В кус и свежест на масата – това се основните характеристики на лятната кухня, ето идеи от receptite.com.
Зеленчукова запеканка
Необходими продукти:
- 2 тиквички
 - 2 патладжана
 - 2 домата
 - 2 глави лук
 - 3 картофа
 - сол и черен пипер
 - 120 мл олио
 - 100 мл течна сметана (може и малко повече)
 - 200-250 г кашкавал
 - 2-3 скилидки пресован чесън
 
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и нарязват с еднаква дебелина. Патладжанът се посолява и се оставя за 20 минути да се отцеди горчивата вода. Нареждат се ред тиквички, домати, тиквички лук, картофи, патладжани. Смесват се сметаната и олиото, прибавят се солта, пиперът и чесънът, разбърква се и се поливат зеленчуците. Кашкавалът се настъргва и се поръсва отгоре. Завива се с намаслена хартия за печене. Пече се на 180 градуса за около час и половина. Маха се хартията и се запича до златисто.
Гърди с лимон
Необходими продукти:
- 1 пилешки гърди
 - 1 белтък
 - 1 с.л. вода
 - 2 ч.л. соев сос
 - 2 ч.л. вино шери - сухо
 - 3 ч.л. царевично брашно
 - 1/2 ч.ч. царевично брашно, смесено с 2 и 1/2 с.л. бяло брашно
 - олио за пържене
 
За лимоновия сос:
- 1/3 ч.ч. сок от лимон
 - 3 с.л. вода
 - 2 с.л. захар
 - 1 с.л. сухо шери
 - 2 с.л. царевично брашно
 - 4 стръка зелен лук, нарязан на дребно,
 - лимон на резени за украсата
 
Начин на приготвяне:
Нарязва се пилето на ивици (филетата могат да се приготвят и цели и да се нарежат, преди да се залеят със соса), смесва се белтъкът, водата, соевия сос, шерито и част брашно (3 ч.л. царевично брашно) в малка купа до хомогенна смес. Получената смес се излива върху пилето и се остава настрана за около 10 минути. Останалото царевично и бяло брашно се слагат заедно в чиния и пилешкото се овалва в сместа. Във врящата мазнина се поставят парчета пиле и се пържат до златисто. Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят върху хартия.
За лимоновия сос се смесват лимонов сок, вода, захар и шери в малък тиган. Оставя се да заври на среден огън и се бърка, докато захарта се разтопи. Разтваря се царевичното брашно в лъжица вода до хомогенна смес, прибавя се към лимоновата смес и се бърка, докато сосът заври и се сгъсти. Поставете пилето върху чиния за сервиране, поръсете отгоре със соса, поръсете с пресен лук и сервирайте веднага.



















