0

Б езчет лечебни извори е дарил Бог в Централна България, които сякаш извират от сърцето й. Писателката Цветана Качерилска разказва за доста от тях, локализирани основно в Ловешка област в райони с най-висока чистота на природата според едно тайно проучване от времето на соца.

Тайни

Повечето от чудотворни извори са известни само на местните хора. Някои се намират край пътя, а други в малки църкви, където са изградени аязма и чешми. Някои са открити чрез пророчески сънища, други са свързани с легенди и предания, подсилващи усещането за свръхсила. „Слепи проглеждат след измиване; други се избавят от нелечими болести; бездетни жени раждат здрави деца. Вярата е в основата на чудесата, тя е тази, която лекува, твърдят свещеници и монаси, но има и свидетелства от неособено вярващи, намерили лек. Изворите с минерална, светена, сребърна и жива вода продължават да бълбукат и да носят надежда и вяра в чудесата“, отбелязва писателката.

Тя сочи едно изворче край село Орешак. То се намира между махалите Райковска и Калчевска. Според местните жители е полезно за очите. По клоните на дърветата връзват конци за здраве. Самото място също има формата на очи. „Има и друг извор наблизо със сярна вода, който се намира в Калчевска махала. За него се твърди, че помага при болни бъбреци“, споделя Качерилска.

Козята стена

Село Чифлик също се слави с неземни природни богатства. Намира се между резерватите „Кашка“, „Васильов“ и „Козя стена“ в парка Централен Балкан. Там често са забелязвани енергийни кълба да летят из въздуха. На земята има общо 9 извора. Някои от тях съдържат радон в минимални количества, което според медиуми привлича същества от други ангелски измерения. Самата вода се препоръчва при множество заболявания. Има хора, които са се изцелили при проблеми с опорно-двигателния апарат, травматологични болежки, както и от увреждания на централната и периферната нервна система.

Язва

Доста подобни сведения има и за троянското село Черни Осъм. Там до моста в махала Жеравица тече жива вода, твърдят местните. Хората от района открай време ползват божественото находище на здраве основно за стомашни болежки. Пенсионерите са категорични, че пият водата при язва и помага безотказно!

Чуден извор блика и в село Терзийско, Троянско. Може да се стигне до него на около 300 м от центъра на селото в местността Слатина, затова и извора наричат така. „Баба ми и всички стари хора в селото са споделяли, че с тази вода се приготвя бързо боб. Ние от дълги години пием от нея. Винаги, когато си идваме на село, наливаме в туби. Водата е алкална, бистра и чиста –дълго време запазва свежия си вкус. Знае се, че помага при болни бъбреци“, разказва местна жителка.

Луната

Вода с малък дебит и ниска минерализация блика в кв. Василевско, Троян. До него се стига по пътека зад кварталното читалище. Много хора пият постоянно от тази вода и се знае, че тя помага при бъбречни и стомашни заболявания, пише Качерилска. Интересно е, че водата се вие в подземни галерии и мени своя състав и лечебни свойства в зависимост от позицията на Луната, издава местен човек. Понякога има лек мирис на сяра, но винаги е бистра и чиста, готова да изцери тялото и да възвиси духа на човека.

Самодиви орисали извор в Троянско

Лечебен извор помага на хората край с. Врабево, Троянско. Има легенди за светци и самодиви, виждани край извора. Водата е със силна миризма на сяра, но с такава пропорция, че изцелява буквално всичко. Сярата се използва като лек от древни времена.

Доказано е, че страдащите от ревматизъм имат недостиг на сяра в организма. Тя подсилва косата, ноктите и кожата. Изворът е известен само на местните хора. Не са правени лабораторни изследвания на водата, за да се види откъде идва нейната сила.

Шипковци пият от Лъвчето

Балканското село Шипково е известен курорт с минерални бани и няколко вида минерални води. Но там има едно изворче, чиято вода е каптирана и се използва за миене на очите и за пиене. Хората я знаят като „Лъвчето“, защото тече от устата на бронзова лъвска глава. Намира се под мостчето, водещо към обществения минерален басейн.

Още по време на робството турците знаели за лечебните свойства на водата и миели очите си, когато били гуреливи, т.е. имали някакво възпаление. Разказват се истории за хора, свалили диоптрите на очилата само с промивки.

Иначе като цяло водите, бликащи в този чуден край на България оказват противовъзпалително действие и стимулират фагоцитозата. Върху нервната система
имат успокоителен – седативен ефект. Успокояват моториката на чревния тракт, понижават стомашната секреция, снижават нивото на холестерола, участват в обмяната на калция и фосфора. Препоръчват се при стомашно-чревни заболявания: хронични гастрити, ентероколити, язвена болест; при жлъчно-каменна болест, хепатит; при бъбречни и урологични болести: пиелонефрит, цистит, нефролитиаза; метаболитни заболявания: подагра, диабет и затлъстяване; при рахит и след фрактури.