Л есно и вкусна рецепта за типично ракиено мезе от Кулинарен журнал/ gotvetesmen.com.
Доматена куличка
Продукти:
1 голям домат
100 г прецедено кисело мляко
2 с. л. настъргано сирене
1 морков
1 маслина
магданоз
Приготвяне: Изцеденото кисело мляко се разбърква със сиренето. Доматът се нарязва на кръгчета, най-горното и най-долното се махат. Всяко кръгче се намазва дебело с приготвената смес. Отгоре се поръсва с рендосания морков. Кръгчетата се подреждат едно върху друго. Последният ред трябва да е само от млечна смес. Доматената куличка се украсява с маслината и ситно нарязания магданоз.
Млечната смес можете да овкусите с подправки по избор – черен и/ли червен пипер, къри.
Питие: Лютата нашенска ракия е идеална в случая, а от съседските – узо, направо класика.