0

Н авярно най-оспорваното чудо в християнството е стигмата. Това е неръкотворна поява без видима причина на телесни рани, белези и болка на места, съответстващи на раните от разпъването на Иисус Христос. Мнозина от стигматиците скоро стават пророци, говорейки с ангели и светии.

Разпъване

Тези хора са имали една или някоя от петте свещени рани, които Божият син получава на кръста. С по един пирон всяка ръка (дланта или китката) на Христос е прикована за хоризонталната дъска на разпятието. По същия начин с два пирона са приковани и краката му за вертикалната греда. Последната рана е тази встрани под гърдите на Иисус, където според Новия Завет тялото му е пронизано от копието на Лонгин. Познато още като „свещеното копие“, с него римският центурион (стотник) пробожда Христос, за да потвърди смъртта му (Йоан, 20:34).

Висок процент (може би над 80%) от всички хора, получаващи стигмата, са жени. Общото между тях е, че са католици, живели след Великата схизма през 1054 г. Затова явлението се отхвърля, както в миналото, така и в наши дни, от православието и протестантските вероизповедания.

Свети Франциск

Свети Франциск от Асизи е първият известен стигматик. На 14 септември 1224 г., докато се моли в светилището Ла Верна в Тоскана по време на коледните пости, той получава видение, в резултат на което получава стигми по тялото си.

Германската католичка Терез Нойман също е обявена за стигматик. Тя първо съобщава за белези по гърдите й, след като твърди, че е имала видение на Христос над Елеонския хълм. Раните й остават с нея до смъртта й през 1962 г., въпреки че никога не са били убедителни за наблюдаващите учени. Мария Франсес е монахиня на Францисканския орден. Когато е на 38 години, получава видения, като й се явява и свети архангел Рафаил, който излекувал някои от физическите й болежки. По-късно получава стигми, но носи ръкавици, за да ги прикрива. Раните по ръцете й били подобни на раните на Иисус от приковаването му с гвоздеи за кръста. По-късно монахинята става пророчица, а през 1867 г. е канонизирана за светица от папа Пий IX.

Ангели и светци

Друга жена, при която явлението се наблюдава е Натуца Еволо. Италианската католичка получила рани по тялото си след като имала видения с Иисус Христос, Дева Мария, ангели и светци. Появата на кървави образи и думи на арамейски език и иврит по тялото й около Великден й причинили огромна физическа и психологическа болка. Когато тя умира на некролозите, разлепени в град Паравати ди Милето, пишело, че тя е била „слуга на Бога“.

Падре Пио пръв показа раните си

Един от най-забележителните стигматици от близкото минало безспорно е падре Пио от Пиетрелчина. Монахът капуцин, получил първите си стигми около 1911 г. Той обаче става известен с това, че показва публично раните на ръцете и на краката си и под гърдите си. Падре Пио е канонизиран за светец от папа Йоан Павел II през 2002 г. По лично искане на папа Франциск мощите на падре Пио бяха изложени в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана през февруари 2016 г.