0

Л ятото е сезонът, когато най-много се ходи на ресторант, но това не отменя вечния въпрос какво можем да сготвим у дома. Идеи за това как сами да си направим кулинарно вълшебство намираме от рецептите на Кулинарен журнал в gotvetesmen.com.

Рататуй - гювеч по френски

Продукти:

4 домата

3 глави кромид

1 червена чушка

1 жълта чушка

2 патладжана

2 тиквички

сол на вкус

1 лимон

2 с. л. зехтин

1 скилидка чесън

1 с. л. масло

млян черен пипер на вкус

няколко листа босилек

1 ч. л. провансалски билки - розмарин, мащерка, градински чай, джоджен, риган, чубрица

Приготвяне: Пуснете доматите за кратко във вряща вода, извадете и ги обелете. Кромида и чушките нарежете на кубчета, а необелените патладжани и тиквичките - на кръгчета. Поръсете със сол и лимонов сок нарязаните зеленчуци и ги оставете в гевгир за около 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. Запържете за кратко в зехтина нарязания на ситно чесън, след което добавете и останалите зеленчуци. Запържете ги за около една минута и ги извадете от съда. Нарязаните на ситно домати варете самостоятелно, докато им изври водата. В съда върнете леко запържените зеленчуци и доматите, добавете маслото и подправките и варете до пълна готовност на всички зеленчуци. Сервирайте ястието топло, украсено със стрък мащерка и поръсено по желание с настъргано меко сирене.

Мусака на пръстени по гръцки

Продукти:

600-700 г пилешко филе

сол на вкус

500 г картофи

оцет на вкус

2 с. л. олио

1/2 връзка магданоз

1 глава кромид

2-3 червени чушки

2-3 зелени чушки

2 моркова

100 г грах

200 г ориз

300-400 г кашкавал

Приготвяне: Сварете пилешкото филе в подсолена вода, извадете го, отцедете и го нарежете на кубчета. Сварете и картофите, а щом изстинат, ги нарежете и разбъркайте със сол, оцет, олио и наситнените магданоз и кромид. Задушете в малко олио всички останали зеленчуци и добавете ориза. Щом той омекне, свалете съда от огъня. В средата на кръгла тава поставете купчинка от пилешкото филе. Около нея подредете картофената салата и около нея направете пръстен от ориза. Повторете, докато свършат продуктите или мястото в тавата.

Прецедете бульона от пилешкото филе, залейте продуктите, колкото леко да се покрият с течността и сложете тавата във фурната. Запечете ястието при температура 200 градуса за около 30 минути. Извадете го, поръсете с настъргания кашкавал и отново запечете за кратко, докато кашкавалът се зачерви приятно. Сервирайте с пъстра салата.

Вместо ориз със зеленчуци, може да използвате и готов микс от зеленчуци, а за по-добър вкус да прибавите чаена лъжичка къри.

Дроб сарма в палачинка

Продукти:

За палачинките:

3 яйца

1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко

200 г брашно

1 щипка сода бикарбонат

2 с. л. олио

За плънката:

250-300 г гъби

1/4 ч. ч. олио

1-2 глави кромид

1 ч. ч. ориз

сол на вкус

2 скилидки чесън

1 ч. л. червен пипер

по 1/2 връзка копър и магданоз (може и по-малко)

1 кубче гъбен бульон в 250 мл топла вода

1 с. л. масло

За заливката:

2 яйца

1 ч. ч. прясно мляко

сол на вкус

Приготвяне: От яйцата, млякото и брашното, разбъркано със содата, пригответе гъста като боза каша. От нея в голям тиган със загрятото олио изпържете 7-8 палачинки.

За плънката почистете гъбите, нарежете ги на ситно и ги изпържете заедно със ситно нарязания кромид в загрятото олио. 3. Прибавете ориза, налейте 2 и 1/2 ч. ч. вода, поръсете със сол и оставете да ври на тих огън. Щом се попие цялата течност, свалете плънката от огъня и я подправете с червения пипер и ситно нарязаните копър и магданоз. Във всяка палачинка сложете по малко от готовата плънка и свийте като сарма. Наредете ги в леко намаслена тавичка, залейте с топъл гъбен бульон и разтопено масло и сложете да се пекат в умерена фурна.

Разбийте яйцата в млякото, посолете и щом сармите се зачервят, ги полейте със заливката. Върнете тавичката във фурната, колкото заливката да се стегне и дроб-сърмата да се зачерви.

Запечени патладжани с кайма и гъби

Продукти:

700 г патладжани

500 г кайма

250 г пресни гъби

2 глави кромид

3 скилидки чесън

2 с. л. кориандър

2 с. л. джоджен

500 г домати от консерва

2-3 с. л. олио за запържване

1 ч. л. кимион

1 ч. л. бахар

1 ч. л. къри

1 кубче бульон по избор

Приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгчета, натрийте ги със сол и оставете да престоят 30 минути. Измийте ги, подсушете и запържете в загрятото олио от двете страни до златисто. Запържете каймата в същата мазнина, прибавете подправките и солта.. В отделен съд запържете кромида до златисто, добавете гъбите, сол, черен пипер и пържете около две минути. Пасирайте доматите. В тава наредете слой патладжани, кайма, гъби, патладжани. Залейте с доматите и печете в загрята до 200 градуса фурна до готовност.