О ткакто шоколадът навлиза в Европа, той се превръща в продукт на кулинарното вълшебство. На езика на ацтеките „шоколад“ означава „горчива вода“. В Европа се сещат да прибавят и захар. След това на Стария континент шоколадът за пръв път започва да се съчетава и с мляко, което го превръща във върховия сладкарски елемент. И не е нужен повод като Свети Валентин, за да бъдем влюбени в шоколада. Ето идеи от gotvach.bg.
Домашен течен
Необходими продукти:
- 300 г захар
- 250 г сухо мляко
- 125 г масло
- 2 с.л. какао
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта, а след това и маслото. В дълбока купа се смесват млякото, какаото и ванилията. На тънка струя се изсипва сиропът, като се бърка усилено, за да не станат бучки. Сместа се изсипва в чашки и се слага в хладилника.
Забележка: Ако шоколадът е рядък, се слага още сухо мляко.
Торта парфе с бисквити
Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. брашно
За парфето:
- 1 пакет бисквити („Роден край“)
- 1 кг (2 кофички) кисело мляко с висока масленост
- 10 с.л. захар
- 1 буркан сладко по избор
- 3 желатина
- 1 буркан компот от кайсии
- 1 шоколад за украса
Начин на приготвяне:
С миксер разбивате яйцата със захарта на пяна. Брашното прибавяте на етапи, като бъркате с шпатула. Печете в ринг със свалящо се дъно, като на дъното поставяте хартия за печене. Печете блата в умерена фурна. Преместете в подходяща чиния и поставяте стената на ринга. Смесвате киселото мляко, смлените бисквити, захарта, сладкото и плода на компота. Разбърквате добре и прибавяте желатина, който предварително сте разтворили в половин ч.ч. сок от компота. Отново разбърквате и сипвате сместа върху блата. Тортата престоява в хладилник, докато стегне желатинът, премахвате ринга и поръсвате с настърган шоколад.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 200 г шоколад
- 200 г масло
- 5 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- ванилия
Начин на приготвяне:
В дълбок съд на водна баня се разтапят шоколадът и маслото. След това сместа се сваля от котлона, добавя се захарта и се бърка до получаване на хомогенна смес. Оставя се да изстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. След това се добавят брашното и ванилията. Сместа се изсипва в тавичка и се изпича в загрята до 190 градуса фурна. Когато се изпече, се обръща, а по желание може да се украси или най-добре да се залее с шоколадов ганаш.
Орехови целувки
Необходими продукти:
- 2 белтъка
- 100 г захар
- 150 г орехи
За слепване:
- 100 г течен шоколад
- ванилова захар
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг. Към тях на тънка струя прибавете двата вида захар. Разбийте добре до твърди връхчета. Към тях прибавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в пош и шприцовайте сладките върху тава, застлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за около 1 час. Изключете фурната и оставете сладките вътре да изстинат. След като вече са се охладили, ги слепете две по две с течния шоколад. Бройката зависи от това колко големи ще направите сладките.
Бели трюфели
Необходими продукти:
- 25 г неосолено краве масло
- 75 мл пълномаслена сметана
- 225 г бял шоколад
- 1 с.л. ликьор - по избор
- допълнително 100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Маслото и сметаната се загряват на слаб огън, като се бърка непрекъснато. След като кипне, се оставя на огъня 1 минута. Отстранява се от огъня. Шоколадът се натрошава и се прибавя към крема. След като се стопи, се прибавя ликьорът. Сместа се изсипва в подходяща форма и се охлажда 2 часа. След като се втвърди достатъчно, се отчупват късчета, които се оформят като топчета. Охлаждат се още 30 минути. Допълнителният бял шоколад се разтопява и в него се потапят топките.
Понички
Необходими продукти:
За тестото:
- около 500 г брашно
- 1 водна чаша прясно мляко (200-220 мл)
- 100 г масло
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 к.л. сол
- 2 с.л олио
За пълнежа:
- 125 г бисквити орео
- 1 пакетче крема сирене
- 1 и 1/2 броя голям млечен шоколад
- 1 брой голям бял шоколад
- олио за пържене (около 1 с.л.)
Начин на приготвяне:
В чопъра сложете бисквитите и ги смесете на ситно, отделете 2 с.л. от бисквитите настрана за поръсването, а към останалите смлени бисквити добавете крема сиренето и хубаво разбъркайте (с чопъра или с шпатула, за да се получи хомогенна смес). Получената смес от бисквитите и сиренето заедно с парченца шоколад ще се използват за пълнеж на поничките. Приготвяме си тестото, като смесим сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол, пудра захар), разбъркаме хубаво и след това прибавяме и течните съставки (млякото, разтопеното масло и олиото (2 с.л.). От получената смес оформяме меко и незалепващо по ръцете тесто. Откъсваме по малко от тестото, леко го оформяме и притискаме с длан и в центъра на тестото слагаме по малко от пълнежа и по едно парченце шоколад (на снимките е показано), хубаво завиваме и оформяме на топче. Така приготвяме и останалото тесто. В немного широка тенджера слагаме да се загрее силно олиото и след като е готово, пускаме внимателно топченцата да се пържат. Често разбъркваме топчетата в тенджерата, защото са доста тежки и може да залепнат на дъното на тенджерата. След като получат приятна леко тъмна коричка, ги изваждаме от олиото и ги слагаме върху кухненска хартия да се попие излишната мазнина. Щом всички понички са готови, в микровълнова или на водна баня разтопяваме по отделно белия и остатъка от млечния шоколад и с тях заливаме леко готовите понички. Като поничките с белия шоколад поръсваме с бисквитите, които отделихме по-рано, а поничките с млечния шоколад поръсваме с пудра захар.
Баклава
Необходими продукти:
- 500 г тънки кори за баница
За сиропа:
- 300 г захар
- 300 мл вода
- 20 г ванилова захар
За пълнежа:
- течен шоколад - според нуждите
- 400 г орехи - нарязани
За намазване:
- 200 г масло
За овалване:
- 300 г шоколад за готвене
- 6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сиропа, за да се охлади добре. Изсипете захарта в метална тенджерка, добавете водата и ваниловата захар, разбъркайте. Поставете на котлона и варете, докато получи необходимата плътност (трябва да е по-гъста). Свалете от котлона и оставете да се охлади добре.
За рулата разтопете маслото. Вземете една кора, намажете я цялата с масло. Сложете друга кора и нея намажете цялата с масло. Сгънете с третата кора, но не я намазвайте цялата с масло, а намажете повече от половината кора и оставете частта, която е покрита с течния шоколад. Нанесете натрошени орехи върху течния шоколад и навийте рулата.
Нарежете на малките баклавички с желаната дължина и ги подредете в намазана с масло тава. Повторете процедурата с останалия материал (ще получите още пет рулца). Подредете всички рулца върху хартия за печене и печете в добре загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Извадете готовите рула от фурната и ги потопете в студения сироп, когато са горещи, изцедете излишния сироп и ги оставете да се охладят.
Поставете шоколада за готвене в тенджера, добавете олиото и разтопете на пара. Навийте баклавата, подредете я върху хартия за печене и поръсете с накълцани орехи. Оставете шоколада да стегне добре.
Кифли
Необходими продукти:
- 1 кубче мая
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 100 мл топла вода
- към 1 с.л. брашно за получаване на кашичка
- 250 мл топло прясно мляко
- 250 мл топла вода
- 150 мл олио
- около 1,2-1,4 кг брашно
За пълнежа:
- към 300 г натурален или шоколадов кувертюр
- към 120-130 г масло
Начин на приготвяне:
Първите 4 продукта се разбъркват в купа заедно с малко брашно, колкото да се получи кашица. Оставя се да втаса. Сипете кашицата в голяма купа с пресятото брашно и добавете топлото прясно мляко, водичка и олио. Замесете меко тесто и го оставете да почине. След това го разделете на 8 топки. Всяка топка разточвайте и разделете на 6-8 триъгълника (все едно режете голяма пица). Намажете триъгълниците с масло с четчица. В широкия край поръсете с настърган шоколад и завивайте на кифли, като внимателно притискате в краищата, за да не изтече шоколадът при печене. Подреждайте кифлите с шоколад в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Добре е да се оставят да втасат, но докато ги приготвите, те самите втасват. Намажете кифлите с яйце, разбито с малко вода, и ги сложете да се пекат в умерено загрята фурна до готовност - за около 20 минути.