О т галетата винените топки стават хрупкави. Ако искате да са по-меки, не ги овалвайте в галета, а ги намажете само с яйце. Плънката може да е най-различна. Експериментирайте и направете пълнеж, който най-много би ви се усладил. Винените топки са по-вкусни студени, съветва Йоланта Делибозова–Йоли на yoli-bg.com. Лесно и вкусно, не съвсем по нашенски, но пък много подходящо за сезона.
Винени топки
Необходими продукти за 8 броя:
- 170 мл сухо бяло вино
- 40г масло
- 1/2 ч.л. сол
- 100 г брашно
- 1 яйце
- 40 г ситно нарязана шунка
- 40 г ситно нарязан кашкавал
За панировката:
- 1 разбито яйце
- галета
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка сложете заедно виното, маслото и солта. Щом течността заври изсипете наведнъж брашното и разбъркайте енергично, за да получите еднородно парено тесто. Оставете го да се охлади, след което прибавете яйцето и разбъркайте, докато всичко се спои добре и превърне в гладка маса. Може да ползвате миксер. Разделете тестото на 8 части и с ръце направете малки питки. Ако лепне, леко напудрете ръцете си с брашно. В средата на всяка питка сложете малко шунка и кашкавал. Завийте и оформете топка. Панирайте топките в яйце и галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и загрейте фурната на 200 градуса. Изпечете до златисто за 25-30 минути. Оставете топките да изстинат и поднесете с бяло вино.
Да ви е сладко!