0

В кусни и лесни рецепти за баница откриваме на az-gotvia.bg. Всеки може да си ги пригоди към собствения вкус, а и според наличностите в кухнята.

С коприва

Типичен пример за използване на зеленища, като копривата, лесно може да се замени с лапад, спанак, киселец и т.н. – разбира се и вкусът става различен.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 500 г коприва
  • 300 г сирене
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • малко олио

Начин на приготвяне:

Попарваме копривата във вряла вода. Нарязваме я на ситно. Намачкваме корите една по една и ги слагаме в тава. Разбиваме яйцата, добавяме сиренето, млякото, копривата и олиото и поливаме корите. Печем докато се зачерви.

Добруджанска кавърма

Въпреки странното име, това си е класически тип баница със заливка.

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори за баница (от по-дебелите домашни)
  • 150 г сирене
  • 150 г извара
  • 1 ч.ч. кисело мляко - 4,5%
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 кофичка сметана заквасена (200 мл)
  • 125 г масло
  • 5 яйца

Начин на приготвяне:

Тавата се намазва с масло. Взема се кора и ако е кръгла, се подгъват малко двата й края, за да стане правоъгълник. Всяка кора се намазва с разтопено масло, посипва се със смес от сиренето и изварата и се надипля като хармоника. Поставя се в тавата и така се процедира, докато свършат корите. Прави се заливка от останалите продукти. След като се залее с нея баницата, се поставят бучки от останалото масло. Пече се до зачервяване.

Със спанак и сирене

Вариантът тук е на банички, иначе техниката е същата като за голяма баница.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1/2 пакетче масло
  • 350 г краве сирене
  • 2 яйца
  • 2 пълни шепи пресен спанак или около 200 г замразен
  • 1 щипка захар
  • олио
  • по желание – семена за поръска

Начин на приготвяне:

Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар, после разбъркваме. Спанакът задушаваме - ако е пресен, само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине. Взимаме две кори, по между им мажем с разтопено масло, също и горния лист, в средата поставяме малко от плънката и навиваме на рулце. В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло (за по-златисто - може и с разбит жълтък) и печем във фурната на 200 градуса. По желание поръсваме със семена.

С ябълка и бяло вино

Вариант, в който си личат заемките от Централна Европа, но пак си е баница.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 6 ябълки
  • 1 к.ч. боров мед
  • 1 к.ч. бяло вино
  • канела
  • масло

Начин на приготвяне:

Настъргваме ябълките и добавяме меда, виното и канелата. В тавичка, намазана с масло, слагаме две кори, върху тях слагаме от плънката, пак кори, и така докато свършат продуктите, като завършваме с кори. Намазваме с меко масло. По желание поръсваме с ленено семе или сусам. Печем до зачервяване.

Със заливка

Необходими продукти:

  • 1 пакет с точени кори
  • 250 г сирене
  • 5 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 1 препълнена ч.л. брашно
  • олио
  • масло

Начин на приготвяне:

В голяма купа натрошавате сиренето, чуквате две яйца и разбърквате добре. В намазнена тава слагате един двоен лист от точените кори, поръсвате със сместа от сиренето, поръсвате и със струйка олио и слагате следващия двоен лист кора. Поръсвате отново и така, докато свършат. Накрая стърчащите краища или ги премахвате или ги сгъвате навътре. След това нарязвате баницата и правите заливка от останалите три яйца, кисело мляко, сода и брашно. Отгоре слагате парченца масло и печете при 200 градуса до зачервяване.

С халва

Ориенталски тип, добре познат у нас, характерен и за Турция и Гърция.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • олио за намазване на корите и тавата

За плънката:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. лимонада
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. смлени орехови ядки
  • 1 м тахан халва (400 г)

За сиропа:

  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Намазва се тавата с олио, намазваме две кори с олио, нанасяме в единия край 2-3 с.л. от плънката, завиваме на руло и редим в тавата и така и другите кори. Печем в загрята фурна 180 градуса за 20 минути. След като се изпече, се залива със студения сироп.

По гръцки

Баницата с грис е характерна за южните части на родината, като се смята, че е заемка от гръцки варианти. Ето една типично гръцка рецепта и една за дудник, какъвто правят из Родопите.

Необходими продукти:

  • 500 грама кори за баница
  • 1/2 ч.ч. масло за мазане на корите

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. грис (ситен)
  • 5 яйца
  • 3 с.л. масло
  • 2 ванилии

За сиропа:

  • 3 и 1/2 ч.ч. захар
  • 2 и 1/2 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 лимонова кора

Начин на приготвяне:

Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно, като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се, докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умерено загрята фурна за около 30 минути.

Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкишът. Някои не слагат в сиропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но други се придържат към рецептата. След като се изпече баницата с грис, се полива с изстиналия сироп.

Дудник

Необходими продукти за форма с диаметър 22-24 см:

  • 2 яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1/3 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 125 г грис
  • 150 г сирене
  • 3 листа кори за баница
  • масло за намазване

Начин на приготвяне:

От всички продукти, без корите и маслото, се приготвя хомогенна смес. В намазнена форма се слагат две кори за баница, като краищата им трябва да стърчат извън формата. Върху тях се изсипва приготвената плънка. Отгоре се поставя и третата кора и краищата на всичките кори се завиват да покрият сместа. Поставят се на няколко места парченца масло и дудникът се слага да се пече в загрята фурна, но на ниска температура, за да не прегорят корите. Готовността се проверява с клечка за зъби. Пече се поне 30 минути.