0

О ткакто шоколадът навлиза в Европа, той се превръща в продукт на кулинарното вълшебство. На езика на ацтеките „шоколад“ означава „горчива вода“. В Европа се сещат да прибавят и захар. След това на Стария континент шоколадът за пръв път започва да се съчетава и с мляко, което го превръща във върховия сладкарски елемент. И не е нужен повод като Свети Валентин, за да бъдем влюбени в шоколада. Ето идеи от gotvach.bg.

Домашен течен

Необходими продукти:

  • 300 г захар
  • 250 г сухо мляко
  • 125 г масло
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта, а след това и маслото. В дълбока купа се смесват млякото, какаото и ванилията. На тънка струя се изсипва сиропът, като се бърка усилено, за да не станат бучки. Сместа се изсипва в чашки и се слага в хладилника.

Забележка: Ако шоколадът е рядък, се слага още сухо мляко.

Торта парфе с бисквити

Необходими продукти:

За блата:

  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. брашно

За парфето:

  • 1 пакет бисквити („Роден край“)
  • 1 кг (2 кофички) кисело мляко с висока масленост
  • 10 с.л. захар
  • 1 буркан сладко по избор
  • 3 желатина
  • 1 буркан компот от кайсии
  • 1 шоколад за украса

Начин на приготвяне:

С миксер разбивате яйцата със захарта на пяна. Брашното прибавяте на етапи, като бъркате с шпатула. Печете в ринг със свалящо се дъно, като на дъното поставяте хартия за печене. Печете блата в умерена фурна. Преместете в подходяща чиния и поставяте стената на ринга. Смесвате киселото мляко, смлените бисквити, захарта, сладкото и плода на компота. Разбърквате добре и прибавяте желатина, който предварително сте разтворили в половин ч.ч. сок от компота. Отново разбърквате и сипвате сместа върху блата. Тортата престоява в хладилник, докато стегне желатинът, премахвате ринга и поръсвате с настърган шоколад.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 200 г шоколад
  • 200 г масло
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

В дълбок съд на водна баня се разтапят шоколадът и маслото. След това сместа се сваля от котлона, добавя се захарта и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. След това се добавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тавичка и се изпича в загрята до 190 градуса фурна. Когато се изпече, се обръща, а по желание може да се украси или най-добре да се залее с шоколадов ганаш.

Орехови целувки

Необходими продукти:

  • 2 белтъка
  • 100 г захар
  • 150 г орехи

За слепване:

  • 100 г течен шоколад
  • ванилова захар

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг. Към тях на тънка струя прибавете двата вида захар. Разбийте добре до твърди връхчета. Към тях прибавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в пош и шприцовайте сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за около 1 час. Изключете фурната и оставете сладките вътре да изстинат. След като вече са се охладили, ги слепете две по две с течния шоколад. Бройката зависи от това колко големи ще направите сладките.

Бели трюфели

Необходими продукти:

  • 25 г неосолено краве масло
  • 75 мл пълномаслена сметана
  • 225 г бял шоколад
  • 1 с.л. ликьор - по избор
  • допълнително 100 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

Маслото и сметаната се загряват на слаб огън, като се бърка непрекъснато. След като кипне, се оставя на огъня 1 минута. Отстранява се от огъня. Шоколадът се натрошава и се прибавя към крема. След като се стопи, се прибавя ликьорът. Сместа се изсипва в подходяща форма и се охлажда 2 часа. След като се втвърди достатъчно, се отчупват късчета, които се оформят като топчета. Охлаждат се още 30 минути. Допълнителният бял шоколад се разтопява и в него се потапят топките.

Понички

Необходими продукти:

За тестото:

  • около 500 г брашно
  • 1 водна чаша прясно мляко (200-220 мл)
  • 100 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 к.л. сол
  • 2 с.л олио

За пълнежа:

  • 125 г бисквити орео
  • 1 пакетче крема сирене
  • 1 и 1/2 броя голям млечен шоколад
  • 1 брой голям бял шоколад
  • олио за пържене (около 1 с.л.)

Начин на приготвяне:

В чопъра сложете бисквитите и ги смесете на ситно, отделете 2 с.л. от бисквитите настрана за поръсването, а към останалите смлени бисквити добавете крема сиренето и хубаво разбъркайте (с чопъра или с шпатула, за да се получи хомогенна смес). Получената смес от бисквитите и сиренето заедно с парченца шоколад ще се използват за пълнеж на поничките. Приготвяме си тестото, като смесим сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол, пудра захар), разбъркаме хубаво и след това прибавяме и течните съставки (млякото, разтопеното масло и олиото (2 с.л.). От получената смес оформяме меко и незалепващо по ръцете тесто. Откъсваме по малко от тестото, леко го оформяме и притискаме с длан и в центъра на тестото слагаме по малко от пълнежа и по едно парченце шоколад (на снимките е показано), хубаво завиваме и оформяме на топче. Така приготвяме и останалото тесто. В немного широка тенджера слагаме да се загрее силно олиото и след като е готово, пускаме внимателно топченцата да се пържат. Често разбъркваме топчетата в тенджерата, защото са доста тежки и може да залепнат на дъното на тенджерата. След като получат приятна леко тъмна коричка, ги изваждаме от олиото и ги слагаме върху кухненска хартия да се попие излишната мазнина. Щом всички понички са готови, в микровълнова или на водна баня разтопяваме по отделно белия и остатъка от млечния шоколад и с тях заливаме леко готовите понички. Като поничките с белия шоколад поръсваме с бисквитите, които отделихме по-рано, а поничките с млечния шоколад поръсваме с пудра захар.

Баклава

Необходими продукти:

  • 500 г тънки кори за баница

За сиропа:

  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • 20 г ванилова захар

За пълнежа:

  • течен шоколад - според нуждите
  • 400 г орехи - нарязани

За намазване:

  • 200 г масло

За овалване:

  • 300 г шоколад за готвене
  • 6 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Първо пригответе сиропа, за да се охлади добре. Изсипете захарта в метална тенджерка, добавете водата и ваниловата захар, разбъркайте. Поставете на котлона и варете, докато получи необходимата плътност (трябва да е по-гъста). Свалете от котлона и оставете да се охлади добре.

За рулата разтопете маслото. Вземете една кора, намажете я цялата с масло. Сложете друга кора и нея намажете цялата с масло. Сгънете с третата кора, но не я намазвайте цялата с масло, а намажете повече от половината кора и оставете частта, която е покрита с течния шоколад. Нанесете натрошени орехи върху течния шоколад и навийте рулата.

Нарежете на малките баклавички с желаната дължина и ги подредете в намазана с масло тава. Повторете процедурата с останалия материал (ще получите още пет рулца). Подредете всички рулца върху хартия за печене и печете в добре загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Извадете готовите рула от фурната и ги потопете в студения сироп, когато са горещи, изцедете излишния сироп и ги оставете да се охладят.

Поставете шоколада за готвене в тенджера, добавете олиото и разтопете на пара. Навийте баклавата, подредете я върху хартия за печене и поръсете с накълцани орехи. Оставете шоколада да стегне добре.

Кифли

Необходими продукти:

  • 1 кубче мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 100 мл топла вода
  • към 1 с.л. брашно за получаване на кашичка
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 250 мл топла вода
  • 150 мл олио
  • около 1,2-1,4 кг брашно

За пълнежа:

  • към 300 г натурален или шоколадов кувертюр
  • към 120-130 г масло

Начин на приготвяне:

Първите 4 продукта се разбъркват в купа заедно с малко брашно, колкото да се получи кашица. Оставя се да втаса. Сипете кашицата в голяма купа с пресятото брашно и добавете топлото прясно мляко, водичка и олио. Замесете меко тесто и го оставете да почине. След това го разделете на 8 топки. Всяка топка разточвайте и разделете на 6-8 триъгълника (все едно режете голяма пица). Намажете триъгълниците с масло с четчица. В широкия край поръсете с настърган шоколад и завивайте на кифли, като внимателно притискате в краищата, за да не изтече шоколадът при печене. Подреждайте кифлите с шоколад в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Добре е да се оставят да втасат, но докато ги приготвите, те самите втасват. Намажете кифлите с яйце, разбито с малко вода, и ги сложете да се пекат в умерено загрята фурна до готовност - за около 20 минути.