Г ероинята на Катето Евро във филма „Оркестър без име“ много обичаше да повтаря, че ще изпълни някоя песен, в която се пее за любов и още нещо. В нашия случай имаме популярни рецепти, подходящи както за вечеря, така и за хапване по всяко друго време, особено на обед. Забелязани са на receptite.com.
Винен кебап
.
Продукти:
- 1 кг свинско, телешко или говеждо месо от бута, шола или плешката
- 1/2 ч.ч. (100 мл) мазнина
- 4-5 глави (250 г) кромид лук
- 1 (50 г) морков
- 1/2 глава (30 г) целина
- 1 с.л. (20 г) доматено пюре
- 1 с.л. (10 г) брашно
- 1 ч.л. (5 г) червен пипер
- 1 ч.ч. (200 мл) вино - червено или бяло
- 1-2 дафинови листа
- 5-6 зърна черен пипер
- сол
- магданоз
Приготвяне:
Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета, след което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато месото и зеленчукът омекнат, се прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульона от костите (или гореща вода) и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз. Сервира се с картофено пюре, сварен ориз или друга гарнитура.
Пуешки руладини с бира
.
Продукти:
- 8 пуешки филета
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 морков
- 100 г гъби
- 2 кисели краставички
- 8 листа от кисело зеле
- черен пипер, червен пипер, сол
- 200 мл бира
- 70 мл зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Обезкостяват се бутчета и гърди и се оформят филетата. Начукват се леко с дървено чукче, за да станат тънки. Овкусяват се с червен и черен пипер. Задушават се на слаб огън накълцаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби с малко зехтин или олио. Добавят се киселите краставички и се разбърква добре. Върху разстлан зелев лист се поставя овкусеното филе и се поръсва плънката. Завива се на руло и се поставя в намазана тавичка.
Приготвените рулца се поливат леко с мазнината, добавя се бирата и се слагат във фурната. Ястието се пече около 1 час при температура 200 градуса. Сервира се с гарнитура според сезона - задушени (пържени) картофи, задушени или пресни зеленчуци.
По желание вместо зелев лист може да се ползва було от стомаха на яре, агне, теле. Може руладините да са без обвивка. В този случай се прикрепват с клечки за зъби, за да не се развият.
Горещи бомби
.
Продукти:
- 300 г кайма
- 2 домата
- 1 зелена чушка
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 глава лук
- 1 пресована скилидка чесън
- сол
- масло
- 1 кг картофи
- 2 яйца
- галета
- 1 ч.л. бял (черен) пипер
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с маслото, прибавят се ситно нарязаните чушка и домат, червеният пипер и чесънът. Добавя се каймата, солта и белият пипер. Задушават се, докато остане на мазнина. Картофите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Слага се бучка масло, прясното мляко и се намачкват на пюре. Всичко се оставя да се охлади за около час. После в шепа се разстила малко пюре (да покрие дланта), слагат се 1-2 лъжици от плънката и се завива от всички страни с него. С мокри ръце се оформя на топка, панира се в галета и яйце и се пържи в сгорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка. Поднася се върху зелена салата.
Задушен свински дроб по градинарски
Продукти:
- 500 г свински черен дроб
- 1/3 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. олио
- 2 глави лук
- 2 моркови
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.ч. доматен сок
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол
Приготвяне:
Дробът се почиства, нарязва се на хапки, овалва се в брашното и се изпържва в олиото. След това се изважда, а в мазнината последователно се запържват лукът и морковите. Поръсва се червеният пипер, наливат се 2/3 ч.ч. топла вода, посолява се на вкус и се вари, докато кипне. Тогава се връща изпърженият дроб, налива се доматеният сок и се вари половин час. Ястието се поднася поръсено с черния пипер и нарязания на ситно магданоз.