Н аправо да си оближеш пръстите с вкусотиите, които приготвя Йоланта Делибозова–Йоли. Ето някои примери за това, видени на yoli-bg.com.
Свински врат с домати
Необходими продукти за 6-8 порции:
- 1 парче свински врат без кост (около 1,5 кг)
- сол
- 1 глава счукан чесън
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 с.л. сушен босилек
- 1 с.л. смлян черен пипер
- 2 с.л. олио
- 2 домата на кръгчета
- 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на филии, без да ги прерязвате до долу. Осолете го отвън и в прорезите. В купичка разбъркайте чесъна, магданоза, босилека, черния пипер и олиото. Намажете джобовете на месото с чесновата паста и във всеки сложете по едно-две кръгчета домат. Сложете месото върху голям лист алуминиево фолио. Полейте го със зехтина и увийте с фолиото. Пренесете в тава и налейте вода. Изпечете за един час в загрята на 200 градуса фурна. Извадете рулото от фурната и отстранете фолиото, като запазите отделилия се в него сос. Излейте водата от тавата. На нейно място сипете соса. Печете още 40-50 минути на 180 градуса, докато месото се запече апетитно и се сготви напълно. Сервирайте с гарнитура по желание.
Пица полента
Необходими продукти за 4 пици:
- 3 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. царевичен грис за качамак
- 40 г масло
- сол на вкус
- продукти за гарниране на пица
Начин на приготвяне:
В тенджера кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Намалете силата на огъня до умерен и сипете на струйка качамака, като бъркате с бъркалка или дървена лъжица. Гответе под непрекъснато бъркане 2-3 минути на слаб огън. Разделете полентата на четири части. Всяка сипете върху хартия за печене и оформете на кръг. Разточете с точилка и с шпатула направете краищата гладки. Докато е топла полентата, се оформя много лесно. Пренесете в тава (тави) пиците заедно с хартията. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Скариди по сицилиански
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 шепа магданоз, ситно нарязан
- 600 г големи почистени скариди
- 7 с.л. зехтин
- лют червен пипер на вкус
- 120 мл сухо бяло вино
- сол
- 70 г накълцани бадеми
- 30 г пресни хлебни трохи
- 20 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете. В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти, и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана. Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок.
Чеснов сос с бадеми
Необходими продукти:
- 1 голяма глава чесън
- 60 мл прясно мляко
- 2-3 с.л. фино смлени белени бадеми (бадемово брашно)
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 скилидка счукан чесън
- сол и лимонов сок на вкус
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете главата чесън в микровълнова фурна и гответе 30-40 секунди (може да я изпечете и в обикновена фурна или фурничка). Извадете я и обелете скилидките. Сложете ги в тесен висок съд или буркан. Прибавете млякото и пасирайте до гладкост. Сложете бадемите и отново разбийте. Добавете зехтина и скилидката чесън. Овкусете със сол и лимонов сок. Поръсете с магданоз и поднесете.
Да ви е сладко!