0

„Искам да ти кажа, че много те обичам.“ Това били последните думи на актрисата Виолета Донева към най-близката й приятелка и съседка Борислава Жекова броени часове преди да умре. Актрисата се обадила на Жекова на 19 октомври 2022 г., за да й честити рождения ден.

Разбрали се да се чуят на следващия ден, но Борислава повече не чула гласа на приятелката си. Жекова разказа за последните думи на актрисата пред Софийския градски съд през седмицата. Подсъдима за убийството на Донева е 19- годишната й внучка Ивет Стайкова. Според обвинението на 19 октомври вечерта Ивет е убила баба си, нанасяйки й 54 удара с нож. Направила го, докато била на три вида наркотици - LSD, гъби и марихуана, както самата Ивет призна пред съда.

Предчувствие

По време на разговора Жекова усетила, че има нещо. „Питах я всичко наред ли е, Виолета“, а тя ми отвърна „Не съвсем“, спомня си свидетелката. „Това и до днес не ми дава мира“, каза тя. Жената се тормози, че е трябвало да реагира по някакъв начин. Пред съда тя заяви, че се чували всеки ден с актрисата. Чули се и на 18 октомври, когато Донева й казала, че Ивет вече е при нея. „Тя обожаваше внучката си. Бяха много близки“, обясни Борислава. За самата Ивет каза, че я познава, откакто се е родила. „Аз съм акушерка и тя се роди при мен“, разказа Жекова, а с актрисата били семейни приятели повече от 30 години. Виолета й споделяла, че Ивет взима наркотици, и обяснявала: „Трябва да помогна на това дете да тръгне по своя път“. Жекова обясни пред магистратите, че актрисата пращала редовно пари на внучката си за образование, за квартира или храна. „Тя беше скромен и точен човек, с благ характер. С нея можеше да се говори за всичко, дори за спорт. А за таланта да не говорим“, описваше приятелката си Борислава. „Прекрасна съпруга и домакиня“. Само два месеца преди да си отиде от този свят, Виолета Донева изпратила втория си съпруг, за когото се грижела до последно. Имала намерение да разпръсне праха му в морето, но така и не дочакала.

Необичайно

Ден след рождения си ден Борислава звъняла на Виолета, както се разбрали предишния ден. Актрисата обаче не вдигала. Приятелката й продължила да звъни през целия ден и нищо. „Това беше необичайно за нея. Тя беше точен човек“, каза още приятелката й. Така чрез друга съседка се свързали с домоуправителката на кооперацията, в която живее актрисата. Минал цял ден, преди да домоуправителката да извика сина на Донева. Вратата била заключена. Повикали полиция и ключар, който отключил жилището. Така намерили актрисата в локва кръв, бездиханна. Телефонът й пък бил хвърлен в шахта до близко квартално магазинче.

Спомен

Пред съда внучката Ивет обясни, че всичко й било „черно“ и нищо не помни. Имало скандал с баба й и после не помнела нищо. Опомнила се чак в лудницата. Момичето призна, че в този ден е взела три вида дрога. После обясни, че се друсала от 13- годишна, а по-късно започнала да халюцинира, имала параноя и т.н. „Никога няма да си простя. Единственото ми желание е да я върна“, каза Стайкова, хлипайки. Пред магистратите показания даде и гаджето на Ивет - Виктор. На въпрос на съда той обясни, че като взимала дрога, Ивет помнела „общо взето, всичко“. Случвало се обаче, като прекали, да бърка дните, в които е станало дадено събитие. По думите му Стайкова приемала амфетамини, райски газ и марихуана. Така бил чувал от нея. Парите, с които си купувала дрогата, взимала от баба си Виолета и дядо си. Виктор Лозанов каза още, че Ивет носела със себе си малко швейцарско ножче. Държала го в несесер с моливи. Той обясни, че ден преди „случката“ с актрисата той и майка му закарали Ивет при баба й. Причината - Стайкова заявила,че вече не се чувства добре в дома им. Това станало, след като наранила гаджето си с нож в гърба. Виктор обясни, че не помнел как го е наръгала, защото спял, но беше категоричен, че момичето станало агресивно. Малко преди да я закарат при баба й, Виктор намерил в багажа на Ивет кухненски нож и малък сатър. Били взети от тяхната кухня. Младият мъж ги взел и върнал обратно. Като оставили Ивет при баба й, Виктор предупредил актрисата да скрие от Стайкова всички остри предмети. После си тръгнал.

Ивет искала да нарани близък, за да се пробуди

От показанията на Виктор Лозанов в досъдебното производство, които бяха прочетени в съдебната зала, става ясно, че на 14 октомври 2022 г. - броени дни преди убийството на актрисата, Ивет заявила на Виктор, че искала да нарани близък човек, за да се пробуди. Говорела, че иска да стане бог и че хората били отпадък. Момичето си водело дневник. Виктор я определи като объркан човек, без посока. Каза, че се разбирала с баба си Виолета и че тя всъщност била единственият родител за Ивет. По думите му Ивет нямала ключ от жилището на баба й.