О ще от многото чудесни рецепти на Иван Звездев, този път с тесто и месо, видени на zvezdev.com.
Рогчета с кашкавал и шунка
Необходими продукти:
- 1/2 кг брашно
- 125 г краве масло - 1 пакетче
- 4 с.л. кисело мляко
- 100 г кашкавал
- 10 г шунка
- 2 яйца + 1 жълтък
- 1/2 кубче мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Маята се поръсва със захар и стрива с лъжица. Покрива се с 1 с.л. брашно, налива се 50 мл топла вода и разбърква. оставя се за 10 минути да втаса. Пресява се брашно и оформя на кладенче. Слага се киселото мляко, две яйца и 100 г разтопено масло. Посолява се и изсипва втасалата мая. Замесва се тесто, което трябва да е меко и еластично. Оставя се за 10 минути да почине покрито с фолио. Отпочиналото тесто се разделя на 12 еднакви топчета. Всяко едно топче се разточва в елипсовидна форма и в средата се поставя по малко нарязана на дребно шунка и настърган кашкавал. Затваря се на две и краищата се заострят. Рогчетата се оставят да втасат за около 1 час, след което се намазват с разбит с две лъжици вода жълтък. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна, в по-ниската й част за 19 минути.
Бурито пица с кайма
Необходими продукти:
- 6 пшенични питки тортила (лаваш)
- 300 г кайма
- 2 яйца
- 1/2 ч.л.чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сминдух
- 200 г кашкавал
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В купа се счупват яйца. Слагат се всички подправки и разбъркват добре с вилица. Добавя се каймата и отново се омесва добре. Взема се една тортила и върху нея се нанася от каймата. В средата се поръсва с настърган кашкавал. Така пицата-бурито се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 8-10 минути, като се слага в средата. Може да се изпече и на функция грил или горещ въздух.