0

Г ероинята на Катето Евро във филма „Оркестър без име“ много обичаше да повтаря, че ще изпълни някоя песен, в която се пее за любов и още нещо. В нашия случай имаме популярни рецепти, подходящи както за вечеря, така и за хапване по всяко друго време, особено на обед. Забелязани са на receptite.com.

Винен кебап

.

 .

Продукти:

  • 1 кг свинско, телешко или говеждо месо от бута, шола или плешката
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) мазнина
  • 4-5 глави (250 г) кромид лук
  • 1 (50 г) морков
  • 1/2 глава (30 г) целина
  • 1 с.л. (20 г) доматено пюре
  • 1 с.л. (10 г) брашно
  • 1 ч.л. (5 г) червен пипер
  • 1 ч.ч. (200 мл) вино - червено или бяло
  • 1-2  дафинови листа
  • 5-6 зърна черен пипер
  • сол
  • магданоз

Приготвяне:

Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета, след което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато месото и зеленчукът омекнат, се прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульона от костите (или гореща вода) и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз. Сервира се с картофено пюре, сварен ориз или друга гарнитура.

Пуешки руладини с бира

.

 .

Продукти:

  • 8 пуешки филета
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 100 г гъби
  • 2 кисели краставички
  • 8 листа от кисело зеле
  • черен пипер, червен пипер, сол
  • 200 мл бира
  • 70 мл зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Обезкостяват се бутчета и гърди и се оформят филетата. Начукват се леко с дървено чукче, за да станат тънки. Овкусяват се с червен и черен пипер. Задушават се на слаб огън накълцаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби с малко зехтин или олио. Добавят се киселите краставички и се разбърква добре. Върху разстлан зелев лист се поставя овкусеното филе и се поръсва плънката. Завива се на руло и се поставя в намазана тавичка.

Приготвените рулца се поливат леко с мазнината, добавя се бирата и се слагат във фурната. Ястието се пече около 1 час при температура 200 градуса. Сервира се с гарнитура според сезона - задушени (пържени) картофи, задушени или пресни зеленчуци.

По желание вместо зелев лист може да се ползва було от стомаха на яре, агне, теле. Може руладините да са без обвивка. В този случай се прикрепват с клечки за зъби, за да не се развият.

Горещи бомби

.

 .

Продукти:

  • 300 г кайма
  • 2 домата
  • 1 зелена чушка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 глава лук
  • 1 пресована скилидка чесън
  • сол
  • масло
  • 1 кг картофи
  • 2 яйца
  • галета
  • 1 ч.л. бял (черен) пипер
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с маслото, прибавят се ситно нарязаните чушка и домат, червеният пипер и чесънът. Добавя се каймата, солта и белият пипер. Задушават се, докато остане на мазнина. Картофите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Слага се бучка масло, прясното мляко и се намачкват на пюре. Всичко се оставя да се охлади за около час. После в шепа се разстила малко пюре (да покрие дланта), слагат се 1-2 лъжици от плънката и се завива от всички страни с него. С мокри ръце се оформя на топка, панира се в галета и яйце и се пържи в сгорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка. Поднася се върху зелена салата.

Задушен свински дроб по градинарски

Продукти:

  • 500 г свински черен дроб
  • 1/3 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2 глави лук
  • 2 моркови
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.ч. доматен сок
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол

Приготвяне:

Дробът се почиства, нарязва се на хапки, овалва се в брашното и се изпържва в олиото. След това се изважда, а в мазнината последователно се запържват лукът и морковите. Поръсва се червеният пипер, наливат се 2/3 ч.ч. топла вода, посолява се на вкус и се вари, докато кипне. Тогава се връща изпърженият дроб, налива се доматеният сок и се вари половин час. Ястието се поднася поръсено с черния пипер и нарязания на ситно магданоз.