0

Й оланта Делибозова-Йоли винаги предлага прекрасни рецепти на почитателите си, този път използва и уреди като еър фрайър и мултикукър, още на yoli-bg.com.

Маслен лаврак

Необходими продукти за 2 порции:

  • 1 лаврак
  • сол

За пълнежа:

  • 40 г меко масло
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 3 ситно нарязани филенца аншоа
  • черен пипер

За соса:

  • 1 с.л. едрозърнеста горчица
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 1 равна ч.л. мед
  • 2-3 с.л. пълномаслена течна сметана
  • сол
  • черен пипер

Друго:

  • 1 с.л. зехтин
  • кухненски канап

Начин на приготвяне:

Филетирайте рибата на две половини по дължина. Посолете. В купичка разбъркайте съставките за пълнежа. Намажете едното филе, като оставите 1 ч.л. от маслото. Похлупете с другата половина от рибата и на няколко места я пристегнете с кухненски канап. Разрежете рибата на две. В тиган с незалепващо покритие на среден огън загрейте зехтина. Запечатайте в него рибата от двете страни до златисто. Прехвърлете я в тавичка и запечете в загрята на 200 градуса фурна за 8-10 минути.

Докато рибата се пече, пригответе соса. В маслото, останало в тигана, налейте виното. Изчакайте 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Добавете горчицата, меда и сметаната. Посолете и поръсете с черен пипер. Гответе 1-2 минути на тих огън без капак. След това махнете тигана от огъня и добавете отделената лъжичка магданозено масло. Разбъркайте. Извадете рибата от фурната и отстранете конците. Сервирайте със сос и гарнитура по избор. Да ви е сладко!

Съвети: Рибата може да се приготви и в комбиниран мултикукър, като първо се запържи на програма „Сотиране“. Със същата програма се прави и сосът. Рибата се запича за 5 минути в еър фрайър.

Къдрави тиквички

Необходими продукти:

  • 2 малки тиквички
  • сол
  • шепа листа магданоз - ненарязани
  • 1 с.л. черен сусам
  • 2 с.л. сушен лук
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1 ч.л. червен пипер - лют, сладък или пушен
  • 1/2 ч.л. къри или куркума
  • 3 с.л. брашно
  • 1 белтък
  • друго - олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на много тънки кръгчета. Най-лесно става с ренде мандолина. Посолете ги и ги оставете за 15 минути, докато отпуснат водата си. Изстискайте с ръце тиквичките максимално добре. Сложете ги в купа и прибавете всички останали продукти. Разбъркайте добре и в загрято олио сипвайте с лъжица малки купчинки от сместа. Изпържете ги до зачервяване от двете страни. Поднесете със сос по желание. Да ви е сладко!

Съвети: Само с белтък тиквичките стават по-хрупкави. Също са чудесни изпечени в еър фрайър. В този случай сложете в сместа 1-2 с.л. олио и покрийте дъното на уреда с лист хартия за печене. Това, което ще сложите в сместа, зависи само от вашите предпочитания. Сгответе тиквичките с аромати, които най-много харесвате към тях, и ги поднесете с любимия си сос.

Парти хапки с бекон

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ситно нарязан розмарин (може и сушен, както и други подправки по ваш вкус)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 40 г настърган пармезан или друго ароматно сирене
  • 100 г сурово-пушен бекон на малки кубчета
  • 1 яйце
  • 40 г зехтин
  • 65 г течна пълномаслена сметана

Начин на приготвяне:

Сложете заедно в купа всички продукти. Разбъркайте с лъжица, а след това с ръце омесете гладко тесто. Това е. Нужни са ви 2 минути. Направете тестото на фитили. Всеки фитил нарежете на малки хапки, не по-големи от лешник. Включете еър фрайър на програма „Печене“ (Bake). Настройте температурата на 180 градуса и време за готвене 10 минути. След като уредът издаде звуков сигнал, че е достигнал нужната температура и след изписване Cooking на дисплея, сложете хапките в кошницата. Може да ги изпечете на два пъти или наведнъж. Ако ги искате по-препечени, увеличете времето за готвене с още 2 минути. Поднесете ги към бира или бяло вино. Да ви е сладко!

Дебели палачинки с грис

Необходими продукти за около 8-10 палачинки:

  • 300 мл прясно мляко
  • 300 мл топла вода
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 ч.л. течен мед
  • 125 г пшеничен грис
  • 300 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 яйце, размер L
  • Друго - масло за намазване

Начин на приготвяне:

Смесете заедно всички продукти в голяма купа и разбийте добре с миксер. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло място за около 40 минути, докато маята се активира и шупне. За по-бързо може да подгреете фурната на 50 градуса и да сложите купата вътре. След като по тестото се образуват мехурчета, може да приготвите палачинките по познатия начин. Печете ги на среден огън в тиган с незалепващо покритие, намазан с малко масло. Слагайте по един пълен черпак в тигана. Палачинките трябва да са дебели и съответно изискват по-дълго време за готвене. Огънят не трябва да е силен, регулирайте го спрямо вашия котлон. По-добре е да ги приготвите на слаб до среден огън, вместо да прегорят бързо и вътре да останат сурови. Намазвайте палачинките с масло при обръщане в тигана, както и след като ги извадите в чиния. Както се казва, колкото повече масло, толкова по-вкусно! Да ви е сладко!