0

О ткакто шоколадът навлиза в Европа, той се превръща в продукт на кулинарното вълшебство. На езика на ацтеките „шоколад“ означава „горчива вода“. В Европа се сещат да прибавят и захар. След това на Стария континент шоколадът за пръв път започва да се съчетава и с мляко, което го превръща във върховия сладкарски елемент. И не е нужен повод като Свети Валентин, за да бъдем влюбени в шоколада. Ето идеи по въпроса от gotvach.bg.

Домашен течен

Необходими продукти:

  • 300 г захар
  • 250 г сухо мляко
  • 125 г масло
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта, а след това и маслото. В дълбока купа се смесват млякото, какаото и ванилията. На тънка струя се изсипва сиропът, като се бърка усилено, за да не станат бучки. Сместа се изсипва в чашки и се слага в хладилника.

Забележка: Ако шоколадът е рядък, се слага още сухо мляко.

Торта парфе с бисквити

Необходими продукти:

За блата:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. брашно

За парфето:

  • 1 пакет бисквити („Роден край“)
  • 1 кг (2 кофички) кисело мляко с висока масленост
  • 10 с.л. захар
  • 1 буркан сладко по избор
  • 3 желатина
  • 1 буркан компот от кайсии
  • 1 шоколад за украса

Начин на приготвяне:

С миксер разбивате яйцата със захарта на пяна. Брашното прибавяте на етапи, като бъркате с шпатула. Печете в ринг със свалящо се дъно, като на дъното поставяте хартия за печене. Печете блата в умерена фурна. Преместете в подходяща чиния и поставяте стената на ринга. Смесвате киселото мляко, смлените бисквити, захарта, сладкото и плода на компота. Разбърквате добре и прибавяте желатина, който предварително сте разтворили в половин ч.ч. сок от компота. Отново разбърквате и сипвате сместа върху блата. Тортата престоява в хладилник, докато стегне желатинът, премахвате ринга и поръсвате с настърган шоколад.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 200 г шоколад
  • 200 г масло
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

В дълбок съд на водна баня се разтапят шоколадът и маслото. След това сместа се сваля от котлона, добавя се захарта и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. След това се добавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тавичка и се изпича в загрята до 190 градуса фурна. Когато се изпече, се обръща, а по желание може да се украси или най-добре да се залее с шоколадов ганаш.

Орехови целувки

Необходими продукти:

  • 2 белтъка
  • 100 г захар
  • 150 г орехи

За слепване:

  • 100 г течен шоколад
  • ванилова захар

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг. Към тях на тънка струя прибавете двата вида захар. Разбийте добре до твърди връхчета. Към тях прибавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в пош и шприцовайте сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за около 1 час. Изключете фурната и оставете сладките вътре да изстинат. След като вече са се охладили, ги слепете две по две с течния шоколад. Бройката зависи от това колко големи ще направите сладките.