0

Е сенна салата с пържена тиква и хрупкави ролки кадаиф, пълни с меко и ароматно сирене. Никой не може да остане равнодушен! - възкликва Йоланта Делибозова-Йоли на yoli-bg.com. Ето някои идеи какво два приготвим за хапване.

Салата с тиква и сирене в кадаиф

Необходими продукти:

  • тиква – сорт по избор
  • кадаиф
  • масло
  • сирене – вид по избор

Начин на приготвяне:

Тук не е нужна точна рецепта. Подберете любимите си сортове тиква и сирене. Тиквата пригответе по ваш вкус, а сиренето завийте в кадаиф. Направете толкова, колкото порции ще сервирате. Откъснете част от кадаифа (пакетите са големи, останалото може да направите на нещо сладко) и го сложете в купа. Полейте го със стопено масло и внимателно го разбъркайте с пръсти. Вземете малко от намасления кадаиф и го разстелете на лента върху дъска. В единия край сложете сирене. Аз комбинирах проволоне и синьо сирене само защото се намираха в хладилника. Всякакво сирене е добре дошло - бяло саламурено, кашкавал, гауда, моцарела, камамбер, бри и др. Завийте кадаифа около сиренето на стегната ролка. Поставете ролките в тавичка, намаслете ги още малко и ги запечете до златисто. Аз ги изпекох в еър фрайър (Air Fryer). Първо около 5-6 минути на 200 градуса. След това ги обърнах и запекох и от другата страна.

Това е всичко. Поднесете резените тиква и ролките кадаиф със свежа салата и дресинг по избор. Да ви е сладко!

Патладжани с кайма на фурна

Необходими продукти за форма 20 x 11 x 8 см:

  • 3 патладжана
  • 4-5 с.л. олио

За пълнежа:

  • 1 малка глава ситно нарязан лук
  • 2-3 ситно нарязани скилидки чесън
  • 4-5 с.л. олио
  • 400 г говежда кайма
  • 2 настъргани домата (може и от консерва)
  • 1 ч.л. червен пипер (много е вкусно с опушен)
  • 1 с.л. пресен риган или 1 ч.л. сух (може да го замените с други ваши любими подправки)
  • сол и черен пипер
  • 100 г пушен или обикновен кашкавал - на слайс или настърган

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на филийки по дължина. Не ги белете. Кората ще запази целостта им и ще даде повече вкус и добър вид. Посолете ги и ги оставете настрана за 20 минути. След като отпуснат соковете си, ги измийте под течаща вода и добре подсушете. Намажете ги от двете страни с олиото и запечете на умерен огън в сух тиган с незалепващо покритие. Може да го направите и във фурна, но на котлон е много по-бързо, а и патладжанът не омеква толкова много, както във фурната. Намокрете голям лист хартия за печене и го смачкайте на топка. Разгънете го и покрийте с него отвсякъде формата за печене. Краищата на хартията трябва да висят свободно навън, за да могат накрая добре да обгърнат и завият ястието. Подредете филийките патладжан по дъното и стените на формата, като ги застъпвате керемидообразно. Краищата им също трябва да излизат малко извън формата.

За пълнежа задушете лука и чесъна в олиото. Добавете каймата. Разбърквайте, докато каймата стане еднородна и побелее. Сипете доматите и червения пипер. Гответе без капак, докато се изпари излишната течност и каймата се сгъсти. Овкусете с риган, сол и черен пипер. Оставете пълнежа да изстине до стайна температура. Изсипете половината върху патладжаните. Отгоре сложете пушения кашкавал. Покрийте с останалата кайма. Загърнете с краищата на патладжаните и внимателно притиснете с длани за по-добра спойка. Накрая завийте ястието с хартията. Всичко това може да приготвите ден предварително и да съхраните в хладилник до печене.

Изпечете гозбата в загрята на 200 градуса фурна за около час. Оставете я да изстине до топло, обърнете в чиния и поднесете. Да ви е сладко!

Свинско филе роле

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 свинско филе
  • сол
  • микс сушени подправки: 1/2 ч.л. семена резене, 2 ч.л. мащерка, 1 с.л. лук, 1 ч.л. чесън, 1 равна ч.л. лют пипер, 1/2 ч.л. черен пипер
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2-3 с.л. зехтин

Друго:

  • 150 г сурово-пушен бекон на слайс
  • 2 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Започнете с подправките. Смелете ги фино в мелачка за подправки или в кафемелачка. Сложете магданоза заедно с лимоновата кора и зехтина във висок съд. Пасирайте го на гладко пюре. Подгответе до себе си всички нужни продукти: месото, сухите подправки, магданозеното пюре и бекона.

Почистете филето от всички жили и ципи. Нарежете го на дълги тънки ленти и ги сложете в купа. Посолете и обилно натрийте със сухите подправки. (Ако са повече, приберете остатъка в бурканче и ползвайте за друго ястие). Добавете магданоза и размесете добре.

Върху лист стреч фолио подредете слайсовете бекон, като ги застъпвате. Трябва да са достатъчно, за да обгърнат добре месото и да го предпазят от развиване по време на пържене. Върху тях на купчинка наредете лентите месо. С помощта на фолиото завийте бекона около филето на стегнат салам. Завържете краищата на възел. Сложете полученото роле в плик за вакуумиране и вакуумирайте. Гответе месото в сувид 3 часа на 57 градуса.

Ако искате да приготвите ястието по-късно, поставете ролето както е във вакуумиращата торбичка в студена вода. В никакъв случай не го оставяйте да изстине на стайна температура. След като се охлади, го приберете в хладилника. Така може да го съхраните 2-3 дни до довършителното готвене.

За да завършите ястието, загрейте маслото в тиган. На умерен огън запържете до златисто ролето и след това внимателно го нарежете на по-дебели кръгове. Сервирайте с гарнитура и сос по избор.

Да ви е сладко!