0

П итките са от най-вкусните специалитети, но не всеки може да ги приготвя. Ето няколко рецепти от нашата и световна кухня за ароматни питки. Виетнамската в последните години е направо класика в цял свят. Всъщност тя си е вид френска багета, навлязла във виетнамската кухня по време на колониалната окупация. А другите питки може да се нарекат европейски и са характерни и за родните ширини, рецептите са от az-gotvia.bg.

Два пъти токано

Необходими продукти:

  • 1 кубче жива мая
  • 2 яйца
  • 300 г сирене
  • 1 пакетче масло
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 1,5 кг брашно

Начин на приготвяне:

Загряваме прясното мляко и в него разтваряме маята и чаена лъжичка захар. Покриваме с кърпа. Когато маята шупне, оформяме кладенче в брашното и я прибавяме. В кладенчето чукваме яйцата, слагаме и киселото мляко. Омесваме добре. Трябва да се получи тесто, в което при разрез се виждат мехурчета, да не лепне и едновременно с това да е меко. Оставяме го на топло да втаса, докато удвои обема си , поне 30-40 минути. Разделяме тестото на малки топки. Всяка топка разточваме на кора дебела около 0,5 см. Поръсваме обилно с натрошено сирене. Завиваме руло. От десния край започваме да завиваме рулото на охлюв отгоре и наляво, а левия съответно отдолу и надясно. Получава се нещо като осмица, която намазваме с масло. Сгъваме я на две и отново разточваме. Получената питка слагаме в сач (или тефлонов тиган), намазан с масло и печем от двете страни, докато добие приятна кафява коричка. Всяка питка мажем с масло, когато е готова. Подреждаме ги една върху друга, за да се задушат. По желание може да поръсим два пъти токаното с шарена сол.

Виетнамска

Необходими продукти:

  • 500 мл прясно мляко
  • 25 г мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 3 с.л. олио
  • 1 яйце
  • 250 г брашно

Начин на приготвяне:

Маята се посипва със солта и захарта, за да се размекне. Прибавят се яйцето, маслото, млякото и брашното. Възможно е тестото да поеме малко повече брашно, размесете го добре, докато престане да е много лепкаво. Кърпа се посипва с брашно и в нея се завива тестото, като се завързва отгоре. Пуска се в дълбока купа с хладка вода. След около 45 минути тестото изплува на повърхността. Изважда се, омесва се леко и се разстила в тавичка, покрита с домакинска хартия за печене. Отгоре се намазва с вода, понадупчва се с пръсти и се пече в силна фурна (200-220 градуса около 15 минути). След като се извади от фурната може да се намаже с краве масло.

Златна с мед

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • половин кубче жива мая
  • 1 к.л.сода бикарбонат
  • 1 с.л.захар
  • 1 с.л.мед
  • 1 с.л. сол
  • 2-3 с.л. олио
  • 600 мл прясно мляко
  • 3 яйца

Начин на приготвяне:

Маята се поставя в съд със захарта и се залива със 100 мл от млякото. Оставя се да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче. Слагат се последователно солта, содата, меда, олиото. Отделят се два жълтъка. Едното яйце и двата белтъка се прибавят към брашното. Прибавя се шупналата мая. Замесва се средно меко тесто като постепенно се добавя останалото мляко. Оставя се да си отпочине за около 30 минути. Готовото тесто се прави на топчета. От всяко топче се оформя шнур, който се връзва на възел. Така направените възли се подреждат в намазнена тавичка. Маже се със заделените жълтъци и се оставя за 30 минути, докато удвои обема си. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Лелината

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 6 с.л. олио
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 кубче мая
  • 250-500 мл вода (количеството вода варира според това колко голяма искате да е питката, но не трябва да е повече от 500 мл)
  • 50 г разтопено краве масло или маргарин
  • сирене

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто. Оставя се да втаса. Замесва се още веднъж и се разделя на три топки. Разточва се първата топка. Намазва се с краве масло и се поръсва със сирене. Разточва се втората топка и се поставя върху първата. Отново се намазва с краве масло и се поръсва със сирене. По същия начин се постъпва и с третата топка. След това с остър нож се прави кръг точно в средата на разточените и наредени един върху друг листове. Този кръг ще послужи за център на питката. Останалата част се нарязва равномерно като слънце. В предварително намазана с олио тава се поставя първо топката, която се оформя от изрязания малък кръг. Останалите парчета тесто се навиват като кифла и се нареждат в тавата около малката топка. След като се наредят парчетата, тестото се оставя отново да втаса, докато не се скрият дупките между отделните парчета. Пече се на 200 градуса.

Ароматна с гъби, маслини и червени чушки

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 1/2 кубче мая
  • 1 ч.л захар
  • 1 с.л сол
  • 1 ч.л. оцет
  • 3 с.л. олио
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл топла вода
  • 1 яйце

За плънка:

  • 1 щипка чесън на прах
  • чубрица
  • босилек
  • мащерка
  • 1 с.л. разтопено масло
  • 2 печени червени чушки
  • 10 маслини
  • 5-6 гъби от консерва

Начин на приготвяне:

Млякото се смесва с водата (и двете да са топли) и в сместа се разтваря маята. Прави се кладенче в пресятото брашно, сипват се захарта, оцетът, олиото, белтъкът (жълтъкът остава за намазване) и маята. Замесва се меко тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си. През това време си направете плънката, като задушите леко нарязаните маслини, гъби и печените червени чушки, нарязани на ситно. Отделно разбъркайте в малко масло мащерка, босилек, чубрица, чесън на прах или други подправки по ваш вкус. Вземете втасалото тесто и го разточете на голяма кора. Намажете го с ароматното масло и разстелете плънката. Навийте на руло, срежете краищата и го съберете на венец. Преместете го върху хартия за печене, така ще ви е по удобно да я оформите. С ножица нарежете венеца от външната страна, но не до края. Подреждането става така: едно парче на вътре, две остават навън, като леко ги накланяте на една страна да се захлупят. Така правите и с останалите парчета. В средата сложете отрязаните краища. Премествате в тавата, слагате върху тенджера с вряща вода да втаса, намазвате с разбит жълтък с малко прясно мляко и печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност. Извадете и намажете с масло.