0

М алцина знаят, че честният пояс на Св. Богородица е благословил със светостта си една малка църквичка в България. Това е „Св. Богородица Спилеотиса“ край Мелник. Храмът сред местните се нарича още „Св. Зона“, което в превод от гръцки език означава именно „пояс“. На 31 август, когато се чества празникът Полагане честния пояс на Пресвета Богородица, насам се стичат стотици миряни. След 18 часа на 30 август се прави и лития с чудотворната икона „Св. Пояс“ (още за нея в карето по-долу). Миряните нощуват на поляните наоколо срещу деня, като се вярва, че в тази зона между небето и земята в Неврокопска епархия могат да се излекуват от всичко или да получат подкрепа на желанията си.

В миналото тук е имало манастир. Има данни, че Поясът на Божията майка се е пазил тук половин век. Той е дарен на обителта през XIV в. от замонашилия се в нея византийски император Йоан Кантакузин. Според друга версия поясът е бил в Константинопол до XII век, но след превземането на града от рицарите латини артефактът е спасен. Това направил българският цар Асен, защото кръстоносците плячкосвали всичко.

През Средновековието поясът е пренесен на Света гора във Ватопедския манастир, където стои и до днес. Малки частици се съхраняват на още 2-3 места - в Грузия, Кипър и Сирия.

Алексий Слав

Предполага се, че сградата на „Св. Зона“ е изградена около 1209 - 1211 г. по времето на мелнишкия владетел от царската династия на Асеневци - деспот Алексий Слав. От втората половина на XIV век до началото на XX век манастирът е метох на Ватопедския манастир. Дълго време манастирът запазва почетното си място в духовния и културния живот на Мелник. Той има важно значение и цариградските патриарси неведнъж повеляват на местните митрополити да не се бъркат в делата му.

Има сведения, че през 1636 г. двама мелничани - Константин Димитриу Каламбакис и Пасхали Георги Пасхали, единият е златар, заедно с йерей Генадий са посветили и дарили на католикона (главната църква) на Ватопед една сребърна кутия. Тя била за съхраняване на пояса на Богородица, който местните считали, че ги закриля.

Артефакт

Поясът на Пресветата Дева Мария е единствената реликва на Божията Майка, съхранен до наши дни. Съгласно преданието поясът бил изтъкан собственоръчно от Божията Майка от камилска вълна. След нейното Успение Тя го предала за съхранение на св.Тома. Отначало светинята е пренесена в храма Халкопратион, откъдето през 458 г. император Лъв I я отнася в прочутата Влахернска църква в Константинопол. По сведения от IX век след молитва пред пояса се изцелила болната царица Зоя, съпругата на Лъв IV Mъдрия (886-912).

Видение

Императрицата имала видение, че ако й сложат пояса на Богородица, тя ще се излекува. Патриархът махнал печата и отворил сандъчето с реликвата. Поясът на Божията Майка бил цял и непокътнат от времето. Патриархът положил пояса върху болната и тя получила изцеление. В знак на благодарност императрицата обшила със златен конец целия пояс. Затова и до днес той изглежда така.

Чудесата и знаменията, свързани с тази реликва, са безчет, като само малка част от тях са описани. Преди три века жители на Енос помолили монасите от Ватопед да донесат пояса при тях за поклонение. Молбата им била удовлетворена. Братята отседнали с безценната реликва в дома на местен свещеник. През нощта обаче неговата жена отрязала малко парченце от пояса. След като свършило поклонението, монасите тръгнали да си ходят. Качили се те на кораба, но той не помръднал, въпреки че котвата била вдигната. Засрамена, жената на попа върнала частта от пояса и корабът потеглил сам.

Коланчета

В наши дни монасите на Атон допират памучни коланчета до пояса, които после раздават на миряните. Счита се, че те носят светостта на оригинала и помагат за зачеване, изцеления на неизлечими заболявания, сбъдване на мечти за семейно щастие и добруване.

Млада гъркиня на име Фани Фустери изповядва, че ходила при много лекари, направила много изследвания, като всички били категорични, че има тумор на гърдата. Предстояла й операция в понеделник. В съботата преди това получила от своя отец коланче от Ватопед. Увила го тя около болното място, а в деня на операцията лекарите не открили и следа от тумора, който преди това бил видим и с просто око.

Поясът на Божията майка е помогнал и за идването на бял свят на стотици и дори хиляди деца по цял свят. Жена, живееща в Лондон, пише следното писмо до манастира:

"Изпращам ви това писмо,за да съобщя за чудесата на Богородица, които дойдоха чрез коланчетата, осветени от светия Пояс. Имам 3 дъщери и всички имаха проблеми с раждането. Две от тях загубиха бебетата в началото на бременността, а след това получиха здравословни проблеми. На третата дъщеря лекарите казаха, че ще е сложно да зачене дете. Но Божията Майка чу нашите молби и ни изпрати при отец С., който ни даде коланчета от светия Пояс. Моите дъщери ги вързаха на кръста си и всички родиха здрави момченца“.

В България също свидетелства не липсват. Отец Василий от столичния храм „Преображение Господне“ дал коланче от Атон на възрастна жена, която се готвила да пътува при дъщеря си в далечна Австралия. Още по пътя щерка й се обадила, че тестът й за бременност е положителен.

Откриха вълшебна икона в пещера

На празника хората в района на Мелник, Сандански и Петрич идват за поклонение пред чудотворната икона „Св. Пояс“. Тя се съхранява в църквата „Св. Антоний“ в центъра на Мелник. Счита се, че иконата помага при безплодие и редица други проблеми. Пред реликвата се случват и необясними знамения, кандилата се клатят от само себе си при молитва.

В центъра на иконата е библейската цена - апостол Тома, който не е бил на погребението на Божията майка, а идва три дни по-късно. И искайки да й се поклони за последно, отмества камъка на гробницата и вижда, че само повивките стоят, а Девата е възкръснала. Тогава, за да ги утеши , че не ги е оставила, Богородица пуска чудотворния си пояс. До нея е изографисан архангел Михаил, който е с маслиново клонче от Рая. Иконата е намерена в една пещера, където са се подвизавали отшелници.

Възкреси мъж след инсулт

Никулина Глодаренко от румънския град Констанца свидетелства, че поясът на Божията майка е спасил мъжа й след тежък инсулт. Няколко дни по-късно той получава и бъбречна недостатъчност и е преместен в реанимацията. В този миг Никулина поставила коланче от Ватопед под възглавницата му. За изненада на докторите човекът дошъл в съзнание. Постепенно изследванията станали нормални. След още няколко дни той станал и си тръгнал без никакви поражения по моторно-двигателните функции или говора, каквито се наблюдават при тази диагноза.