0

О т няколко години насам винтидж стилът, принадлежащ към естетиката на миналия век, успешно се интегрира и в дома, с малката подробност, че облича в свежест хола, трапезарията, коридора и какво ли още не.

През 2022 г. интериорните дизайнери го разпознават като фаворит – но не в стаите с мека мебел, а за изненада - в банята. Мястото, в което мнозина от нас разпускат, подарявайки си дълга вана, горещ душ или спа релакс.

Цветова гама

Ако създавате или ремонтирате основно банята, то нашият съвет е да се фокусирате върху последните предложения, ръководени под шапката на винтидж. Заредете се с време и търпение, най-голямо усилие изисква правилният избор на материали. За собствено спокойствие, че банята ще има дълъг живот – допитайте се до специалисти в областта. Разнообразието в днешно време е огромно, както и ценовият каталог, затова спокойно може да намерите заместител на мрамора или имитация на редки камъни. Важно е да визуализирате картината. Ако искате да сте в крак с модните тенденции, насочете вниманието си към по-светлите цветове за основа – нежни неутрални цветове като бежово, пясъчно сиво, и пастелните – бледорозово, светлосиньо и лилаво. Като акцент, стига да разполагате с достатъчно свободен терен, може да са металните или дървените елементи. Логично мнозина ще отрекат плана за дърво в банята, но повярвайте – усилията си струват. Не е нужно да създавате декор, който се състои изцяло от винтидж елементи. Напротив, за да се избегне твърде прекомерната меланхолия, е достатъчно да има само няколко конкретни обекта. Например една или две лампи в този стил.

Ефект

Усещане за винтидж дават тапетите, но всички знаем колко е трудно да са точно в банята. Ако обаче сте собственик на голям имот, който разполага с повече от една баня или тоалетна, и то с голяма квадратура, за да не се разпръсква водата навсякъде – имате шанс! Според доказали се дизайнери тапетите за баня са много ефектно решение. При тях може да спазите същите принципи като при латекса, но най-важен си остава подборът на десен. Ако заложите на бели плочки, трудно ще сгрешите. “Те са като символ на винтидж стила, а при съчетание с боя изглеждат изключително елегантно. В случай че сте от по-смелите, направете точно обратното – изберете плочки в ярък цвят и завършете с бял латекс. Така също ще си осигурите банята ви да има модерно звучене, тъй като ярките цветове набират скорост”, коментират специалисти. Красиво стоят геометричните шарки, особено когато се повтарят. Най-доброто място за тях е подът. Ако пък заложите на плочки в ярък цвят за стените, най-добре завършете с плочки от същата серия за пода.

Реставрация

Истинско вълнение особено за дамите е, когато стане време за мебелите. Импровизациите са позволени, но все пак не пренебрегвайте правилото и избягайте от скучните правоъгълни и изчистени форми. Орнаментите играят ключова роля, обърнете им нужното внимание. Тук реставрациите са позволени – представете си нова баня със стари мебели, звучи зле, но крайният резултат ще ви изуми, особено ако сте свършили работата си добре. Често етапът с аксесоарите бива пренебрегнат поради изчерпване на бюджета и желанието. Това обаче до голяма степен е разликата между обикновената баня и изключително стилната винтидж такава. Може да проявите креативност – потърсете някое старо огледало и му придайте малко блясък, заменете лампите от магазина със старовремски аплик или полилей и добавете малко столче или масичка – задължително плетена. Поставете няколко картини, свещи и статуи. Съобразете декорациите с пространството и за финал наредете любимата си козметика.