0

С амо преди дни Фейсбук беше наводнен с котешки снимки. Разбира се, тези мъркащи създания са неустоими и винаги събират лайкове, дори когато са намусени и голи. Породата има значение. И сега ще се уверите в това. Във всеки у нас дреме една скрита котка, която е заложена от самата зодия. Вижте на коя котка отговаряте вие. Кой знае, в някой следващ живот може да се преродите точно във вашата котка.

Овен - Бенгалска котка

istock

Тази порода е много млада - тя е само на 30 години. Произхожда от контролирано смесване на диви бенгалски и домашни котки, така че е идеален вариант за темпераментните Овни. Природата на животното е много независима: тя съчетава най-добрите черти на дивите и спокойни домашни предци. Бенгалите са красиви, силни, умни и смели. Имат добре развит ловен инстинкт. Те не търпят конкуренция от други животни в къщата, но са много привързани към хората и много обичат децата, особено ако могат да играят с тях. Противно на слуховете за кръвожадността на вида, те са мили - лесно е да ги научите да ловуват гризачи и птици, но те няма да ги ядат, а просто ще носят трофеи на собствениците си.

Телец - Норвежка горска котка

istock

Норвежката горска котка е въплъщение на Телеца. Е, вижте само колко красиви ще бъдете, ако се родите в такова тяло! Норвежката горска котка е много пухкава и се намира в напълно различни цветове: може да бъде едноцветна, на ивици, петна и пъстра като черга. В същото време е отличен спътник: тя лесно научава правилата на поведение в къщата, обича децата, цени семейството си и буквално от първите дни на живота си знае как да използва драскалките. Тя е привързана и дружелюбна - животното се разбира добре с представители на други видове, превръщайки се в защитник и приятел на всеки член на семейството. Основната разлика между норвежката горска котка и другите породи е нейната преданост към всички членове на семейството и в същото време тя не обича къщата, а хората. Почти като куче.

Близнаци – Шартрьо

istock

Шартрьо, наричана още картезианска котка или картеузер е порода котки с къса козина, създадена във Франция. И също така е котешкото въплъщение на знака Близнаци. Може би защото тази порода е отгледана във Франция, но нейните предци са дошли от Близкия изток. Или може би защото основната черта на характера на това животно е лекотата и игривостта. Първият Шартрьо е живял във френски манастири, имал е зелени очи и лесно е убивал яки плъхове. Сега и зелените, и жълтите очи се считат за норма, но желанието да си напъха нослето навсякъде, където е възможно, не е изчезнало: ако котката Близнаци е заключена у дома, тя ще стане мързелива и ще спре да прави каквото и да било. Така че оставете я да бяга където иска и да носи трофеи, особено след като не можете да държите котка от тази порода в ръцете си дълго време. Тя е ловец, а не играчка и идва да се гали, само когато си поиска.

Рак – Ориенталска късокосместа

istock

Ориенталските късокосмести котки са въплъщение на Рака - тих семеен знак, който обича ласките и всякакъв вид нежност. Отличителни черти на тази порода са големите уши, като на Доби от Хари Потър, наклонени очи, дълги тънки лапи и много тънко тяло. Ориенталците също се считат за истински телепати в котешкото царство и изглежда могат да четат мисли. Тези котки обожават стопаните си, отнасят се добре със съплеменниците си и са готови да станат отлични медицински сестри и детегледачки. Те са търпеливи, никога няма да развалят нещата и мебелите в къщата, където са обичани, но в същото време са безумно ревниви към гостите. Ако някой реши да доведе непознати в къщата, нека не се изненадва, когато котката първа изтича до вратата и започне да инспектира посетителите с подозрителен поглед. А после може да реши да си покаже ноктите.

Лъв - Мейн Куун

istock

Ако някой заслужава кралско превъплъщение в света на котките, това са Лъвовете - вашата порода е Мейн Куун. Тези диванни тигри с уши на рис са били истински местни жители на Северна Америка и почти не са се променили от времето на индианците. Те гледат на целия свят като на слуга, както лъвовете по принцип, и очакват да бъдат третирани като кралски особи. Но в същото време, ако котка от тази порода харесва човек, тя ще се държи с него нежно и учтиво. Мейн Куун е истински боец, не се страхува от заплахи, студ и други ежедневни дреболии. Те трябва да се движат много и да общуват редовно. Разбират се добре с други котки и дори кучета. Най-интересното е, че те взаимодействат с кучешки представители на големи породи, дразнят съседите си и играят с тях според собствените си правила.

Дева - Девън Рекс

istock

Ако Девата беше родена като котка, щеше да е Девън Рекс, братовчед на сфинксовете, само че покрит с къса козинка. Тази порода също произхожда от диви котенца, но е отгледана само във Великобритания, където получава не само специфично чувство за хумор, но и прекрасен характер. Това са много възпитани и деликатни животни, които уважават личното пространство на някой друг, лесно се сближават с хора и други котки и кучета, изобщо не обиждат птици и гризачи и в същото време винаги се подиграват на всички. Девън Рекс обича да седи в засада и да плаши преминаващите хора с внезапната си поява. Освен това котките скачат на големи височини, обичат да учат трикове и смятат рамото на стопанина си за най-доброто място на света.

Везни - Британска късокосместа котка

istock

Британската късокосместа котка е олицетворение на капризните естети Везни. Тя е много променлива и изключително претенциозна, но ако намерите общ език с нея, получавате много сладък тандем от животно и собственик. Според легендата тази порода произлиза от известния Чеширска котак и дори е наследила сладките си бузи от него. Но в същото време тази порода е напълно независима и не особено привързана. Британците обичат хората „по джентълменски начин“ – понякога ги гледат благосклонно от скрито място и си позволяват да бъдат нахранени. Те ходят където искат, но най-често просто ядат добре и спят дълго време. Освен това тези котки обичат тишината и естествените звуци на природата, толерират музиката, но не понасят децата и всичко, което разрушава хармонията на техния фин свят.

Скорпион - Бомбайска котка

istock

Само домашно миниатюрно копие на черната пантера, което, противно на името, няма нищо общо с Индия, може да бъде идеалното въплъщение на Скорпиона. Цялата тя е мистериозна, енигматична и противоречива. Тази порода е взела най-доброто от предците си - гордата бирманска котка и късокосместите черни американци. Тя е весела, игрива и много умна, обича децата и стопанина си, но в същото време служи като отличен "детектор за гости". Тя никога няма да толерира малтретиране дори от деца, ако са зли, да не говорим за възрастни. Ако тази котка не хареса човека, тогава не е нужно да общувате с него, защото той ще предаде собственика на къщата, за което котката ще намери начин да „докладва“. Освен това тази порода е в състояние да умре, спасявайки собственика от пожар или друго бедствие, но няма да прости, ако бъде изоставена или изгонена от къщата. Точно като истински Скорпион!

Стрелец - Манчкин

istock

Стрелецът може да се види в огледалото като Манчкин - много рядка порода, която е известна с това, че е безумно сладка, изглежда и бяга бързо, въпреки изключително късите крака (лапите на животните обикновено са два или три пъти по-малки тези на другите породи котки). В същото време котенцата от все още "слепия" период са много дружелюбни и любопитни. Те охотно влизат в контакт с човек, напълно са лишени от агресия и са готови буквално да спят в прегръдка с любимите си членове на семейството. Манчкин също обичат да ходят и да седят тихо в специални раници с прозорци, когато са изведени на разходка, или лесно привикват да бъдат водени на каишка. Може да ги вземете със себе си на дълги пътешествия и няма да ви създават никакви проблеми поради своята деликатност, чистота и способност да се държат добре.

Козирог - Шотландска клепоуха

beehive.bg

Шотландската клепоуха котка е въплъщение на Козирога. Тя е също толкова горда и независима с непознати и в същото време мила и привързана към членовете на семейството, в което живее. И между другото, колкото по-голямо е семейството, толкова по-щастливо става котето. Тя има лесен търпелив характер, но знае как да защитава личните граници и винаги се защитава от нарушители - може да надраска не само собственика, но дори и дете, ако се опитат да я измъчват или да я принудят да прави това, което не иска. Обикновено тези животни са послушни, но когато се движат, те буквално полудяват и се крият, така че да не могат да бъдат намерени в затворено пространство. Те обичат да ядат и да спят добре, а също така обичат да бъдат хвалени и често се показват пред гостите.

Водолей - Сфинкс

istock

Креативните Водолеи заслужават същото оригинално превъплъщение като тях, затова получават Сфинксовете - плешиви котки, които внушително се разхождат из къщата в цветни пуловери и се припичат на радиатора. Въпреки странния си външен вид и постоянната нужда от допълнителна грижа за кожата, сфинксовете са много умни, мили и привързани към собственика на животните. Те са неутрални към децата и по-скоро ги толерират, но в същото време се поддават добре на обучение и стават такива, каквито любимият човек иска да бъдат. Поради факта, че тези котки са моногамни, характерът на животното напълно се адаптира към нуждите на собственика и ако той иска котката да обича деца и други животни, тогава сфинксът ще се научи. Освен това животното става най-добрият спътник.

Риби – Хавана Браун

istock

Хавана Браун е много красива, екзотична и доста рядка порода домашни котки, която би била идеалното въплъщение на всичко най-добро, което Рибите могат да предложат. Тя е смела, но романтична, забавна, но не е обсебена от внимание, доста независима, но привързана. Хавана лесно живее сама, но в същото време приема други животни, ако са на разположение. Освен това тази порода може да поддържа автономност, да живее с човек и да се забавлява само с играчките си, но ако собственикът й спаси живота или я излекува от болест, тя ще го обича дълбоко и от все сърце. Тази котка трудно се привързва към човек, но ако това все пак се случи, тогава животното остава вярно до смъртта на стопанина. Тя няма да разбере, ако е изоставена и ще пази къщата, с надеждата, че нейният човек ще се върне, докато не умре от глад или разбито сърце. Между другото, именно тези котки са способни да копнеят за стопаните си и дълбоко да изпитват почти човешки емоции.