хиляди и милиони свети ангели и архангели.

Ти знаеш тайните на смирения Твой раб Киприян, защото преди не познавах Тебе, Господи Вседържителю, но Ти Сам Господи Иисусе Христе, повика мене недостойния и ме благослови и удостои да живея с любов и послушание пред Твоето милосърдие
и да разпръсна силата на магията, защото и аз, Господи, задържах облаците и те не пускаха дъжд, връзвах земята и тя не даваше плод, лозите не се разлистваха, стадата не даваха мляко, правех мъжете да не се събират с жените си и те да не стават майки, братя да се не виждат и семейства да се разделят, правех зимата лято и лятото - зима.

Всичко лошо, което можех, правех, затова, Господи, Боже наш, приеми моята смирена молитва и направи така, че който страда от лош дух или бъде омагьосaн от магията, която пречи на Твоите люде и домa им веднага, където се прочете тази молитва с вяра пред Бога, да се освободи в името на Отца и Сина и Светия Дух.
Амин.

И откъдето и да е изпратена тази магия, нека се разпръсне от Твоите раби и със силата на Честния и Животворящ кръст, който прогонва всяка вражеска сила. Амин.

Ако магията е сложена в праг или в кожа, или в желязо, или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим, или ако е написана с мастило или кръв човешка или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби.
И ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши, или в бунар хвърлена, или с каквото и друго да е направена, нека се освободят Божиите раби (имената на хората) от всякакво зло действие на нечестивия дух, така щото с дръзновение да казват: "Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."

Защото Ти, Господи, си с мене, Твоята десница ме успокоява и тъй моля Ти се, Господи Боже Вседържителю, по молитвите на Твоя смирен раб Киприян, простри Твоята мощна Десница и милостиво погледни на Твоите раби (имената) и им изпрати мирен и верен ангел пазител от всякакво зло,
за да славят Тебе, Нашия Изкупител и Избавител
сега и винаги и во веки веков.
Амин!