0

Л егендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд, която загубихме в края на 2022 година, е обличала солиста на британския кралски балет Фернандо Монтаньо, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Тя е правила за него някои сценични костюми и облекла, които оформят личния му гардероб. По време на блокирането на пандемията той е посветил времето си на разработването на своя модна линия Cachua.

Най-красивият мъж

Преди броени дни Фернандо отново беше у нас като специален гост на галацеремонията по връчването на наградите „Бизнесдама на годината“. Той открива България чрез приятелството си с лорд Евгени Минчев, който му подава ръка не само в Лондон, но и в София, където организира неговото представяне. Фернандо винаги казва, че първото, което е научил за България, това е Евгени Минчев. Двамата са почти неразделни през последната година, а световноизвестният балетист вече трети път идва в София за дълги периоди от време. Вече е насрочена дата за първата самостоятелна изложба на Фернандо Монтаньо в столичната галерия „Нирвана“, където излагат най-престижни имена. Фернандо вече участва в музикалния проект на лорд Евгени Минчев – авторската му песен „Най-красивият мъж“. Фернандо, който пътува за Маями, за да получи голяма награда за своето изкуство, ще се върне обратно в София през ноември, което ще им даде възможност с Евгени да запишат видео и към най-новата му песен „Обича ме, не ме обича.“

Принц

Фамозният балетист е роден в Буенавентура, икономически скромен град на тихоокеанското крайбрежие на Колумбия. На 14-годишна възраст печели стипендия за Националното балетно училище на Куба. В Хавана оглавява международни състезания, а след това се присъединява към кубинския национален балет. От Хавана той отива в Италия и след това в Обединеното кралство, когато през 2006 г. се присъединява към Кралски балет, където става солист. Фернандо е танцувал по целия свят както част от състава на Кралската опера и балет на Великобритания, така и самостоятелно, често в подкрепа на благотворителна дейност и други културни инициативи. Фернандо никога не е забравил корените си от Андите. Той редовно организира събития за популяризиране на изкуства в Колумбия. През 2014 г. той е поканен от президента Сантос да изнесе концерт за държавното посещение на Н. Височество принца на Уелс. През 2016 г. участва като солист на церемонията по откриването на световното първенство по футбол на FIFA в Кали, където той хореографира пиеса, съчетаваща любовта му към футбола и балета във Foot-ba, танц, който той обича да споделя с ученици в Колумбия и Великобритания. Същата година Фернандо е съдия на колумбийското Strictly Come Dancing (Bailando con las Estrellas).

Алкохол

Докато Фернандо е в отпуск от Кралския балет през 2018-19 г., посвещава времето си на творчески и хуманитарни дейности. Осъзнавайки заплахата за младите хора от наркотиците и злоупотреба с алкохол, балетистът става патрон на фондацията на Ейми Уайнхаус. Другият му основен проект е фокусиран върху танца за морето в партньорство с Marine, кампанията на Conservation Society и Ocean Outdoors за повишаване на осведомеността относно замърсяването с пластмаса в моретата чрез видеоклипове и фотографска изложба на Фернандо, танцуващ под вода сред пластмасови отпадъци. Изключителните подводни снимки и видеоклипове на Фернандо формират фон за неговото солово изпълнение в Royal Albert Hall за церемонията по откриването на Лондонска среща на върха на един млад свят през 2019 г.

В топ 50 с Шакира и Оскар

Фернандо Монтаньо е включен тази година в списъка на списание Forbes в Колумбия на 50-те най-креативни колумбийци заедно с Шакира, Джей Балвин, Фернандо Ботеро и Оскар Мурило. Той може да се похвали, че автобиографията му Una BuenaVentura е публикувана на испански в Колумбия от Penguin Random House, а вече се подготвя и игрален филм по нея, като снимките се предвиждат да започнат догодина. През 2020 г. Фернандо стана посланик на The Marine Conservation Society UK и започва да продуцира Oceancast, поредица от подкасти, със своята базирана в Обединеното кралство продуцентска компания Glormont Productions. Сред гостите на Oceancast бяха топпредприемачи и бизнесмени в Обединеното кралство - Дебора Мийдън, олимпийският шампион Колин Джаксън, известният концертиращ пианист Александра Дариеску, водещият на BBC Саймън Рийв, параолимпийската златна медалистка Сузи Роджърс и всепризнатият индийски готвач Сайръс Тодивала. Фернандо също е участвал в реномирания Хей Фестивал на литературата и изкуствата (Hay Festival) в Обединеното кралство и Перу, за да популяризира книгата си.