0

Н а днешния ден честваме св. Симеон Стълпник. Народът нарича празника Симеоновден, а имен ден празнуват Симеон/а, Симон/а, Симо, Сима, Симана, Мони, Мона и др. На 1 септември се чества и паметта на преподобна Марта, майка на светията.

Мала Азия

Симеон Стълпник се родил в 357 година в Мала Азия. Произхождал от благочестиви родители християни, хора бедни и прости. Детските и юношеските си години прекарал като пастирче. Когато станал на 13 години, с него станало чудо - чул думите на Господа Иисуса Христа: "Блажени бедните духом... Блажени кротките... Блажени гладните и жадните за правда..."

След това знамение младежът решил да се отдаде на пост и молитва, на смирение и бедност и да се отдалечи от греховния свят.

Манастир

Като станал на 18 години, постъпил в манастир. Отдал се на непрестанни трудове. Но все му се струвало, че малко се труди за Христа, който пострадал за нашето спасение. Обикновено братята в манастира се хранели само веднъж на ден. Той не слагал нищо в уста цяла седмица. Игуменът правел опити да сдържа у него тази ревност, която могла да изтощи силите му. Но ревността да издига духа над плътта ставала у Симеон все по-силна.

Един ден след дълбока молитва в манастира той оставил своята бедна и тясна килия, навлязъл навътре в планината и заживял там. Похотите на плътта си побеждавал чрез тежък труд из тоя планински кът и чрез въздържание.

Подвиг

Слухът за неговия подвиг се разнесъл из цялата околност. Отвсякъде започнали да се стичат поклонници, които желаели да го видят, да го чуят, да се докоснат до дрехата му, да получат благословение. Сред тях бил и новият Антиохийски епископ - патриарх Домн.

Св. Симеон обаче не искал да се възгордее от човешките похвали и започнал да гради камък по камък все по-висока кула за себе си. Така изградил стълб, висок 20 метра. Върху него преподобният се молел непрестанно. Към него продължили да прииждат огромни маси народ от близки и далечни страни. Идвали богати и бедни, силни и слаби, учени и прости. Едни дохождали за съвет, други за утеха. Трети донасяли болни - да се помоли за тях за изцеление. Отшелникът слизал от височината и заставал пред тях като ангел. Молел се за болните и те получавали здраве. При преподобни Симеон Стълпник идвали и езичници. Слушали огнените му думи за пресветата Троица, за Господа Иисуса Христа, Спасителя на света, обръщали се към християнската вяра, донасяли при него своите идоли и ги унищожавали пред очите му.

Умира на 103 г., мощите му правели чудеса

Свети Симеон блажено починал на 103-годишна възраст в 460 г. Тялото му било пренесено в Антиохия. Сред народа имало човек, който бил ням и глух от 14-годишна възраст. Когато внесли тялото на преподобния в храма, нещастният човек се изцерил веднага. След няколко години бил построен в Антиохия храм на негово име. В тоя храм били пренесени светите мощи на чудотвореца. А в планината, където живял, бил изграден манастир, където са станали много чудеса, особено изцерявания на неизлечимо болни.