0

Н аправо да си оближеш пръстите с вкусотиите, които приготвя Йоланта Делибозова–Йоли. Ето някои примери за това, видени на yoli-bg.com.

Свински врат с домати

Необходими продукти за 6-8 порции:

  • 1 парче свински врат без кост (около 1,5 кг)
  • сол
  • 1 глава счукан чесън
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л. сушен босилек
  • 1 с.л. смлян черен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 2 домата на кръгчета
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на филии, без да ги прерязвате до долу. Осолете го отвън и в прорезите. В купичка разбъркайте чесъна, магданоза, босилека, черния пипер и олиото. Намажете джобовете на месото с чесновата паста и във всеки сложете по едно-две кръгчета домат. Сложете месото върху голям лист алуминиево фолио. Полейте го със зехтина и увийте с фолиото. Пренесете в тава и налейте вода. Изпечете за един час в загрята на 200 градуса фурна. Извадете рулото от фурната и отстранете фолиото, като запазите отделилия се в него сос. Излейте водата от тавата. На нейно място сипете соса. Печете още 40-50 минути на 180 градуса, докато месото се запече апетитно и се сготви напълно. Сервирайте с гарнитура по желание.

Пица полента

Необходими продукти за 4 пици:

  • 3 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. царевичен грис за качамак
  • 40 г масло
  • сол на вкус
  • продукти за гарниране на пица

Начин на приготвяне:

В тенджера кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Намалете силата на огъня до умерен и сипете на струйка качамака, като бъркате с бъркалка или дървена лъжица. Гответе под непрекъснато бъркане 2-3 минути на слаб огън. Разделете полентата на четири части. Всяка сипете върху хартия за печене и оформете на кръг. Разточете с точилка и с шпатула направете краищата гладки. Докато е топла полентата, се оформя много лесно. Пренесете в тава (тави) пиците заедно с хартията. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. 

Скариди по сицилиански

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 шепа магданоз, ситно нарязан
  • 600 г големи почистени скариди
  • 7 с.л. зехтин
  • лют червен пипер на вкус
  • 120 мл сухо бяло вино
  • сол
  • 70 г накълцани бадеми
  • 30 г пресни хлебни трохи
  • 20 г настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете. В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти, и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана. Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок. 

Чеснов сос с бадеми

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава чесън
  • 60 мл прясно мляко
  • 2-3 с.л. фино смлени белени бадеми (бадемово брашно)
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 скилидка счукан чесън
  • сол и лимонов сок на вкус
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете главата чесън в микровълнова фурна и гответе 30-40 секунди (може да я изпечете и в обикновена фурна или фурничка). Извадете я и обелете скилидките. Сложете ги в тесен висок съд или буркан. Прибавете млякото и пасирайте до гладкост. Сложете бадемите и отново разбийте. Добавете зехтина и скилидката чесън. Овкусете със сол и лимонов сок. Поръсете с магданоз и поднесете.

Да ви е сладко!