0

В кус и свежест на масата – това се основните характеристики на лятната кухня, ето идеи от receptite.com.

Зеленчукова запеканка

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 патладжана
  • 2 домата
  • 2 глави лук
  • 3 картофа
  • сол и черен пипер
  • 120 мл олио
  • 100 мл течна сметана (може и малко повече)
  • 200-250 г кашкавал
  • 2-3 скилидки пресован чесън

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват и нарязват с еднаква дебелина. Патладжанът се посолява и се оставя за 20 минути да се отцеди горчивата вода. Нареждат се ред тиквички, домати, тиквички лук, картофи, патладжани. Смесват се сметаната и олиото, прибавят се солта, пиперът и чесънът, разбърква се и се поливат зеленчуците. Кашкавалът се настъргва и се поръсва отгоре. Завива се с намаслена хартия за печене. Пече се на 180 градуса за около час и половина. Маха се хартията и се запича до златисто.

Гърди с лимон

Необходими продукти:

  • 1 пилешки гърди
  • 1 белтък
  • 1 с.л. вода
  • 2 ч.л. соев сос
  • 2 ч.л. вино шери - сухо
  • 3 ч.л. царевично брашно
  • 1/2 ч.ч. царевично брашно, смесено с 2 и 1/2 с.л. бяло брашно
  • олио за пържене

За лимоновия сос:

  • 1/3 ч.ч. сок от лимон
  • 3 с.л. вода
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. сухо шери
  • 2 с.л. царевично брашно
  • 4 стръка зелен лук, нарязан на дребно,
  • лимон на резени за украсата

Начин на приготвяне:

Нарязва се пилето на ивици (филетата могат да се приготвят и цели и да се нарежат, преди да се залеят със соса), смесва се белтъкът, водата, соевия сос, шерито и част брашно (3 ч.л. царевично брашно) в малка купа до хомогенна смес. Получената смес се излива върху пилето и се остава настрана за около 10 минути. Останалото царевично и бяло брашно се слагат заедно в чиния и пилешкото се овалва в сместа. Във врящата мазнина се поставят парчета пиле и се пържат до златисто. Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят върху хартия.

За лимоновия сос се смесват лимонов сок, вода, захар и шери в малък тиган. Оставя се да заври на среден огън и се бърка, докато захарта се разтопи. Разтваря се царевичното брашно в лъжица вода до хомогенна смес, прибавя се към лимоновата смес и се бърка, докато сосът заври и се сгъсти. Поставете пилето върху чиния за сервиране, поръсете отгоре със соса, поръсете с пресен лук и сервирайте веднага.