Л ятото е сезонът, когато най-много се ходи на ресторант, но това не отменя вечния въпрос какво можем да сготвим у дома. Идеи за това как сами да си направим кулинарно вълшебство намираме от рецептите на Кулинарен журнал в gotvetesmen.com.
Рататуй - гювеч по френски
Продукти:
4 домата
3 глави кромид
1 червена чушка
1 жълта чушка
2 патладжана
2 тиквички
сол на вкус
1 лимон
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с. л. масло
млян черен пипер на вкус
няколко листа босилек
1 ч. л. провансалски билки - розмарин, мащерка, градински чай, джоджен, риган, чубрица
Приготвяне: Пуснете доматите за кратко във вряща вода, извадете и ги обелете. Кромида и чушките нарежете на кубчета, а необелените патладжани и тиквичките - на кръгчета. Поръсете със сол и лимонов сок нарязаните зеленчуци и ги оставете в гевгир за около 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. Запържете за кратко в зехтина нарязания на ситно чесън, след което добавете и останалите зеленчуци. Запържете ги за около една минута и ги извадете от съда. Нарязаните на ситно домати варете самостоятелно, докато им изври водата. В съда върнете леко запържените зеленчуци и доматите, добавете маслото и подправките и варете до пълна готовност на всички зеленчуци. Сервирайте ястието топло, украсено със стрък мащерка и поръсено по желание с настъргано меко сирене.
Мусака на пръстени по гръцки
Продукти:
600-700 г пилешко филе
сол на вкус
500 г картофи
оцет на вкус
2 с. л. олио
1/2 връзка магданоз
1 глава кромид
2-3 червени чушки
2-3 зелени чушки
2 моркова
100 г грах
200 г ориз
300-400 г кашкавал
Приготвяне: Сварете пилешкото филе в подсолена вода, извадете го, отцедете и го нарежете на кубчета. Сварете и картофите, а щом изстинат, ги нарежете и разбъркайте със сол, оцет, олио и наситнените магданоз и кромид. Задушете в малко олио всички останали зеленчуци и добавете ориза. Щом той омекне, свалете съда от огъня. В средата на кръгла тава поставете купчинка от пилешкото филе. Около нея подредете картофената салата и около нея направете пръстен от ориза. Повторете, докато свършат продуктите или мястото в тавата.
Прецедете бульона от пилешкото филе, залейте продуктите, колкото леко да се покрият с течността и сложете тавата във фурната. Запечете ястието при температура 200 градуса за около 30 минути. Извадете го, поръсете с настъргания кашкавал и отново запечете за кратко, докато кашкавалът се зачерви приятно. Сервирайте с пъстра салата.
Вместо ориз със зеленчуци, може да използвате и готов микс от зеленчуци, а за по-добър вкус да прибавите чаена лъжичка къри.
Дроб сарма в палачинка
Продукти:
За палачинките:
3 яйца
1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
200 г брашно
1 щипка сода бикарбонат
2 с. л. олио
За плънката:
250-300 г гъби
1/4 ч. ч. олио
1-2 глави кромид
1 ч. ч. ориз
сол на вкус
2 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
по 1/2 връзка копър и магданоз (може и по-малко)
1 кубче гъбен бульон в 250 мл топла вода
1 с. л. масло
За заливката:
2 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
сол на вкус
Приготвяне: От яйцата, млякото и брашното, разбъркано със содата, пригответе гъста като боза каша. От нея в голям тиган със загрятото олио изпържете 7-8 палачинки.
За плънката почистете гъбите, нарежете ги на ситно и ги изпържете заедно със ситно нарязания кромид в загрятото олио. 3. Прибавете ориза, налейте 2 и 1/2 ч. ч. вода, поръсете със сол и оставете да ври на тих огън. Щом се попие цялата течност, свалете плънката от огъня и я подправете с червения пипер и ситно нарязаните копър и магданоз. Във всяка палачинка сложете по малко от готовата плънка и свийте като сарма. Наредете ги в леко намаслена тавичка, залейте с топъл гъбен бульон и разтопено масло и сложете да се пекат в умерена фурна.
Разбийте яйцата в млякото, посолете и щом сармите се зачервят, ги полейте със заливката. Върнете тавичката във фурната, колкото заливката да се стегне и дроб-сърмата да се зачерви.
Запечени патладжани с кайма и гъби
Продукти:
700 г патладжани
500 г кайма
250 г пресни гъби
2 глави кромид
3 скилидки чесън
2 с. л. кориандър
2 с. л. джоджен
500 г домати от консерва
2-3 с. л. олио за запържване
1 ч. л. кимион
1 ч. л. бахар
1 ч. л. къри
1 кубче бульон по избор
Приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгчета, натрийте ги със сол и оставете да престоят 30 минути. Измийте ги, подсушете и запържете в загрятото олио от двете страни до златисто. Запържете каймата в същата мазнина, прибавете подправките и солта.. В отделен съд запържете кромида до златисто, добавете гъбите, сол, черен пипер и пържете около две минути. Пасирайте доматите. В тава наредете слой патладжани, кайма, гъби, патладжани. Залейте с доматите и печете в загрята до 200 градуса фурна до готовност.