О ткакто шоколадът навлиза в Европа, той се превръща в продукт на кулинарното вълшебство. На езика на ацтеките „шоколад“ означава „горчива вода“. В Европа се сещат да прибавят и захар. След това на Стария континент шоколадът за пръв път започва да се съчетава и с мляко, което го превръща във върховия сладкарски елемент. И не е нужен повод като Свети Валентин, за да бъдем влюбени в шоколада. Ето идеи по въпроса от gotvach.bg.
Домашен течен
Необходими продукти:
- 300 г захар
- 250 г сухо мляко
- 125 г масло
- 2 с.л. какао
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта, а след това и маслото. В дълбока купа се смесват млякото, какаото и ванилията. На тънка струя се изсипва сиропът, като се бърка усилено, за да не станат бучки. Сместа се изсипва в чашки и се слага в хладилника.
Забележка: Ако шоколадът е рядък, се слага още сухо мляко.
Торта парфе с бисквити
Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. брашно
За парфето:
- 1 пакет бисквити („Роден край“)
- 1 кг (2 кофички) кисело мляко с висока масленост
- 10 с.л. захар
- 1 буркан сладко по избор
- 3 желатина
- 1 буркан компот от кайсии
- 1 шоколад за украса
Начин на приготвяне:
С миксер разбивате яйцата със захарта на пяна. Брашното прибавяте на етапи, като бъркате с шпатула. Печете в ринг със свалящо се дъно, като на дъното поставяте хартия за печене. Печете блата в умерена фурна. Преместете в подходяща чиния и поставяте стената на ринга. Смесвате киселото мляко, смлените бисквити, захарта, сладкото и плода на компота. Разбърквате добре и прибавяте желатина, който предварително сте разтворили в половин ч.ч. сок от компота. Отново разбърквате и сипвате сместа върху блата. Тортата престоява в хладилник, докато стегне желатинът, премахвате ринга и поръсвате с настърган шоколад.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 200 г шоколад
- 200 г масло
- 5 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- ванилия
Начин на приготвяне:
В дълбок съд на водна баня се разтапят шоколадът и маслото. След това сместа се сваля от котлона, добавя се захарта и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. След това се добавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тавичка и се изпича в загрята до 190 градуса фурна. Когато се изпече, се обръща, а по желание може да се украси или най-добре да се залее с шоколадов ганаш.
Орехови целувки
Необходими продукти:
- 2 белтъка
- 100 г захар
- 150 г орехи
За слепване:
- 100 г течен шоколад
- ванилова захар
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг. Към тях на тънка струя прибавете двата вида захар. Разбийте добре до твърди връхчета. Към тях прибавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в пош и шприцовайте сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за около 1 час. Изключете фурната и оставете сладките вътре да изстинат. След като вече са се охладили, ги слепете две по две с течния шоколад. Бройката зависи от това колко големи ще направите сладките.