К опривата е от най-древните използвани продукти от човечеството както в готварството, така и за лек и красота. Поне от 8 хилядолетия готвим с нея. Ето няколко идеи от gotvach.bg.
Качамак със сирене
Необходими продукти:
- 1/2 пакет (200 г) царевичен грис
- 1 ч.ч. листа коприва
- 2 1/2 водни чаши вода
- 2 равни ч.л. хималайска сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. шарлан (нерафинирано студенопресовано слънчогледово олио – ако нямате, обикновено олио или зехтин също стават)
- сирене за поръсване
- 2 ч.ч. гореща вода за попарване
Начин на приготвяне:
Прясно набраната коприва попарваме с гореща вода, след малко я отцеждаме и нарязваме на ситно. Наливаме 2 чаши вода в тенджерка да заври. Когато кипне, добавяме хималайската сол, шарлан и копривата. При непрекъснато бъркане с бъркалка (най-добре да е телена) сипваме бавно царевичния грис и се стараем да не се образуват бучки. Като се сгъсти, наливаме още половин чаша вода, за да се получи хомогенна смес. Подправяме с черен пипер (хубаво е да не добавяме много подправки, за да изпъкне копривата със своя ароматен вкус). Разстиламе приготвената полента в малка тавичка или плоска купа (добре е да е леко влажен съд или намазан с шарлан). Изравняваме повърхността и оставяме качамака с коприва да се стяга - от 15 до 30 минути. След това обръщаме с облата страна нагоре в чинията, с която ще поднесем ястието. Поръсваме със сирене. Нарязваме на триъгълни парчета като торта.
Омлет
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 3-4 с.л. вода от бланшираната коприва
- сол на вкус
- черен пипер
- 1 с.л. кисело мляко
- натрошено сирене
- 10 пресни връхчета коприва
- олио за тигана
Начин на приготвяне:
Връхчета коприва се попарват за кратко в гореща вода да омекнат. Изваждат се, отцедени се нарязват на ситно. В купа се разбиват яйцата с лъжици от водата на копривата и киселото мляко. Добавят се сол, черен пипер и нарязана коприва. Загрява се малко олио в тиган, сипваме сместа и на слаб огън се пече от едната страна, като леко се повдига от краищата, тиганът се накланя, течната смес да отива отдолу. Повдига се с метална широка лопатка и когато добие хубав златист цвят, се обръща върху голяма чиния или капак. Връщаме апетитния омлет в тигана да се запече от другата страна. Изважда се, в едната половина поръсваме натрошено сирене, покрива се с другата половина и сервираме омлета със сирене и коприва с краставички.
Баница
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 300 г коприва
- 300 г сирене
- 4 яйца
- олио
Начин на приготвяне:
Копривата се измива, попарва се във вряла вода и се изважда с решетеста лъжица в сито да се отцеди. Наситнява се с нож. В купа се натрошава сиренето, прибавят се разбитите яйца и копривата. Това е плънката за баницата. Вземаме тавата. Отваряме пакета с корите. Слагаме олио на дъното и размазваме с ръка. Слагаме първата кора. Следват другите, като между тях мажем олио, за да не се слепят. Плънката я разпределяме на две места. След като сложим и последното листо, разрязваме баницата на ромбоиди и я печем до готовност.
Със сирене и поширани яйца
Необходими продукти:
- 200 г коприва
- 200 г сирене
- 2 яйца
- 1 връзка зелен лук
- олио
- сол
- черен пипер
- червен пипер
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства добре от дръжките и се измива. (Използвайте ръкавици!) Попарва се с вряла вода, която се изхвърля, и копривата се измива. Запържете я заедно със сиренето и подправките. Долейте 1 ч.ч. вода към копривата със сирене. Щом заври, чукнете яйцата и без да бъркате, сложете капак. Оставете яйцата да се пошират и сервирайте коприва със сирене и поширани яйца.
Разядка
Необходими продукти:
- 150 г сирене
- 1 шепа коприва
- 2 зелени чушки
- 1 стрък пресен чесън
- 1 стрък пресен лук
- 2 с.л. лютеница (едро смляна)
- 5-6 с.л цедено мляко
Начин на приготвяне:
Копривата се попарва с вряла вода за няколко минути и след това се охлажда. Чушките се нарязват на дребно и се поставят в купа, към тях се добавят и ситно нарязаните лук и чесън, лютеницата и млякото и към тях се натрошава сиренето. Слага се на ситно нарязаната коприва и разядката се разбърква.
Панирана с бира
Необходими продукти:
- около 500 г връхчета коприва
- 1-2 яйца
- брашно
- бира
- олио
Начин на приготвяне:
Измиват се връхчетата от коприва и последователно се панират в сместа, която е приготвена от яйцата, брашното и бирата. Сместа трябва да е с гъстотата на боза. Изпържват се в силно сгорещено олио и се поднасят веднага.
Яхния с нахут
Необходими продукти:
- 400 г сварен (консервиран) нахут
- 5 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 150 г връхчета коприва
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- черен пипер
- сол
- джоджен
- девесил
Начин на приготвяне:
Почистете добре копривата и я бланширайте във вряща вода за 1-2 минути, колкото да омекне. След това я отцедете и нарежете на ситно. Нарежете също лука и морковите. Загрейте олиото и задушете лука и морковите за няколко минути. Прибавете сварения и отцеден нахут, лъжица брашно, червен и черен пипер и разбъркайте. Налейте около литър гореща вода и оставете постната яхния да къкри 15 минути. След това добавете копривата, пресните джоджен и девесил, както и сол на вкус. Гответе постната яхния с коприва и нахут още 10 минути, след което сервирайте.
Кекс
Необходими продукти:
- 5 стръкчета коприва
- 100 г сирене
- 200 г брашно
- 2 яйца
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. заквасена сметана
- 100 мл олио
- подправки - мащерка, шарена сол
- 20 г кашкавал
- 1 бакпулвер
- сол
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства, кипва във вода и се почиства, като остават само листата. Претриват се със сол. Сиренето се натрошава на малки бучки. Яйцата се разбиват с щипка сол и към тях се прибавят горните продукти. Брашното се смесва с бакпулвера и подправките и се добавя към сместа. Накрая се добавя олиото, бърка се, докато стане хомогенна смес. Поставя се в предварително намазнена и набрашнена форма. Поръсва се с кашкавал, нарязан на ситно. Соленият кекс се пече 45 минути на 180 градуса.