0

К опривата е от най-древните използвани продукти от човечеството както в готварството, така и за лек и красота. Поне от 8 хилядолетия готвим с нея. Ето няколко идеи от gotvach.bg.

Качамак със сирене

Необходими продукти:

  • 1/2 пакет (200 г) царевичен грис
  • 1 ч.ч. листа коприва
  • 2 1/2 водни чаши вода
  • 2 равни ч.л. хималайска сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер 
  • 1 ч.л. шарлан (нерафинирано студенопресовано слънчогледово олио – ако нямате, обикновено олио или зехтин също стават)
  • сирене за поръсване
  • 2 ч.ч. гореща вода за попарване

Начин на приготвяне:

Прясно набраната коприва попарваме с гореща вода, след малко я отцеждаме и нарязваме на ситно. Наливаме 2 чаши вода в тенджерка да заври. Когато кипне, добавяме хималайската сол, шарлан и копривата. При непрекъснато бъркане с бъркалка (най-добре да е телена) сипваме бавно царевичния грис и се стараем да не се образуват бучки. Като се сгъсти, наливаме още половин чаша вода, за да се получи хомогенна смес. Подправяме с черен пипер (хубаво е да не добавяме много подправки, за да изпъкне копривата със своя ароматен вкус). Разстиламе приготвената полента в малка тавичка или плоска купа (добре е да е леко влажен съд или намазан с шарлан). Изравняваме повърхността и оставяме качамака с коприва да се стяга - от 15 до 30 минути. След това обръщаме с облата страна нагоре в чинията, с която ще поднесем ястието. Поръсваме със сирене. Нарязваме на триъгълни парчета като торта.

Омлет

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 3-4 с.л. вода от бланшираната коприва
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 с.л. кисело мляко
  • натрошено сирене
  • 10 пресни връхчета коприва
  • олио за тигана

Начин на приготвяне:

Връхчета коприва се попарват за кратко в гореща вода да омекнат. Изваждат се, отцедени се нарязват на ситно. В купа се разбиват яйцата с лъжици от водата на копривата и киселото мляко. Добавят се сол, черен пипер и нарязана коприва. Загрява се малко олио в тиган, сипваме сместа и на слаб огън се пече от едната страна, като леко се повдига от краищата, тиганът се накланя, течната смес да отива отдолу. Повдига се с метална широка лопатка и когато добие хубав златист цвят, се обръща върху голяма чиния или капак. Връщаме апетитния омлет в тигана да се запече от другата страна. Изважда се, в едната половина поръсваме натрошено сирене, покрива се с другата половина и сервираме омлета със сирене и коприва с краставички.

Баница

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 300 г коприва
  • 300 г сирене
  • 4 яйца
  • олио

Начин на приготвяне:

Копривата се измива, попарва се във вряла вода и се изважда с решетеста лъжица в сито да се отцеди. Наситнява се с нож. В купа се натрошава сиренето, прибавят се разбитите яйца и копривата. Това е плънката за баницата. Вземаме тавата. Отваряме пакета с корите. Слагаме олио на дъното и размазваме с ръка. Слагаме първата кора. Следват другите, като между тях мажем олио, за да не се слепят. Плънката я разпределяме на две места. След като сложим и последното листо, разрязваме баницата на ромбоиди и я печем до готовност.

Със сирене и поширани яйца

Необходими продукти:

  • 200 г коприва
  • 200 г сирене
  • 2 яйца
  • 1 връзка зелен лук
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

Копривата се почиства добре от дръжките и се измива. (Използвайте ръкавици!) Попарва се с вряла вода, която се изхвърля, и копривата се измива. Запържете я заедно със сиренето и подправките. Долейте 1 ч.ч. вода към копривата със сирене. Щом заври, чукнете яйцата и без да бъркате, сложете капак. Оставете яйцата да се пошират и сервирайте коприва със сирене и поширани яйца.

Разядка

Необходими продукти:

  • 150 г сирене
  • 1 шепа коприва
  • 2 зелени чушки
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • 2 с.л. лютеница (едро смляна)
  • 5-6 с.л цедено мляко

Начин на приготвяне:

Копривата се попарва с вряла вода за няколко минути и след това се охлажда. Чушките се нарязват на дребно и се поставят в купа, към тях се добавят и ситно нарязаните лук и чесън, лютеницата и млякото и към тях се натрошава сиренето. Слага се на ситно нарязаната коприва и разядката се разбърква.

Панирана с бира

Необходими продукти:

  • около 500 г връхчета коприва
  • 1-2 яйца
  • брашно
  • бира
  • олио

Начин на приготвяне:

Измиват се връхчетата от коприва и последователно се панират в сместа, която е приготвена от яйцата, брашното и бирата. Сместа трябва да е с гъстотата на боза. Изпържват се в силно сгорещено олио и се поднасят веднага.

Яхния с нахут

Необходими продукти:

  • 400 г сварен (консервиран) нахут
  • 5 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 150 г връхчета коприва
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • джоджен
  • девесил

Начин на приготвяне:

Почистете добре копривата и я бланширайте във вряща вода за 1-2 минути, колкото да омекне. След това я отцедете и нарежете на ситно. Нарежете също лука и морковите. Загрейте олиото и задушете лука и морковите за няколко минути. Прибавете сварения и отцеден нахут, лъжица брашно, червен и черен пипер и разбъркайте. Налейте около литър гореща вода и оставете постната яхния да къкри 15 минути. След това добавете копривата, пресните джоджен и девесил, както и сол на вкус. Гответе постната яхния с коприва и нахут още 10 минути, след което сервирайте.

Кекс

Необходими продукти:

  • 5 стръкчета коприва
  • 100 г сирене
  • 200 г брашно
  • 2 яйца
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 100 мл олио
  • подправки - мащерка, шарена сол
  • 20 г кашкавал
  • 1 бакпулвер
  • сол

Начин на приготвяне:

Копривата се почиства, кипва във вода и се почиства, като остават само листата. Претриват се със сол. Сиренето се натрошава на малки бучки. Яйцата се разбиват с щипка сол и към тях се прибавят горните продукти. Брашното се смесва с бакпулвера и подправките и се добавя към сместа. Накрая се добавя олиото, бърка се, докато стане хомогенна смес. Поставя се в предварително намазнена и набрашнена форма. Поръсва се с кашкавал, нарязан на ситно. Соленият кекс се пече 45 минути на 180 градуса.