Н яколко идеи за нещо лесно и апетитно в сезона на тиквичките, например толкова българско ястие като тиквички плакия или пък бюрек с тиквички. Но на нов глас, забелязани в gotvach.bg.
Плакия
Продукти:
- 2 кг тиквички
- 5-6 глави лук
- 1 ч.ч. олио
- 1 връзка магданоз/копър
- 4-5 домата
- 2-3 пиперки
- няколко скилидки чесън
- 1 ч.ч. брашно
- оцет
- лимони
- сол
- черен пипер по желание
Приготвяне:
Почистените тиквички нарежете на кубчета или филийки. Смесете ситно нарязаните лук, магданоз, нарязаните пиперки и чесън. Посолете със сол и черен пипер, ако използвате такъв. В тавичка или гювеч подредете ред тиквички, пласт зеленчукова смес. След като подредите всички продукти, отгоре покрийте с обелени филийки домати и лимони. Залейте с гореща вода и олио и сложете да се изпече. Щом е почти готово, полейте ястието с 1 с.л. разредено с вода брашно и лъжица оцет.
Бюрек
Продукти:
- 4 тиквички
- 250 г сирене
- 3-4 стръка копър
- 3 яйца
- 1ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. галета
- сол
- 1 ч.ч. за пържене олио
Приготвяне:
Внимателно нарежете тиквичките на дължина на филии или на кръгчета с дебелина около 1 см. Леко ги осолете и ги оставете около 10 минути да се отцедят. Загрейте мазнината и изпържете тиквичките. Извадете ги върху салфетка, за да попият излишната мазнина. В дълбока купа намачкайте сиренето. Добавете наситнения копър и 1 яйце. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Нанесете слой смес върху една от тиквичките и отгоре покрийте с друга филия. Направете така с всички тиквички до изчерпваме на сместа. Притиснете тиквичките леко, за да залепнат, след което ги потопете последователно в брашно, предварително разбитите 2 яйца и после в галетата. Изпържете до златисто от двете страни. Сервират се със сос по избор.
Подлютени
Продукти:
- 2 тиквички
- 2 стръка пресен чесън
- 3 стръкчета копър
- 3 стръкчета магданоз
- сол
- 5 с.л. олио
- брашно
- 5 с.л. люта лютеница
Приготвяне:
Тиквичките ги нарязваме на колелца, след това ги поръсваме със сол и ги овалваме в брашно и ги пържим в тиган на котлон от всяка страна и ги редим в чиния. След като са готови, вземаме и в отделна купа нарязваме магданоза и копъра на ситно, рендосваме чесъна и добавяме лютата лютеница и 5 лъжици олио и разбъркваме. След това вземаме малка тава, в която редим тиквички и отгоре по малко от сместа – така, докато свърши. След това сервираме.
Бирени
Продукти:
- 1 тиквичка - около 300 г
- 100 мл бира
- 4 с.л. брашно
- олио за пърженето
Приготвяне:
Тиквичката се разрязва по дължина, посолява се и се оставя да се отцеди 15 минути. Брашното и бирата се разбъркват до получаване на гъста каша. Загрява се олио, тиквичките се потапят в кашата и се пържат до златисто. Сервират се с чеснов сос и бира за преглъщане.
Пармезанени
Продукти:
4 тиквички
1 пакет кайма за принцеси
1 морков
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лют (кайенски) пипер по желание
сладък червен пипер
черен пипер
сол
магданоз
настърган пармезан за поръсване
Приготвяне:
Измих 4 тиквички, изрязах опашките и разделих на 2 по дължина. Издълбах с лъжица вътрешността и наредих в тавичка. Нарязах един морков на ситно, добавих пакетче кайма за принцеси (тя я овкусена) и ги позапържих с малко мазнина. Добавих и половин глава лук и 2 скилидки чесън. Поръсих с щипка кайенски пипер, сладък червен пипер и черен пипер. Когато каймата стана на трохи, добавих 2 с.л. доматено пюре и малко водичка. Накрая добавих и ситно нарязан магданоз. Когато сосът се сгъсти, махнах тигана от котлона и с лъжица напълних тиквичките. Изсипах един пръст подсолена вода в тавичката и мушнах в загрята на макс фурна. Когато се запекоха, ги извадих, поръсих обилно с настърган пармезан и върнах да се запекат. Ако нямате пармезан, нашият български кашкавал ще свърши същата вкусна работа.